• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EUobzerver.com

12.09.2016

23:43

NA VIDIKU EVROPSKE BORBENE GRUPE: Nemačka i Francuska na korak od formiranja zajedničke vojske?!

Vesti

NA VIDIKU EVROPSKE BORBENE GRUPE: Nemačka i Francuska na korak od formiranja zajedničke vojske?!

Podeli vest

Nemačka i Francuska sastavile su planove kako bi približile bezbednosnu saradnju u okviru Evropske unije, uključujući i otvaranje novih vojnih štabova, kao i brže slanje trupa na daleke misije

Ideje su kreirali ministri odbrane ovih zemalja, Ursula fon der Lejen i Žan-Iv Le Drian, a izveštaj na šest strana poslat je u nedelju, pa su nemački mediji imali pun uvid u njega.

-U kontekstu opadanja sigurnosti vreme je da se pospeši naša saradnja i kapaciteti evropske odbrane kako bismo efikasnije mogli da zaštitimo građane i granice EU", navedeno je, između ostalog, u izveštaju, prenosi "Euobserver- pozivajući se na "Figaro".

Iako se Ujedinjeno Kraljevstvo ranije protivilo formiranju vojske EU ili dupliranju NATO struktura, sada "treba uzeti u obzir da su doneli odluku o napuštanju EU i samim tim moramo da delujemo kao 27 zemalja članica", naznačeno je u dokumentu.

Pored novih vojnih štabova, predložen je i novi komandni centar za medicinsku pomoć, logistički za deljenje strateških prednosti, kao i kapaciteta, ali i podataka satelitskog praćenja.

Dodaje se da bi snage iz Strazbura, postojeći vojni savez između Nemačke, Francuske, Belgije, Luksemburga, Italije i Poljske, mogle da pomažu Savetu EU oko planiranja misija kako bi se ubrzalo slanje trupa.

Navedeno je i da "taktičke grupe" EU, poznate i kao "borbene grupe", bataljoni koje formiraju zemlje EU, treba da budu spremni za eventualno slanje u misije.

U dokumentu se poziva na formiranje zajedničkog budžeta za vojna istraživanja i zajedničke napore kroz program koji bi koordinisala Evropska bezbednosna agencija iz Brisela, ali i formiranje nove vojne akademije ili bar evropskih kurseva u vojnim školama.

Navodi se da bi centralna grupa članica EU mogla da krene zahvaljujući osnovi članova 42 i 46 Sporazuma EU o "trajnoj, strukturalnoj kooperaciji", ali bi projekat bio omogućen svim zemljama članicama EU.

- Vreme je da krenemo napred sa Evropskom bezbednosnom unijom koja je u suštini "Šengen odbrane". To je ono što SAD očekuju od nas. Kada su pretnje svuda oko nas, znamo da ne postoji zemlja koja bi samostalno mogla to da izdrži, ali zajedno, mi Evropljani, veoma smo snažni ako zajednički poboljšamo naše kapacitete - rekla je Ursula fon der Lejen prošlog četvrtka, prenosi Rojters.

Neimenovani izvor francuskog Ministarstva odbrane rekao je agenciji "Frans pres" da je ideja da se izbegne "menjanje zajedničke Eu vojske za nacionalne odbrambene snage koje ostaju ključ bezbednosti zemalja članica EU". On je dodao da bi plan stupio na snagu između 2017. i 2018. godine.

Ovaj predlog Francuske i Nemačke navodno je osmišljen izmešu Fon der Lejen i Le Driana tokom NATO samita koji je u julu održan u Varšavi i treba da bude jedan od predmeta diskusije na Samitu EU koji je zakazan za petak u Bratislavi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija