• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.10.2018

23:24

ŽIVOG GA RASKOMADALI UZ MUZIKU: Potresni detalji ubistva novinara Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj!

Vesti

ŽIVOG GA RASKOMADALI UZ MUZIKU: Potresni detalji ubistva novinara Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj!

Podeli vest

Novinar "Vašington posta" Džamal Kašogi (59) živ je raskomadan 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, tvrdi izvor iz Turske koji je preslušao audio-snimak ubistva. Na snimku se čuje kako Kašogi vrišti od bolova, a dželati slušaju muziku da ne bi čuli njegove krike

Prema navodima turskog izvora, koji se poziva na Kašogijev audio-snimak napravljen "epl" satom, novinara je po ulasku u konzulat, gde je trebalo da uzme papire o razvodu da bi se ponovo oženio, dočekalo 15 saudijskih agenata.

Konzul pobegao u Rijad

Saudijski konzul Muhamed el Otaibi pobegao je u Rijad u utorak, samo nekoliko sati pre nego što je turska policija pretresla njegovu kuću u Istanbulu. El Otaibi je hitno odleteo komercijalnim letom, a prethodnih dana odbio je da razgovara sa novinarima o zločinu.
- Konzul na sve načine pokušava da izbegne pitanja policije kako ga slučajno ne bi povezali sa ubistvom Džamala Kašogija - naveli su turski portali.

 Odsekli mu glavu

Reportera su prvo odvukli u kancelariju saudijskog konzula Muhameda el Otaibija, a odande ga premestili u susednu radnu sobu. Kad je konzul video šta se sprema, rekao je ubicama da Kašogija raskomadaju napolju, van konzulata.

- Na snimku se čuje El Otaibijev glas. On se obraća dželatima: "Dajte, uradite to negde napolju. Ako to uradite u konzulatu, uvalićete me u ogroman problem" - ispričao je izvor za turski provladin list "Jeni Sefak".

Agenti ga, ipak, nisu poslušali, već su Kašogija brutalno likvidirali u diplomatskom predstavništvu.

- Bacili su ga na veliki sto da bi mogli da ga hirurški raskomadaju. Na snimku se čuje kako on vrišti kad su počeli da ga seku. Budući da je zapomagao, jedan od ubica mu je zapretio: "Ćuti, ako hoćeš da nastaviš da živiš kad stigneš u Saudijsku Arabiju" - rekao je turski zvaničnik.

On je dodao da su ubice, međutim, nastavile da muče novinara, bukvalno mu odsecajući prst po prst. Umirao je u najstrašnijm mukama sedam minuta.

- Krike umirućeg reportera čuli su i svedoci koji su bili u prizemlju konzulata. Dželati su mu zato ubrizgali injekciju i uspavali ga. Tek tad su prestali krici, a dželati su nastavili da ga seku, odrubivši mu na kraju i glavu. Sudeći po snimku, niko nije ni pokušao da sasluša novinara. Došli su isključivo da ga ubiju - naveo je Turčin.

(VIDEO) IZRAEL SPREMA NAPAD NA PVO RUSKE SISTEME S-300 U SIRIJI: Američki general otkrio planove Tel Aviva!

Izvor je istakao da se na snimku čuje i Salah Muhamed el Tubaigi, jedan od vodećih forenzičara u Rijadu, koji je predvodio operaciju ubistva Kašogija.

- El Tubaigi je davao instrukcije ostalim članovima tima da stave slušalice i puste muziku dok komadaju Kašogija. Kazao im je: "Uvek slušam muziku dok radim ovakve stvari" - otkrio je Turčin.

Ubice radile za princa

Osim njega, turske vlasti su identifikovale još trojicu od 15 Kašogijevih ubica. U pitanju su Abdulaziz Muhamed el Hajsavi, telohranitelj saudijskog princa Muhameda bin Salmana, kao i članovi kraljevske garde Tar Džaleb el Harbi i Muhamed Sad Alzahrani. Ostali agenti bili su uglavnom pripadnici vojske ili su radili za druge državne ustanove u kraljevstvu.

Foto: informer.rs

Novi detalji jezivog ubistva otkriveni su nakon što je CNN objavio da saudijski zvaničnici planiraju da priznaju da je Kašogi ubijen u konzulatu, ali da se to dogodilo slučajno. Izvori američke televizije naveli su da će princ Muhamed svaliti krivicu na svoj tim agenata, navodeći da su saslušavali novinara, ali da im se situacija "otela kontroli". Kako je rečeno, Saudijci će navodno kazniti svoje agente, koji su prekoračili ovlašćenja.

 

(VIDEO) SRPSKI GENERALI, ČASNO STE BRANILI ZEMLJU, NATO vam nije mogao ništa - BILI STE NAJBOLJA VOJSKA SVIH VREMENA!

Međutim, na osnovu snimka, prema rečima turskog izvora, jasno je da agenti nisu uopšte pokušali da saslušaju Kašogija, već su od samog početka imali nameru da ga ubiju. Njegovo raskomadano telo u torbi je iz konzulata automobilom diskretno prevezeno u kuću saudijskog konzula u Istanbulu, a odatle privatnim avionom u Rijad.

Bio rođak Dajaninog ljubavnika Dodija

Novinar Džamal Kašogi bio je rođak ljubavnika britanske princeze Dajane, Dodija el Fajeda, koji je poginuo zajedno sa Dajanom u saobraćajki u Parizu 31. avgusta 1997. Osim toga, Kašogiju je stric bio trgovac oružjem i nekad najbogatiji čovek na svetu Adnan Kašogi, koji je prošle godine umro u 81. godini.
- Adnan je osamdesetih imao imovinu od četiri milijarde dolara, zbog čega je bio najbogatiji na svetu. Međutim, zapao je u probleme, pa je svoju jahtu od 70 miliona dolara prodao tadašnjem biznismenu, a sada lideru SAD Donaldu Trampu - naveli su mediji.
Inače, Kašogi je bio pripadnik saudijske elite, a mnogi tvrde da je dugo vremena bio dvostruki tajni agent Rijada i Vašingtona.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija