• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik.news

04.10.2016

19:41

(VIDEO) JEZIVO SVEDOČENJE O MUČENJU ZATOČENIKA CIA: Davali su nam injekcije protiv otoka i besomučno tukli

Vesti

(VIDEO) JEZIVO SVEDOČENJE O MUČENJU ZATOČENIKA CIA: Davali su nam injekcije protiv otoka i besomučno tukli

Podeli vest

Dvojica bivših zatočenika, koje je CIA držala i mučila na tajnom mestu više od jedne decenije, rekli su organizaciji „Hjuman rajts voč“ da su im ispitivači pretili improvizovanom električnom stolicom

Dvojica bivših zatočenika Centralne obaveštajne agencije (CIA) opisala su od strane američke agencije prethodno neobjavljene metode mučenja, uključujući i pretnje električnom stolicom i da će biti okačeni o određene delove tela, navodi „Hjuman rajts voč“ u izveštaju.

- Njih dvojica, Rida el Nadžar (51) i Lotfi el Arabi el Geriši (52) ispričali su u dva nezavisna izveštaja... da su im pretili električnom stolicom, da su bili izloženi raznim oblicima mučenja vodom i da su duži vremenski period bili okovani sa rukama u lancima postavljenim na plafone njihovih ćelija- navodi se u izveštaju.

Oba zatočenika opisala su metalni uređaj koji je imao žice sa štipaljkama u koje se stave prsti, i kacigom povezanom sa žicama, navodi se u izveštaju.

Prema organizaciji za ljudska prava, obojica su objasnila da su im američki islednici pokazivali električnu stolicu i pretili da će je upotrebiti. Nadžar je opisao načine mučenja vodom, kao što potapanje u veliko bure ledene vode sa licem nadole, dok je privezan za dasku, navodi se u izveštaju.

printscreen

Nadžar je rekao da ga je u pritvoru povremeno posećivao lekar, za kog je rekao da je Amerikanac, pregledao bi ga i povremeno mu davao injekcije kako bi spao otok od batina.

- Ali kada otok spadne, ovaj lekar daje zeleno svetlo da mučenje može ponovo da počne- rekao je on u razgovoru za HRV.

Bivši zatočenici su takođe kazali da su lancima bili kačeni na šipku na plafonu ćelije, dok su ih ispitivači u više navrata u tom stanju tukli, kao i nakon toga, navodi se u izveštaju.

Nadžar je dodao da nije dobijao hranu i da nikada nisu imali pristup toaletu, navodi se u izveštaju. Geriši je rekao da su mu pokazali kovčeg i rekli da će ga staviti u njega. Improvizovana električna stolica ne pominje se na 499 stranica u Rezimeu američkog Senata o mučenju, gde su opisane sve tehnike surove torture - od potapanja u vodu do sodomije i rutinskog kačenja zatvorenika o šipku na skoro ceo dan.

printscreen

Pun izveštaj Senata, od preko 6.000 stranica, i dalje je strogo poverljiv. Obojica zatvorenika su uhapšena u Pakistanu, sa šest meseci razlike. Nadžar je navodno bio telohranitelj Osame bin Ladena, što on poriče, a CIA nikada nije dala nikakve dokaze koji bi podržali takvu tvrdnju.

Geriši kaže da su ga njegovi ispitivači optuživali da je pripadnik Al Kaide ili da ima veze sa terorizmom, što on poriče. Obojica su iz Tunisa, pušteni su i vraćeni u svoju zemlju prošle godine.

Nisu nikada optužen za zločin, a američka vlada im nije dala nikakvu nadoknadu za mučenja, niti za držanje u pritvoru pritvora bez optužbe 13 godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
crna trojka

pre 7 godina

HA HA ne znaju oni sta su prave muke! Od pravog mucenja ne moze da se prezivi 10 (!) godina!! Procitajte malo o srednjem veku i bice vam jasno.

svasta

pre 7 godina

Kako glupa konstatacija, CIA sprovodi moderne metode mucenja a ne srednjovekovne, postoji ogromna razlika, cilj im je da ostave coveka sto duze u zivotu a ove druge, srednjovekovne, pre svega su postojale da zaplase i drze ljude poslusnima, kako se ne bi bunili protiv svojih vladara i da bi se odrzavali red i zakon u teskim uslovima, takodje, mucenja su cesto bila javna, zabava za narod, tesko da bi im bilo zabavno ako bi trajalo godinama...

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija