• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

05.07.2018

12:37

GENIJE! TRAMP NAGOVARAO MAKRONA DA FRANCUSKA NAPUSTI EU, generalima poručio da IZVRŠE INVAZIJU NA VENECUELU!

Vesti

GENIJE! TRAMP NAGOVARAO MAKRONA DA FRANCUSKA NAPUSTI EU, generalima poručio da IZVRŠE INVAZIJU NA VENECUELU!

Podeli vest

Tokom aprilskog susreta u Beloj kući, američki predsednik Donald Tramp nagovarao je francuskog kolegu Emanuela Makrona da napusti Evropsku uniju i da zaključi bilateralni trgovinski sporazum sa SAD, prenosi Vašington post. Američki mediji otkrivaju i da je Tramp planirao svrgavanje Madura i da je svojim generalima poručio: Zašto, jednostavno, ne izvršimo invaziju na Venecuelu

Da je Tramp ponudio Makronu da napusti EU potvrdio je i diplomatski izvor agenciji Frans pres.

- Zašto ne odeš iz EU - navodno je Tramp upitao Makrona, koji je izabran upravo na osnovu svog proevropskog programa.

Jedan diplomatski izvor je agenciji Fras pres potvrdio sadržaj tog razgovora. Tramp mesecima napada EU i ističe nepravedne trgovinske postupke, posebno u automobilskom sektoru.

- Jasno je da je Evropska unija osnovana kako bi iskoristila Sjedinjene Države - rekao je Tramp u sredu uveče na skupu u Severnoj Dakoti. 

Podsetimo, na samitu G7 u Kanadi rekao je svojim zapadnim kolegama da je Severnoatlanstki savez podjednako loš kao Alena, severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini.

Nešto ranije i neimenovani visoki zvaničnik iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa obelodanio je da je Tramp na jednom sastanku prošle godine upitao svoje savetnike zašto jednostavno ne izvrše invaziju na Venecuelu s ciljem svrgavanja predsednika Nikolasa Madura.

SRPSKI DVOGLAVI ORAO I ALBANSKA PRAZNOGLAVA KOKOŠ: Hrvatski istoričar i teolog OBJASNIO ŠIPTARIMA KO I ŠTA SU!

Tramp je, naime, prema tim izvorima, 10. avgusta prošle godine na sastanku u Ovalnoj sobi zapitao svoje savetnike zašto SAD jednostavno ne izvrše invaziju na Venecuelu, makon čega je u prostoriji zavladao muk.

Sastanku su, kako se navodi, između ostalog, prisustvovali i tadašnji državni sekretar SAD Reks Tilerson i tadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster.

SRBI SKIDAJU PRIŠTINSKE UNIFORME, SLUTE OPASNOST ZA SEVER?! Tači i Haradinaj im uzalud nude pare da UDARE NA BRAĆU!

Zvaničnik, kojeg AP predstavlja kao nekog ko je upoznat sa dešavanjima na sastanku u Ovalnoj sobi, priča da su Mekmaster i drugi, jedan po jedan, pet minuta objašnjavali Trampu kako bi vojna intervencija u Venecueli bila loš potez i mogla bi da dovede do toga da Amerika izgubi teško stečenu podršku među latinoameričkim vladama.

Tramp nije odustajao, navodi zvaničnik, ali nije davao znake da će narediti vojnu intervenciju.

Tanjug

Zvaničnik kaže da se Tramp u tim momentima pozivao i na invazije Paname i Grenade tokom 80-ih godina, koje se kako navodi agencija, vode kao uspesi u američkoj diplomatiji.

Agencija navodi da Tramp nije odustao od ideje, uprkos naporima savetnika da ga od iste odvrate.

Tramp je već 11. avgusta uzbunio i prijatelje i neprijatelje pričom o mogućnoj "vojnoj opciji" svrgnjavanja predsednika Venecuele Nikolasa Madura, navodi AP. 

Priče o intervenciji koje su tada izašle u javnost tumačene su u američkim političkim krugovima kao "prazne pretnje nekadašnje rijaliti zvezde koja je postala vrhovni komandant", navodi agencija.

Agencija dodaje, pozivajući se na trojicu visokih kolumbijskih zvaničnika, koji su u februaru ove godine pričali za "Politiko" da je Tramp u periodu nakon 11. avgusta razgovarao o invaziji i sa tadašnjim predsednikom Kolumbije Huanom Manuelom Santosom.

Potom je u septembru 2017. godine, na privatnoj večeri tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija razgovarao o invaziji sa četvoricom latinoameričkih saveznika, uključujući i Santosa, preneo je "Politiko", pozivajući se na tvrdnje trojice kolumbijskih zvaničnika.

OPASNO! LONDON SPREMA ODMAZDU PREMA SRPSKOJ: Banjaluka mora pasti, a Rusija ne sme imati nikakav uticaj!

Neimenovani američki zvaničnik dodaje da je Trampu poručeno da ne pominje invaziju, ali je on tokom večere za vreme Generalne skupštine UN nju pomenuo, naglasivši pritom da mu je poručeno da "o tome ne priča".

Tramp je, kako prenosi AP, išao od lidera do lidera, pitajući ih da li su sigurni da ne žele vojnu intervenciju i svi do jednog su mu rekli da su sigurni.

Na kraju je Mekamaster "odvukao" Trampa sa strane i objasnio mu opasnosti koje sa sobom nosi invazija, priča neimenovani američki zvaničnik.

AP/Reuters/Fotomontaža

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode, poručivši da ne komentarišu privane razgovore, ali je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD ponovio da će Amerika razmotriti sve dostupne opcije kako bi Venecueli vratila stabilnost i demokratiju, navodi AP.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija