• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ruska reč

30.06.2017

11:43

(VIDEO) PUTIN U SIRIJU POSLAO TERMINATORE: Od ovog ruskog oružja nema spasa, teroriste ISIS čeka pakao!

Vesti

(VIDEO) PUTIN U SIRIJU POSLAO TERMINATORE: Od ovog ruskog oružja nema spasa, teroriste ISIS čeka pakao!

Podeli vest

Ruski kontingent se i dalje pojačava najnovijim proizvodima ruske vojne industrije. Sudeći po video snimcima i ostalom fotografskom materijalu, Rusi su na ovo područje poslali svoje najnovije sredstvo za neposrednu vatrenu podršku trupama na zemlji, poznatije kao

Ovo sredstvo je prefarbano pustinjskom borbenom šarom tako da ćemo ga u narednom periodu najverovatnije videti u borbama oko Palmire, u pohodu ka sirijskoj enklavi Deir ez Zor.

Monstruozno oružje

Prilikom posete sirijskog predsednika Bašara el Asada  ruskoj vojnoj bazi Hmejmim, pored aviona i druge borbene tehnike za koju se manje više zna da se tu nalazi, pažnju je privukla video sekvenca na kojoj se jasno vidi novo rusko borbeno vozilo BMPT-72 Terminator-2, koje se i dalje nalazi u fazi ispitivanja. 

Osnova je moćni T 72

Nova varijanta oklopnog borbenog vozila BMPT-72 Terminator-2 je bazirana na hodnom delu koji je skinut sa osnovnog borbenog tenka T-72, sa istim rasporedom posade (3 člana). U ovu šasiju je integrisan 12-cilindrični motor V-92 koji generiše snagu od 1000KS.
Efikasan je u borbi protiv svih vrsta oklopnih ciljeva a koji podrazumevaju savremene tenkove, borbena oklopna vozila, zatim armirano-betonske bunkere, fortifikacije i čitav niz drugih objekata ili sredstava koji se ispred njega mogu naći na frontu.

"Terminator" je tom prilikom bio prekriven maskirnom mrežom, dok ga je sa velikom pažnjom razgledala visoka sirijska delegacija, koju su pored predsednika činili i najviši vojni oficiri i službena lica.

(VIDEO) NATO I RUSIJA U RATU ZA SRPSKU VOJNU INDUSTRIJU: Ko će pre do Miloša, Lazara, Stršljena, Alasa, Morave...?!

BMPT-72 Terminator-2 je borbeno vozilo za neposrednu vatrenu podršku pre svega tenkovskim jedinicama, ali i pešadiji, u fazi napada na neprijatelja koji je dobro utvrđen, a u svojim redovima ima i oklopna sredstva.

Ovo vozilo predstavlja dalji razvoj osnovne verzije sredstva koje je nosilo oznaku BMPT "Terminator". 

Napredna verzija za razliku od osnovne ima značajno veći nivo oklopne zaštite, vatrene moći i upravljivosti. Zahvaljujući integraciji izuzetno snažnog naoružanja, ovo vozilo je dobilo karakteristike pespektivnog sredstva koje će biti nezamenljivo u operacijama proboja neprijateljske odbrane. 

TRAMP ĆE UDARITI NA PUTINA, TO JE PITANJE DANA: Rat Rusije i SAD je neizbežan, ali on neće početi zbog Sirije!

Efikasan je u borbi protiv svih vrsta oklopnih ciljeva a koji podrazumevaju savremene tenkove, borbena oklopna vozila, zatim armirano-betonske bunkere, fortifikacije i čitav niz drugih objekata ili sredstava koji se ispred njega mogu naći na frontu.

Prvi prototip ovog borbenog vozila je predstavljen na sajmu naoružanja i vojne tehnike Russian Arms Expo-2013. Posle toga, BMPT-72 Terminator-2 je predstavljen na vojno-tehničkom forumu Armija 2015, kao i na specijalnom delu za prikaz borbene tehnike koji se nalazio u sastavu sajma "Patriot" u gradu Kubinka.

Nova varijanta oklopnog borbenog vozila BMPT-72 Terminator-2 je bazirana na hodnom delu koji je skinut sa osnovnog borbenog tenka T-72, sa istim rasporedom posade (3 člana). U ovu šasiju je integrisan 12-cilindrični motor V-92 koji generiše snagu od 1000KS.

Što se tiče naoružanja, ono se sastoji iz dva sparena automatska topa u kalibru 30mm, čija je maksimalna borbena kadenca oko 1.500 granata u minuti. Radi se o topovima visoke balistike 2A42, koji su razvijeni 80-ih godina prošlog veka. 

(VIDEO) RUSKA AVIJACIJA U BICI SVIH BITAKA, KOME IDE NAJBOLJE PARČE SIRIJE? Moskva i Vašington NA IVICI RATA!

Ove topove je proizvodio čuveni zavod "Tulamaš" iz Tule. Top ispaljuje municiju u kalibru 30Č165 mm, a balističke karakteristike granate su obezbeđivale efektivan domet do 4.000 metara (probojnost oko 50mm homogenog čelika pod uglom od 60 st.na daljini od 1.000m). 

Za ovaj top su razvijena 2 tipa municije u kalibru 30Č165 mm, pancirni i fugasni, a borbene platforme koje ga koriste kao osnovno naoružanje su oklopna borbena sredstva BMP-2, BMD-2, BMD-3, BTR-90 kao i helikopteri Ka-50, Ka-52, Mi-28. Topovi su osposobljeni da dejstvuju u jedinačnom i rafalnom režimu paljbe. Pored ovih topova BMPT-72 „Terminator-2" u svom naoružanju ima i jedan PKTM u kalibru 7,62mm.

U perspektivi se razmatra modifikacija topovskog naoružanja, tako što će se umesto 2 sparena topa integrisati još jači top. Radi se o topu AU220M "Bajkal" u kal. 57mm. Ovaj projekat bi nosio ime "Terminator-3", a osnovna platforma će biti šasija tenka "Armata".

Konkurencija mu ni blizu

Što se tiče raketnog naoružanja, BMPT-72 Terminator-2 u svom arsenalu ima izuzetno interesantne rakete mod. 9M120 Ataka. Radi se o raketama koje su uglavnom namenjene opremanju jurišnih borbenih helikoptera, ali i kopnenih borbenih sredstava koji su isključivo namenjeni protivoklopnoj borbi.

Ovu raketu odlikuje izuzetno visoka brzina leta, i prema tom atributu spada u najbrže rakete takvog tipa na svetu.

Reuters

Njena brzina iznosi oko 550 m/sek. Primera radi "Maljutka" leti brzinom od 120 m/sek, "Fagot" oko 183-207 m/sek., BGM-71 TOW oko 275 m/sek. AGM-114 Hellfire 440 m/sek. Ovakva brzina joj obezbeđuje da do maksimalne tačke njenog dometa dođe za svega 10 sekundi.

(VIDEO) PUTINOVI SATELITI SPAVALICE MOGU DA UNIŠTE I SAD I NATO: Rusi otkrili čemu služe i ZAŠTO GODINAMA NISU BILI AKTIVNI!

Za BMPT-72 "Terminator-2" razvijena su dva tipa ove rakete, sa kumulativnom (9M120-1) i termobaričnom bojevom glavom (9M120-1F). Maksimalna daljina na koju se raketa lansira je šest kilometar, a na toj daljini ona može da probije svaki savremeni tenk čiji je oklop ojačan dinamičkom zaštitom. 

Nosi najbrže rakete u svetu

Što se tiče raketnog naoružanja, BMPT-72 Terminator-2 u svom arsenalu ima izuzetno interesantne rakete mod. 9M120 Ataka. Radi se o raketama koje su uglavnom namenjene opremanju jurišnih borbenih helikoptera, ali i kopnenih borbenih sredstava koji su isključivo namenjeni protivoklopnoj borbi. Ovu raketu odlikuje izuzetno visoka brzina leta, i prema tom atributu spada u najbrže rakete takvog tipa na svetu.

Modifikovane verzije ove rakete, sa tandem bojevom glavom, imaju uvećan domet koji sada dostiže celih 10km a i povećana je njena probojnost koja iznosi 1000mm+, homogene čelične ploče ojačane pokrivnom strukturom DZ. One su smeštene u bočne lansere kapaciteta četiri rakete. 

Na cilj se navode pomoću specijalizovanog kompleksa za navođenje B07S1 "Ataka-T", koji radi u poluautomatskom režimu navođenja (laserski snop).

(VIDEO) PUTINOVE PODMORNICE MOGU DA ZATVORE EVROPU ZA AMERIČKE KONVOJE: Novi šok za NATO i njegove saveznike!

U svakom slučaju, izuzetno interesantna konfiguracija naoružanja koja se mora proveriti u ratnim uslovima. Idealna prilika za to je rat u Siriji, gde su u toku pripreme za napadnu operaciju protiv snaga "Islamske države" na istoku ove zemlje tj. deblokade enklave u gradu Deiz ez Zor. 

Na ovom pravcu bi ovakvo jedno sredstvo bilo idealno za neutralizaciju tačkastih ciljeva neprijatelja u otežanim pustinjskim uslovima, gde su prisutni česti vetrovi i visoke temperature. 

Sve u svemu odličan test za proveru novih kompjuterizovnih sistema za upravljanje vatrom, transmisije, motora i ostalih mahom elektronskih komponenti ugrađenih u ruski "Terminator".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Све ми се чини, у Сирији неће бити краја рата, док не стигну "Морава" и... - "Шумадија"...?!

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija