• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.10.2018

21:35

VLADIMIR PUTIN ZAPRETIO IZ KREMLJA: Uništiću Evropu zbog američkih nuklearnih raketa!

Vesti

VLADIMIR PUTIN ZAPRETIO IZ KREMLJA: Uništiću Evropu zbog američkih nuklearnih raketa!

Podeli vest

Ako EU prihvati da na svom tlu stacionira rakete iz SAD, biće na meti Rusije u slučaju konflikta Vašingtona i Moskve. Mislim da Evropa nema potrebe da sebe stavlja u takvu opasnost, poručio ruski lider

Ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je juče da će uništiti Evropu ukoliko ona prihvati da na svojoj teritoriji stacionira američke nuklearne rakete. On je istakao da u slučaju sukoba između Rusije i SAD neće imati drugog izbora, te da bi Stari kontinent mogao da bude žrtva.

Smrtna opasnost

Putin je predočio mogući scenario ako SAD, prema najavama njihovog predsednika Donalda Trampa, odluče da napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisan sa Moskvom još 1987. Ukoliko se te najave obistine, SAD će, prema procenama, rasporediti svoje rakete srednjeg dometa sa nuklearnim bojevim glavama po EU kako bi bile što bliže Rusiji.

- Ako Evropa prihvati da na svom tlu stacionira američke nuklearne rakete, biće na meti Rusije u slučaju konflikta Vašingtona i Moskve. Mislim da Evropa nema potrebe da sebe stavlja u takvu vrstu opasnosti - naglasio je Putin.

On je dodao da će u slučaju stacioniranja američkih projektila Rusija morati da odgovori.
- Evropske nacije moraju razumeti da bi u tom slučaju svoju teritoriju izložile opasnosti od eventualnog ruskog odbrambenog napada - rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da ne bi voleo da vidi nagomilavanje nuklearnih projektila u EU.
- Iako Rusija ne bi želela da se to ikad dogodi, bila bi prisiljena da odgovori u slučaju napada SAD. Ne razumem zašto bi Evropu izlagali toj smrtnoj opasnosti - naveo je Putin i još jednom ponovio da Rusija to ne želi.

Kako je dodao, nada se da će o svemu tome moći da razgovara sa Trampom u Parizu 11. novembra, tokom proslave 100. godišnjice kraja Prvog svetskog rata, kojoj će obojica prisustvovati.
Upozorenje iz Moskve dolazi nakon što je tamo boravio savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. On je uverio ruskog lidera da Tramp neće odustati od povlačenja iz INF, koji je bio jedan od nosećih stubova evropske bezbednosti poslednjih 30 godina.
U pitanju je sporazum koji zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara, a odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

(VIDEO) OVO JE KONAČNI DOKAZ LUDILA! Tramp direktno optužio Putina za ubistva i trovanja, PA PRIZNAO DA AMERIKA ŠALJE ORUŽJE UKRAJINI!

Hoće potpis Kine

Amerika optužuje Rusiju da krši INF tako što pravi rakete srednjeg dometa za sistem "iskander-M", koje su sporazumom zabranjene. Osim toga, Amerikanci navode da se Kina ubrzano militarizuje i žele da i ta zemlja zajedno sa Rusijom i SAD potpiše sporazum. Bolton tvrdi da bi Kina, prema INF, morala da se oslobodi čak trećine svojih raketa.

Moskva, s druge strane, tvrdi da se SAD ne pridržavaju sporazuma, budući da njihov raketni štit u Evropi može da služi i kao lanser projektila srednjeg dometa. Osim toga, Pentagonovi teški borbeni dronovi, na koje se američko vazduhoplovstvo prilično oslanja, mogu da posluže i za lansiranje krstarećih raketa sa zemlje, što je sporazumom zabranjeno. Takođe, Amerika koristi balističke projektile, poput "here", za testiranje svojih protivraketnih sistema, što predstavlja kršenje sporazuma.

(VIDEO) STRATEŠKI INSTITUT U VAŠINGTONU PODIGAO UZBUNU: Amerika neće moći da uspešno ratuje u dva velika rata, RUSI I KINEZI PREVELIK ZALOGAJ!

EU ne može ništa da garantuje

Foto: Reuters

 

Stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov juče je naveo da Unija ne može da garantuje da SAD neće rasporediti svoje rakete na evropskoj teritoriji.

- Političari u EU su na Trampove najave o povlačenju iz sporazuma INF reagovali tako što su rekli: "EU nema ništa s tim, nije vojni blok." Međutim, neki nemački političari su shvatili opasnost, te sad lobiraju da se odluka o tom problemu donese na nivou cele EU. Žele da se zabrani raspoređivanje američkih projektila u Evropi - naveo je Čižov.
On je dodao da to neće ići lako budući da, za razliku od Nemačke, ima zemalja koje bi odmah prihvatile rakete iz SAD.

 

(VIDEO) NATO TROZUBAC PRETI RUSIJI: Na granicu sa Norveškom stiglo 50.000 vojnika, ALI VELIKU VOJSKU PRATILI SU I VELIKI PROBLEMI!

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mislav

pre 5 godina

ček ček, nešto mi nije jasno... pa zar nije gospon putn izjavio već ranije da su sve Nato zemlje naciljanje nuklearkama već.... pa velika većina europe jest u NATOu... tak da ne kužim više kad se pravoslavci sapliću o vlastite laži a kad fakat zgriješe.

Nukić

pre 5 godina

Šta je bilo bilo Putko panika te fata izašo Tramp iz nuklearnog sporazuma i samo da digne silu i od tebe će napravit anđela ko od Kimića Jongića Unića?

Nole

pre 5 godina

Druze jesi li ispadao majci iz ruku, kad te dojila kao bebu? Pritom udario glavom o beton. Da ti kazem prijateljski, posledice se ocigledno i danas osecaju.

Marcco

pre 5 godina

A ja baš mislio da će Rusija da gleda kako iz Evrope lete nuklearne bombe i da se nervira kako ne sme d uzvrati

zoran miljkovic

pre 5 godina

ХА,ХА,ХА,НИШТА СМЕШНИЈЕ НИСАМ ЧУО,НА ГРАНИЦИ МУ НАЈВЕЋА НАТО ВЕЖБА,А ОН НИ ДА ПИСНЕ ,ДРУГО ТО ОН НИКАДА НЕ БИ ИЗЈАВИО,ЈЕР ЗНА У КАКВОМ ЈЕ СОСУ,ДО УСТА.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija