• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.11.2018

23:53

TRAMP: PRAVIM BAZE NA MESECU I MARSU! PUTIN: MOŽE SAMO AKO VAM TO RUSIJA DOZVOLI!

Vesti

TRAMP: PRAVIM BAZE NA MESECU I MARSU! PUTIN: MOŽE SAMO AKO VAM TO RUSIJA DOZVOLI!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp planira da pošalje vojsku u svemir. On je najavio formiranje Svemirskih snaga, kao šestog reda u okviru svoje armije, koji će početi sa radom 2020. godine sa ciljem da bije ratove u kosmosu i odvrati sve bezbednosne pretnje

Međutim, Rusi poručuju da su te ideje vrlo opasne i da će teško proći, budući da se svi svemirski letovi isključivo obavljaju pomoću ruskih kapsula "Sojuz".

Širi se na kosmos, a
pravi ograde na Zemlji

Američki predsednik Donald Tramp hoće da proširi vojsku na svemir dok na Zemlji pravi ograde, pišu svetski mediji. On je juče postavio hiljade kilometara bodljikave žice na granici sa Teksasom kako bi zaustavio karavan sa migrantima iz Centralne Amerike.
- Primetio sam da je na granici osvanula predivna bodljikava žica. Tu nam je i vojska - rekao je Tramp, koji je prethodno najavio da će vojnici pucati na migrante, ali je za vikend povukao tu naredbu.

Hoće nove ratove

Trampova administracija od juna ove godine radi na formiranju Svemirskih snaga kako bi predsednik potvrdio dominaciju u kosmosu.

NEĆE VIŠE DA UBIJAJU! NATO SE RASPADA, VOJNICI MASOVNO DEZERTIRAJU: Kriju se u Kanadi i Švedskoj, gde traže azil!

- Ne postoji mesto kao kosmos. Želimo da formiramo stalne vojne baze na Mesecu i Marsu. Napravićemo i Svemirske snage, koje će činiti pripadnici elitnih specijalnih jedinica. Amerika će biti spremna da vodi ratove u svemiru - naveo je Tramp.

On je dodao da je svoje namere saopštio generalštabu.

- Naredio sam predsedavajućem generalštaba Džozefu Danfordu da počne sa radom na Svemirskim snagama. One će biti izjednačene sa ostalim vojnim redovima, Kopnenom vojskom, Ratnim vazduhoplovstvom, Ratnom mornaricom, Marincima i Obalskom stražom - naglasio je američki predsednik, iako njegove najave tek treba da potvrdi Kongres.

Ipak, potpredsednik SAD Majk Pens je optimističan.

- Sve prethodne administracije negirale su bezbednosne pretnje koje dolaze iz svemira. Moramo da potvrdimo svoju prevlast, zbog ratobornog ponašanja Rusije i Kine - rekao je Pens.

Čim su te namere objavljene, ruske diplomate i političari su oštro reagovali.

NEĆE VIŠE DA UBIJAJU! NATO SE RASPADA, VOJNICI MASOVNO DEZERTIRAJU: Kriju se u Kanadi i Švedskoj, gde traže azil!

- Militarizacija svemira je put u propast. Nadam se da američka politička elita još ima zdravog razuma - rekao je šef komiteta za bezbednost ruskog parlamenta Viktor Bondarev.

Rusi ga ismejali

Bela kuća je nedavno i na Tviteru potražila predloge građana o dizajnu novog loga Svemirskih snaga. Među prvima se javila ruska ambasada u SAD, koja im je dala savet. Oni su postavili fotografiju loga svoje Kosmičke vojske koja funkcioniše u okviru Vazduhoplovnih snaga. Ispod su postavili i poruku, koju su mnogi ocenili kao pokušaj ismevanja Trampove buduće jedinice.

Ilon Mask nema dilemu:
Proširićemo civilizaciju

Trampov plan sa ushićenjem je prihvatio milijarder Ilon Mask, osnivač "Tesle" i firme za komercijalne svemirske letove "Spejs iks".
- Mislim da treba da imamo baze na Mesecu i Marsu da bi se branili od napada. To nam u budućnosti možda omogući da proširimo našu civilizaciju i van Zemlje - istakao je Mask.

- Dobro jutro, Svemirske snage! - objavila je ruska ambasada.

Ubrzo potom, ruski stručnjaci su istakli da će ideja američkog predsednika teško uspeti bez ruskog odobrenja.

- SAD više nemaju svemirske brodove jer su ih 2011. izbacili iz upotrebe. Od tada, američki astronauti lete u kosmos isključivo u ruskim "Sojuz" kapsulama. Sve i da zamislimo da Moskva pristane da prevozi vojnike SAD u svemir, to bi opet bilo nemoguće jer američki zakoni izričito brane vojnu saradnju sa Rusijom - naveli su eksperti iz Moskve.

Pored toga, sve i da Kongres prihvati formiranje Svemirskih snaga, postoji pravni problem za to. Naime, SAD su 1967. potpisale Sporazum o svemiru i obavezale se da neće postavljati baze na Mesecu i drugim svemirskim telima. Tim dokumentom zabranjeno je i korišćenje oružja za masovno uništenje u kosmosu.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Ne mogu rakete da im polete bez ruskih motora a oni bi na Mesec i Mars. Ko je sad tu lud?

Papundek

pre 5 godina

Ameri ce pokusati sve samo da bi dominirali!

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija