• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2016

23:43

FRANCUSKI MOND OTKRIO: Amerikanci i Britanci prisluškivali razgovore putnika na komercijalnim letovima!

Vesti

FRANCUSKI MOND OTKRIO: Amerikanci i Britanci prisluškivali razgovore putnika na komercijalnim letovima!

Podeli vest

Američke i britanske tajne službe su razvile programe kojima su praćeni razgovori putnika na komercijalnim letovima nekoliko vazduhoplovnih kompanija

To je objavio francuski "Mond" pozivajući se na podatke koje je obelodanio bivši savetnik NSA Edvard Snouden.

"Upotreba mobilnih telefona uz Internet vezu tokom leta bila je praćena putem specifičnih programa američke NSA kao i britanske obaveštajne službe za veze", piše "Mond". 

Kako se navodi, 27 kompanija, među kojima su Britiš Ervejz, Aeroflot, Etihad, Emirejts, Turkiš Erlajns, Lufthanza, dozvolilo je od 2012. godine putnicima upotrebu mobilnih aviona ili se priprema za to. 

Prema pisanju "Monda", jedan dokument NSA navodi da je 100.000 osoba koristilo mobilni telefon tokom leta 2009. godine i da se praćenje ne odnosi samo na pozive, već i slanje poruka, mejlova i pretraživanja Interneta. 

Takvo prikupljanje podataka nazvano je "Leteća svraka" i "Golub pismonoša", navodi Hina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 7 godina

I sta sada?jel su ljudi svesni sta se desava?a i sami dajemo sve infomacije privatnost fejs instagram....zlo.soijuni izgubili posao...zasto bi im neko placao...kad vise nista ne krijemo

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija