• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.11.2018

23:07

(FOTO) "GUGL" REVOLUCIJA - SVIH 88.110 RADNIKA GIGANTA U ŠTRAJKU: Dosta im seksualnog zlostavljanja, traže i da upravljaju kompanijom!

Vesti

(FOTO) "GUGL" REVOLUCIJA - SVIH 88.110 RADNIKA GIGANTA U ŠTRAJKU: Dosta im seksualnog zlostavljanja, traže i da upravljaju kompanijom!

Podeli vest

Radnici kompanije "Gugl", koji važe za jedne od najzadovoljnijih na svetu, sa najboljim uslovima za rad, juče su stupili u štrajk. Zaposleni u filijalama te korporacije širom sveta izašli su na ulice iz protesta zbog lošeg postupanja prema ženama u tom tehnološkom gigantu, tražeći da se okonča polna diskriminacija, ali i da se radnici uključe u proces upravljanja

Protest pod nazivom "Izađi za prave promene" započeo je ujutru, kad su hiljade inženjera, dizajnera i drugih radnika napustile "Guglova" predstavništava u Berlinu, Cirihu, Londonu, Njujorku, Tokiju, Singapuru i drugim gradovima. Oni su mirno stajali ispred svojih poslovnih zgrada, izražavajući protest. Radnici su, pre nego što su izašli iz svojih kancelarija, ostavili na svojim stolovima poruku:

Direktor smirivao zaposlene

Generalni direktor "Gugla" Sundar Pičaj pokušao je da smiri radnike, navodeći da podržava njihovo pravo da organizuju ovakvu akciju.
- Razumem bes i razočaranje koji mnogi od vas osećaju. I ja ga osećam, takođe. U potpunosti sam posvećen tome da napravim iskorak po pitanju problema koji je opstao predugo u našem društvu, kao i u "Guglu" - napisao je Pičaj u imejlu svim zaposlenima.

Prave promene

- Nisam za svojim radnim stolom jer sam izašao sa ostalim zaposlenima u "Guglu" da izrazim protest zbog seksualnog uznemiravanja i lošeg postupanja prema ženama, manjka transparentnosti i kulture ponašanja u kancelariji koja nije dobra ni za koga.

(VIDEO) RUSIJA, INDIJA I IRAN PRAVE NOVI "SUECKI KANAL": Ameri i Zapad će poludeti, ostaće KRATKI ZA MILIJARDE!

Takođe, zaposleni u "Guglu" žele da i radnici imaju predstavnika u bordu direktora, kao i da se ukine interna arbitraža za slučajeve seksualnog uznemiravanja i diskriminacije. To je, inače, praksa u svim tehnološkim firmama u Silicijumskoj dolini, koje insistiraju na tome da se problemi seksualnog uznemiravanja i diskriminacije rešavaju interno, umesto na sudu. Radnici prilikom zapošljavanja moraju da potpišu dokument kojim se na to obavezuju.

Sve zbog oca "Androida"

Inače, štrajk zaposlenih u "Guglu" podstakao je prošlonedeljni tekst u "Njujork tajmsu", koji je otkrio da je kreator softvera "Android" i jedan od izvršnih direktora tehnološkog giganta Endi Rabin seksualno zlostavljao jednu od radnica. U članku pod naslovom "Kako je 'Gugl' štitio Endija Rabina, oca Androida" navedeno je da je on dobio 90 miliona dolara otpremnine kad je 2014. napustio firmu, iako je utvrđeno da su navodi o seksualnom zlostavljanju tačni.

ŠIPTARI POBESNELI, VUČIĆ PORAZIO TAČIJA I HARADINAJA, Predsednik Srbije dobio bitku - PRIŠTINA SPREMNA ZA PODELU!

U istom tekstu otkriveno je da su za seksualno zlostavljanje optuživani i drugi izvršni direktori, uključujući Ričarda de Vola, šefa "Guglove" "X istraživačke laboratorije", koja se bavi razvijanjem haj-tek projekata, poput automobila bez vozača. De Vol je zbog toga u utorak podneo ostavku.

Uslovi za rad u "Guglu"

broj zaposlenih: 88.110 širom sveta
plate: 32.886 dolara godišnje ima vozač, 172.807 menadžer srednjeg ranga, a 339.009 finansijski direktor. Satnica za softverske inženjere je 82 dolara
odmor: 15 dana prve godine, 20 dana posle tri godine, 25 dana posle pet godina
prostor za rad: zaposleni u kancelarijama mogu da imaju sprave za vežbanje, bilijar stolove, stoni tenis, flipere... Radno okruženje je moderno opremljeno sa posebnim prostorijama za odmor, opuštanje i rekreaciju

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!
Politika

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

23.04.2024

08:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20