• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik/informer

13.08.2017

15:34

UZBUNA U SAD, NAJMOĆNIJI ČOVEK LIBIJE MARŠAL HAFTAR DOPUTOVAO U MOSKVU: Rusima će dati baze Tobruku i Bengaziju, a zauzvrat dobiti tenkove i avione?!

Vesti

UZBUNA U SAD, NAJMOĆNIJI ČOVEK LIBIJE MARŠAL HAFTAR DOPUTOVAO U MOSKVU: Rusima će dati baze Tobruku i Bengaziju, a zauzvrat dobiti tenkove i avione?!

Podeli vest

Komandant Nacionalne libijske vojske (NLA) maršal Halifa Haftar doputovao je Moskvu na sastanak sa ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom koji će biti održan sutra, saopštio je šef ruske kontakt grupe za odnose sa Libijom pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i Državnoj dumi Lev Denjgov

On je potvrdio da postoji velika mogućnost sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije, ali nije naveo o čemu će se razgovarati.

SAD i NATO se plaše da će Moskva isporučiti Haftaru preko potrebno oružje, a pre svega tenkove, avione kako bi isterao islamiste i teroriste iz Libije i preuzeo kontrolu nad čitavom zemljom

Zapad u šoku 

Haftar je, podsetimo, već ranije razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom o borbi protiv terorizma, a kako neki zapadni i bliskoistočni mediji tvrde bilo je govora i o otvaranju dve vojne baze u toj zemlji: u Tobruku i Bengaziju.

POVRATAK GADAFIJA! Pleme iz libijske pustinje ima novog vođu, školovan je u Londonu i IMA "OPASNE" GENE!

SAD i NATO se plaše da će Moskva isporučiti Haftaru preko potrebno oružje, a pre svega tenkove, avione kako bi isterao islamiste i teroriste iz Libije i preuzeo kontrolu nad čitavom zemljom.

Vašington je svestan da je Moskva izgubila ovo tržište, koje joj je nekada donosilo milijarde dolara prihoda, i da sada želi da ga povrati. S druge strane, Libija je uvek smatrana tradicionalnim saveznikom Moskve, bilo je samo pitanje vremena kad će stari kontakti biti obnovljeni.

PET GODINA OD SMRTI GADAFIJA: Libijci iscrpljeni ratom KUKAJU ZA NJEGOVIM REŽIMOM!

To što Libija postaje bezbedno sklonište za teroriste iz celog sveta, samo još više drži rusku pažnju za taj deo sveta.

Reuters

Haftar je prošle godine je dva puta posetio Moskvu, a u januaru je bio na nosaču aviona "Admiral Kuznjecov", dok se ovaj nalazio u blizini libijske obale. Tom prilikom uverio se u manevarske sposobnosti ruskih "suhoja". 

U Međuvremenu je i više stotina ranjenih libijskih vojnika stiglo u Rusiju na lečenje.

Libija je njegova

Libijskog vojnog zvaničnika mnogi vide kao lidera koji bi mogao da objedini zemlju, a on prema nekim podacima već kontroliše 70 odsto teritorije Libije.

Haftar je prošle godine je dva puta posetio Moskvu, a u januaru je bio na nosaču aviona "Admiral Kuznjecov", dok se ovaj nalazio u blizini libijske obale. Tom prilikom uverio se u manevarske sposobnosti"suhoja"

Juče je Haftar optužio Italiju i predsednika libijske Vlade nacionalne sloge Faeza Saradša za kršenje sporazuma o rešavanju krize u toj severnoafričkoj državi.

(VIDEO) SADA BI GA DIGLI IZ GROBA, ŽIVEO JE U ŠATORU DOK POSLEDNJI LIBIJAC NIJE DOBIO KUĆU: Onda su došli Ameri i uveli im demokratiju!

Početkom avgusta zabranio je italijanskim brodovima da se približavaju libijskoj obali u cilju borbe protiv nelegalne migracije.

Maršala Kalifu Haftara, i njegovu vojsku koja deluje na istoku zemlje podržava Moskva i on od pada Gadafija odbija da se prikloni Vladi nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju, koju priznaju Evropljani i SAD.

Reuters

Maršal Haftar je objavio rat islamističkim radikalnim grupama, posebno u Bengaziju, drugom po veličini gradu Libije, koji je preoteo od  terorista početkom juna ove godine. Bengazi je 1.000 kilometara udaljen od Tripolija.

Gadafijev i saradnik i protivnik

Maršal Halifa Haftar je učestvovao 1969. godine u vojnom puču i dolasku na vlast Muamera Gadafija, a od 1978. do 1983. školovao se u Moskvi. Nakon povratka iz Rusije učestvovao je u libijsko-čadskom konfliktu kada je bio i zarobljen. Gadafi ga je optužio za neuspeh operacije i nakon povratka zatvorio.
Nakon oslobađanja otišao je u SAD gde je 20 godina živeo kao disident. Kada je počela pobuna u Libiji, on se vratio i stao na čelu pobunjenika na istoku zemlje. U februaru 2014. godine pozvao je Libijce da se suprotstave Opštem nacionalnom kongresu, koji su većinom su činili islamisti.
Parlament koji je zamenio Kongres podržao je Haftara. U martu su ga poslanici izabrali za komandanta Libijske nacionalne vojske, a poslanici izabrali za komandanta Libijske nacionalne vojske.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZN

pre 6 godina

I mi smo tradicionalni prijatelji Libije. Ako se tamo smiri situacija sigurno ćemo biti viđeni za građevinske radove. Samo što više nema PIMa, a ni građevinskog podmlatka.

Sigmund

pre 6 godina

Koje gradjevinske radove? Pa nama u drzavi sve rade stranci ... :)

XXL

pre 6 godina

Svi nude rusima baze, a za uzvrat dobijaju - oružje. A mi? Naravno znaćemo krajem godine.

SasaV

pre 6 godina

Sve drzave sveta koje su pogodjene americkom demokratijom spas traze u Moskvi. Samo nasa napacena Srbija spas trazi u evropi,onoj evropi koja nas je gurala u balkanske i svetske ratove do poslednjeg gradjanskog. Libija nikada vise nece biti drzava kao za vreme Gadafija kao ni Jugoslavija kao za vreme Tita. Sve drugo moze da bude prazna prica dokonih patriota koji hrabrost iskazuju kroz komentare...

Penzionerj

pre 6 godina

Bravo! Braca rusi bi sada trebali vojno interenisati kod amera jer je velika pobuna i rukovodstvo amera-kriminalaca nije sposobno da zastiti ljudska prava.

KGB RULES

pre 6 godina

I Srbija treba da uradi isto i da Rusima za avione, tenkove i rakete ustupi dve vojne baze na svojoj teritoriji, jednu u okolini Preševa, Medveđe i Bujanovca, a drugu u okolini Novog Pazara, to jest u Raškoj i da se tamo formiraju anti-teroristički kampovi za borbu protiv povratnika iz ISIS-a.

iscander

pre 6 godina

kad su većina evropskih država pod američkom kapom...i žele u EU i NATO...kako će onda dati Rusima bazu?dobro će biti ako Srbija ostane neutralna

sinisa

pre 6 godina

Kolko vidimo svi hrle prema postenoj i pravednoj RUSIJI i jedini spas je ona. Mi SRBI smo se uplasili ako bi RUSIMA da li baze a ne shvatamo da ce nas hijene pojestI ako ne dovedemo RUSE U SRBIJU.Jedino oni mogu nas spasiti jer su mnogo jaki i vole SRBIJU jer smo braca.Ukoliko shvatimo to sto pre bice bolje za nas .Okupatori ce nas iscrpljivati do neizmoglost tako da od neutralnosti nece biti nista jer zapadnim silama to ne odgovara....

Bole

pre 6 godina

Nit vas rusi vole nit ste im braca nit imaju interesa od vas..u libiji i siriji ga imaju zato cete migove dobit nikad...

milovan

pre 6 godina

E pa nisu Libijci,Iracani i Iranci zaboravili tko je dao Amerima sve podatke koje smo mi imali i gradili. Nama nitko normalan neveruje

Vasko

pre 6 godina

Pusti snovi. Posle ove izjave ovaj nece dugo opstati.

Feniks1

pre 6 godina

Zapad ce vratiti sve Srbe u Srbiju , pa se zagrlite sa Rujama i igrajte kola . Sankcije su jedini nacin da primanja porastu . Citam danas u srpskim novinama da se imovina i odsteta vraca Nijemcima i Austrijancima . Vasi su preuzeli ime Jugoslavija kad se raspala sfrj pa tako i obaveze .A ima ih jos koji cekaju na odstete i reparacije za agresiju .

Vox

pre 6 godina

Aha, kako da ne. Em su Amerikanci već uzeli naftu, em Rusi poklanjaju kao Srbiji-malo morgen.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija