• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2018

08:12

KRAJ JEDNE ERE: CDU danas bira naslednika Angele Merkel

Vesti

KRAJ JEDNE ERE: CDU danas bira naslednika Angele Merkel

Podeli vest

Vladajuća nemačka Hrišćanskodemokratska unija (CDU) biraće naslednika Angele Merkel, novog predsednika ili predsednicu, a time i kandidata za novog kancelara

Svetski mediji pišu o odlasku nemačke kancelarke i licitiraju o njenom nasledniku, a BBC je objavio tekst pod naslovom "Vrhunac trke u CDU se bliži, ali i kraj jedne ere".

BBC navodi da postoji osećaj da što je godina bliža kraju, tako je bliži i kraj ere Angele Merkel. Merkelova je lider CDU i kancelar Nemačke je od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara. 

Ona je, kako AP navodi, svoju stranku neumorno pomerala ka centru, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Nemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje ohrabruju očeve da se staraju o svojoj deci i omogućavajući uvođenje gej brakova. 

Ono što je ocenjuju kao najkontraverznije za Merkelovu kao lidera konzervativne stranke, jeste što je dozvolila ogroman priliv migranata, tražilaca azila u Nemačku 2015. godine, napominje agencija. Njen naslednik biće izabran na kongresu stranke u Hamburgu kojem će prisustvovati 1.001 delegat. 

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp Karenbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za naslednika Angele Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove. 

Foto: Reuters

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland. Ona je, po oceni AP, dosledno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej brakovima. 

Nedavno je 56-godišnja Karenbauer pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez da porekne njenu poziciju, rekavši da je imala "vrlo živahne razgovore" sa kancelarkom o raznim temama. Fridrih Merc (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi "spektakularan" povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova. 

On se zalaže za konzervativniji i više poslovan pristup, objašnjava AP. Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel "zbacila" sa te pozicije. 

Parlament je napustio 2009. godine, a poslednjih godina je radio kao advokat i šef odbora za nadzor nemačkog investicionog fonda Blekrok. Američka agencija navodi da iako mu nedostaje iskustvo u vladi, Merc ima vrlo dobre veze u stranci, a vreme koje je proveo izvan politike, kazao je da je iskoristio kao "priliku .. da posmatra na stvari van okvira poitike i političkih odluka". 

Foto: Reuters

U ovoj kampanji kritikovao je "neregulisan prihvat" migranata i optužio CDU za prihvatanje jačanja desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) koja je pšrošle godine ušla u nemački parlament. Među kandidatima je, kako se navodi i 38-godišnji Jens Spah, kritičar Merkelove koji je postao ministar zdravlja u martu. 

On uživa podršku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve više okreće ka Mercu, što ga stavlja u poziciju "otpadnika" u ovoj trci, ocenjuje AP. 

Spah je u fokus svoje kampanje stavio migracije, nazivajući ih "slonom u sobi", što je izraz za ignorisanje očiglednog. On kao glavno pitanje vidi bezbednost i tvrdi da nije sve dobitak iako je ulazak migranata u zemlju znatno smanjen. 

Agencija navodi da Spah ima veoma male šanse za uspeh u ovoj trci, ali da bi od same trke mogao da izvuče korist pri sledećoj promeni koja može da usledi u vođstvu partije. 

Ko god da postane novi lider CDU, želeće da ispuni obećanja kako bi izoštrio profil stranke koja je samo sa sestrinskom bavarskom partijom Hrišćansko-socijalnom unijom (CDU) bila uspešno najdoslednija politička snaga u posleratnoj Nemačkoj, navodi agencija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Jednom nacisti uvek nacisti,vuk dlaku menja a čud nikad.To su germani koji srbima ne zaboravljaju 1914 i 1941....

ljubao

pre 5 godina

Angela neće proći u svojoj partiji zbog promašene politike oko migranata.Tu politiku je podržavao i Aleksandar Vučić i sam priznao da je imao pogrešan pristup Briselskim pregovorima.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija