• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.01.2019

21:31

(FOTO) ČOVEK SA ZLATNOM RUKOM! Svojom krvlju spasao čak 2,4 MILIONA BEBA!

Vesti

(FOTO) ČOVEK SA ZLATNOM RUKOM! Svojom krvlju spasao čak 2,4 MILIONA BEBA!

Podeli vest

Australijanac Džejms Harison (81) ima retka antitela u krvnoj plazmi, koja pomažu trudnicama da ne odbace plod kao strano telo. Skoro 60 godina je svake nedelje dobrovoljno davao krv da bi pomogao drugima

Australijanac Džejms Harison (81) svojom krvlju spasao je živote 2,4 miliona beba. On je skoro 60 godina svake nedelje dobrovoljno davao krv jer njegova plazma sadrži specijalna, veoma retka antitela, koja pomažu trudnicama da ne odbace plod kao strano telo.

Zlatna ruka

Harison je 1.173 puta dao krv, zbog čega je prozvan "čovekom sa zlatnom rukom". To je počeo da radi 1951, nakon što je posle operacije grudnog koša ostao živ samo zahvaljujući transfuziji. Međutim, sve do 1960. nije znao da ima tako specifičnu krv. Tada su lekari ustanovili da Harisonova krvna plazma sadrži veoma retka antitela, koja ima manje od 50 osoba u Australiji. Ona su neophodna svim trudnicama, koje odbacuju plod kao strano telo zbog negativnog Rezus (Rh) faktora. U pitanju su trudnice koje imaju krvnu grupu sa negativnim Rh faktorom, a plod pozitivan Rh faktor, koji je nasledio od oca. Problem nastaje jer majčin organizam doživljava bebinu krv kao strano telo, te proizvodi sopstvena antitela koja napadaju fetus i mogu da izazovu pobačaj, čak i smrt novorođenčeta.

Taj problem, nazvan Rh sindrom, u Australiji se leči isključivo zbog Harisonove humanosti. Od njegove krvne plazme je 1967. napravljen lek "anti D imunoglobulin". Od tada do danas, više od tri miliona doza tog leka sa Harisonovim antitelima dato je ženama širom Australije, čime su spaseni životi najmanje 2,4 miliona novorođenčadi.

Uprkos svemu tome, Harison je veoma skroman. On kaže da mu najviše državno ordenje i brojna druga priznanja, koja je dobio, ne znače ništa. Kako sam priznaje, samo voli da pomaže drugima.
- Pomalo se postidim kad ljudi na sve strane govore: "Pogledaj, on je uradio veliku stvar jer svake nedelje daje krv". Prosto, to je nešto što radim. To je jedan od mojih talenata, možda i jedini - naveo je Harison.

Spasao život i svom unuku
 

Foto: Informer DN

 

Džejms Harison spasao je život i svom unuku nakon što su lekari otkrili da mu ćerka boluje od Rh sindroma.
- Pomogao sam svom drugom unuku da se rodi zdrav. Osećao sam se sjajno jer sam mu spasao život, ali i još mnogo drugih života - rekao je Harison.

Portparolka australijskog Crvenog krsta Džema Falkenmajer odala je počast Harisonu i navela da njegova humanost treba da bude primer drugima.
- Svaka kesa krvi je dragocena, ali njegova je pravo blago. Ona je korišćena za pravljenje leka koji spasava živote. Svaka doza "anti D" koja je ikad napravljena u Australiji proizvedena je od Džejmsove krvi - navela je Falkenmajerova.

Revolucionarno otkriće

Ona je dodala da je u Australiji postojao ogroman problem dok nije proizveden lek protiv Rh sindroma.
- Do 1967. svake godine umirale su hiljade beba, a lekari nisu znali zašto se to dešava. Žene su imale višestruke pobačaje, a mnoge bebe koje su preživele porođaj imale su oštećenja mozga. Australija je jedna od prvih država koja je otkrila donora krvi sa tako specifičnim antitelima, što je bilo revolucionarno u to vreme - naglasila je ona.

Više ne može da daje krv
 

Foto: Informer DN

 

Nakon decenija dobrovoljnog davanja krvi, Harison mora da se "penzioniše" jer prema zakonima u Australiji ne može to da radi posle 81. godine života. Zvaničnici australijskog Crvenog krsta, koji je prikupljao Harisonovu krv, nadaju se da će se uskoro javiti neki drugi human čovek sa retkim antitelima u krvnoj plazmi, pomoću kojih bi proizvodnja dragocenog leka mogla da bude nastavljena.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija