• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

08.01.2017

23:58

JUŽNA KOREJA LJUTA NA JAPAN: Tokio opozvao ambasadora iz Seula, antijapanski protesti u zemlji!

Vesti

JUŽNA KOREJA LJUTA NA JAPAN: Tokio opozvao ambasadora iz Seula, antijapanski protesti u zemlji!

Podeli vest

Rasplamsava se političko trvenje između dve zemlje u vezi problema korejskih žena koje su zlostavljane u bordelima japanske vojske pre više od sedam decenija. U Južnoj Koreji antijapanski protesti, a Zemlja izlazećeg Sunca povukla svog ambasadora iz Seula

Pre samo dva dana Tokio je povukao svog ambasadora zbog postavljanja statue koja simboliše žrtvu silovanja neposredno ispred japanskog konzulata u južnokorejskom lučkom gradu Pusanu, gde su danima trajali antijapanski protesti.

Japanske vlada odlučila se na taj potez jer je odluku lokalnih korejskih vlasti da dopusti postavljanje te statue ispred kapije japanskog konzulata protumačila kao provokaciju kojom se krši sporazum iz 2015, koji je trebalo da okonča teške, višegodišnje pregovore o problemu korejskih žena koje su sistematski silovali japanski vojnici pre više od sedam decenija.

Druga statua koja predstavlja korejsku žrtvu silovanja od 2011. stoji i ispred japanske ambasade u Seulu, kao podsećanje na zločine japanskih okupacionih snaga, a koreanski aktivisti su u poslednjih nekoliko godina izdejstvovali postavljanje sličnih skulptura i u nekoliko gradova u SAD i Australiji, uglavnom u mestima koja imaju veći broj useljenika koreanskog porekla ili su se pobratimila sa južnokorejskim gradovima.

Takvo delovanja koreanskih aktivista japanski establišment uglavnom doživljava kao preterano i nepotrebno, dok u Južnoj Koreji vlada uverenje da japanska vlada nikada nije iskreno i u potpunosti osudila zločine počinjene za vreme duge japanske vladavine nad Korejskim poluostrvom, od 1910. do 1945. godine, te da je zbog toga podsećanje na njih još uvek potrebno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija