• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.11.2017

23:11

(VIDEO) PROKLJUČALA KATALONIJA: Ministri uhapšeni, počeli protesti!

Vesti

(VIDEO) PROKLJUČALA KATALONIJA: Ministri uhapšeni, počeli protesti!

Podeli vest

Španski sud odredio je danas pritvor bez mogućnosti kaucije za smenjenog katalonskog potpredsednika vlade Oriola Žunkerasa i sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije, a kao odgovor na to u severoistočnoj pokrajini najavljeni su masovni protesti.

U sudu u Madridu danas je saslušano devet bivših članova vlade, nakon čega je državno tužilaštvo za njih osam zatražilo pritvaranje, prenosi AP.

Sudija Karmen Lamela je to prihvatila dopustivši samo jednom bivšem ministru plaćanje kaucije od 50.000 evra kako bi izbegao pritvor.

On je, kako se navodi, dao ostavku nekoliko sati pre izglasavanja nezavisnosti 27. oktobra, a danas je odgovarao na pitanja tužilaštva, dok je ostalih osam optuženih odgovaralo jedino na pitanja advokata odbrane.

 

 

 

Sudija je procenila da postoji "visoki rizik" od skrivanja, promene i uništenja dokaza.

Zaključila je da su optuženi duže od dve godine planirali i svesno radili na počinjenju krivičnog dela te da su, obzirom na svoje pozicije, lako mogli da u pobegnu iz Španije.

"Neki su već otišli u druge zemlje izbegavajući krivični postupak", navela je sudija, misleći na smenjenog predsednika vlade Karlesa Pudždemona i četvoro ministara koji se nalaze u Belgiji.

Pritvoreni ministri optuženi su za pobunu protiv Španije, neposlušnost i koričćenje novca za organizaciju referenduma i aktivnosti protivnih španskom ustavu.

Njima prete zatvorske kazne od oko 30 godina pa su, kako se navodi, pritvoreni u okolini Madrida.

Među pritvorenima se nalazi potpredsednik vlade, ujedno vođa Katalonske republikanske levice (ERC), stranke koja je od 2015. deo vladajuće koalicije "Zajedno za Da".

Španska vlada je raspustila katalonsku vladu prošle subote, dan nakon što je proglašena nezavisna republika Katalonija, a zatim je raspisala prevremene izbore u Kataloniji za 21. decembar.

Tanjug/AP



Ukupno je, kako se navodi, optuženo 20 osoba, od kojih 14 pripadnika smenjene vlade i šest članova katalonskog parlamenta.

Kako su agencije perthodno izvestile, Pudždemon se zajedno sa četiri ministra njegovog raspuštenog kabineta nalazi u Belgiji i oni su odbili da se pojave danas na sudu.

Rojters je ranije danas izvestio pozivajući se na neimenovani izvor iz španskog Vrhovnog suda suda, da će najverovatnije taj sud sutra izdati evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera.

Kako navodi agencija, još se čeka odluka da li će biti zatraženo njihovo izručenje.

Upitan da li će se Pudždemon predati ukoliko bude zdat nalog za hapšenje, njegov advokat Pol Bekert rekao je za AP "sigurno. U suprotnom će policija doći po njega".

On je istakao da Pudžemon namerava da sarađuje sa belgijskom policijom.

Pored toga, vrhovni sud Španije dozvolio je nedelju dana za šest poslanika bivšeg parlamenta da pripreme svoje odbrane za saslušanje koje je zakazano za 9. novembar.

Vest o pritvaranju osam ministara naišla je na osude u Kataloniji gde su najavljeni protesti na ulicama.

Tanjug/AP



"Nedopustivo je da zatvaraju legitimno izabranu vladu. Zbog toga počinjemo sa nedeljom mirnih i građanskih akcija širom zemlje koje će završiti velikim okupljanjem u nedelju 12. novembra", poručila je putem Tvitera aktivistička katalonska organizacija Omnium Kultural.

Okupljanja su već počela ispred gradskih sudova.

Još od ranije u pritvoru pored Madrida nalaze se dvojica aktivista, vođa Omnium Kultural-a i vođa organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC) optužene za organizovanje stanovnika u sprečavanju ulaska policije na biračka mesta za vreme referenduma 1. novembra.

(VIDEO) SMENJENI PUDŽDEMON PORUČIO IZ BRISELA: Hapšenje zvaničnika Katalonije, OZBILJNA GREŠKA!

PUDŽDEMON NIJE DOŠAO NA SUĐENJE: Španija traži evropski nalog ZA HAPŠENJE LIDERA KATALONIJE!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija