• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

22.02.2016

23:48

LAJČAK KATEGORIČAN:  Slovačka želi jaču vezu s NATO, ali ne i baze u zemlji!

Vesti

LAJČAK KATEGORIČAN: Slovačka želi jaču vezu s NATO, ali ne i baze u zemlji!

Podeli vest

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak podržao je u Bratislavi zahteve da se pojača istočno krilo NATO na granicama sa Rusijom.

Međutim, Lajčak je u isto vreme upozorio da Slovačka ne traži na svojoj teritoriji baze NATO, jer se ne oseća ugroženo.

- Smatramo da je jačanje istočnog krila NATO veoma važno. Neizbežno je da jasno pokažemo da savez ima sve članove na istom nivou-  rekao je Lajčak, nakon susreta sa šefom poljske diplomatije Vitoldom Vaščikovskim.

Lajčak je naglasio da Slovačka ima puno razumevanje za zemlje koje zahtevaju da kod njih budu razmeštene baze NATO i da njihov zahtev podržava. 

"Slovačka ne traži da na njenoj teritoriji budu baze. Ne osećamo da smo ugroženi u takvoj meri da tako nešto tražimo. S druge strane, imamo puno razumevanje za naše saveznike koji takve baze traže i podržavamo njihova nastojanja", rekao je Lajčak. 

Vaščikovski je na konferenciji za novinare sa Lajčakom potrebu jačanja istočnog krila NATO pravdao time što istočno krilo zapadnog vojnog saveza ugrožava nerešni sukob u Ukrajini. 

"Mislimo da možemo da povećamo bezbednost razmeštanjem snaga NATO i instaliranjem raznih odbrambenih sistema", rekao je Vaščikovski. 

Lajčak nije saopštio da li i Slovačka razmišlja da u okviru jačanja prisustva NATO na istočnom krilu u Poljsku i baltičke republike pošalje svoje vojnike, kao što nudi Češka. 

Češki ministar odbrane Martin Stropnjicki izjavio je tokom vikenda da bi Češka u Poljsku mogla da pošalje oko 100 vojnika u snage koje NATO želi da razmesti na istočnom krilu. 

"Cilj NATO nije da izazove sukob sa Rusijom. To je stvar psihologije. To je poker. Ali ja sam ubeđen da ni Rusija ne želi neki sukob", rekao je Stropnjicki češkom javnom tv servisu ČT. 

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel izjavio je u nedelju da NATO namerava da pojača istočno krilo snagama do jedne brigade od oko 5.000 vojnika razmeštenih u baltičkim republikama, Poljskoj i Rumuniji. 

"Taj sastav malih jedinica nije za Rusiju nikakva pretnja. Ima za cilj da demonstrira jedinstvo saveznika. Mi nastojimo da vojno prisustvo bude multinacionalno, ne da bude zasnovano na teškom oružju", kazao je general Pavel.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
banat1952

pre 8 godina

Svako ko na svojoj teritoriji ima NATO bazu, postaje legitiman cilj Ruskih raketnih snaga, pa ko voli nek izvoli.

joex

pre 8 godina

Ujedinjenje svih slovena evrope je pravi put i jedini a doci ce dan kad ce to da shvate\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17