• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.01.2019

18:03

(VIDEO) TRAMP ĆE IZ SVEMIRA DA SE BRANI OD RUSKOG SUPERORUŽJA! Amerikanci u panici, Pentagon nema odbranu od PUTINOVIH PROJEKTILA!

Vesti

(VIDEO) TRAMP ĆE IZ SVEMIRA DA SE BRANI OD RUSKOG SUPERORUŽJA! Amerikanci u panici, Pentagon nema odbranu od PUTINOVIH PROJEKTILA!

Podeli vest

Predsednik SAD od Pentagona tražio da razvije svemirski protivraketni sistem kako bi zaštitio zemlju od eventualnog napada ruskim supersoničnim nuklearnim oružjem, kojem sada niko ne može ništa

Američki predsednik Donald Tramp planira da u svemiru napravi odbranu od novog ruskog oružja, kojem trenutno niko ne može ništa. On je tražio od Pentagona da razvije svemirski protivraketni sistem koji bi zaštitio SAD od eventualnog napada ruskom "avangardom", odnosno supersoničnom nuklearnom bojevom glavom, koja izbegava sve antiraketne sisteme i menja putanju, tako da je nemoguće predvideti njen cilj.

Veliki planovi

Planovi o svemirskom sistemu otkriveni su u "Reviziji strategije protivraketne odbrane SAD", koju je Tramp naručio još 2017. Taj dokument je trebalo da bude gotov prošle godine, ali je dorađivan zbog novog ruskog superoružja, koje je ruski predsednik Vladimir Putin najavio u martu 2018. 
Predstavljajući novu strategiju u Pentagonu, Tramp je naveo da je njen cilj uništenje neprijateljskih projektila bilo gde i u svakom trenutku.
- Strategija je bazirana na jedinom i najvažnijem cilju: da otkrije i uništi svaki tip rakete usmerene na bilo koju američku metu, pre ili posle lansiranja - istakao je Tramp.

On je dodao da nova strategija prepoznaje svemir kao novu zonu ratovanja, za koju će biti zadužene svemirske trupe.
- Moj budžet predviđa investicije u tehnologiju za protivraketnu odbranu iz svemira. To će postati naš najjači deo odbrane - rekao je šef Bele kuće. 

Na Aljasci 40 presretača raketa

Foto: Informer DN

 

Tramp planira da na Aljasku, pored postojećih 20, dopremi još 20 presretača raketa, kao i nove radare i senzore za detekciju neprijateljskih projektila lansiranih na SAD. 
- Nije dovoljno da samo održimo mir, SAD moraju da nadvladaju svoje neprijatelje u svakom mogućem pogledu. Moramo uvek biti nekoliko koraka ispred onih koji žele da nam naude - istakao je Tramp.

Kako su otkrili izvori iz Vašingtona, Pentagon će konstruisati sistem za otkrivanje i praćenje neprijateljskih raketa, koji će biti postavljen u svemiru. 
- Strategija predlaže razmatranje eksperimentalnih tehnologija, uključujući i postavljanje svemirskog naoružanja, koje će moći da obara neprijateljske rakete. Svemir je, mislim, ključni sledeći korak raketne odbrane - otkrio je neimenovani zvaničnik Trampove administracije.

Očekuje se da će za modernizaciju raketne odbrane Pentagon tražiti mnogo veći budžet za narednu godinu u odnosu na prošlogodišnji, koji je iznosio 15 milijardi dolara.

Šesti rod vojske

Inače, pravljenje detaljnog plana o izgradnji američkog protivraketnog sistema u svemiru, biće deo zaduženja novog roda vojske SAD - svemirskih trupa, čije je formiranje Tramp najavio još prošle godine. Kako je tada rekao, taj šesti rod američke vojske štitiće satelite od raznih pretnji, kao što su ometanje njihovih signala, onemogućavanje njihovog rada laserima i uništenje. Takođe, zadatak svemirske komande biće da razvija oružje, koje može da uništi balističke rakete iz svemira, ali i da napravi borbene stanice.

Kad je reč o svemirskoj odbrani od neprijateljskog oružja, Amerikanci najviše strahuju od ruske "avangarde". To je raketa sa plutajućom bojevom glavom bržom od zvuka, koja može da dostigne brzinu od 20 maha, odnosno 24.696 kilometara na čas (brzina zvuka je 1.234,8 kilometara na čas). Ima velike manevarske sposobnosti, koje je čine imunom na sve protivraketno oružje koje danas postoji. Ta bojeva glava je testirana i ušla je u serijsku proizvodnju, a već bi ove godine trebalo da se nađe u upotrebi. 

PUTIN U BEOGRAD ŠALJE RAKETE! Amerikanci tvrde da Rusija od Srbije pravi 'tvrđavu na Balkanu'

Laserska tehnologija


Budući da je Rusija razvila napredni laser za uništenje neprijateljskih projektila, to sada i Tramp namerava da uradi. Nova vojna strategija SAD podrazumeva razvoj prilagodljivog i efikasnog lasera sa velikim naponom, koji bi služio za uništenje neprijateljskih projektila u fazi poletanja. 
- Trenutno odbrana SAD se najviše oslanja na stelt avione F-35, koji mogu da prate i unište krstareće rakete. Oni bi u budućnosti mogli biti opremljeni laserima, koji bi uništavali projektile odmah posle lansiranja - izjavio je Tramp. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vlado

pre 5 godina

Naravn,o Rusi će čekati "skrštenih ruku" da Ameri postave svoj "tek zamišljen sistem". Teško ćete vi sa tim sistemom "zaustaviti" raketu, koja leti brzinom od 20 mah, jer je problem istu detektovati a ne još i oboriti. Samo nepotrebno trošite dolare, umesto da prestanete da izigravate svetskog policajca, pomozite ljudima koji gladuju, poštujte sporazume, međunarodno pravo, prestanite da se mešate i ugrožavate druge države, pristupite sporazumu o klimi...!

Istina

pre 5 godina

Neće Tram da se druži sa Vanzemaljacima, vrr ratuje sa njima. Neće Rusija nikoga napasti, samo je 100% spremna da se brani. E, tad se Ameri zamislite...

Rade

pre 5 godina

Dobra odluka, sviđa mi se. Preselite vaše takmičenje u naoružanju daleko u svemir, daleko od zemlje pa pucajte jedni na druge do mile volje. Vi ameri ne umete da budete mirni, samo čačkate mečku po zvečku. Sjeba će vas neko videćete ! ! ! !

Stojan

pre 5 godina

Kako moze i da sanja da se brani od oruzija za koje nema pojma kako isgleda, kako manevrise, kako napada itd., itd. Samo izvlaci pare od naroda da ih preda proizvodjacima oruzija. Zato i prave toliku propagandu protiv neprijatelja a taj neprijatelj je svaka drzava za koju mogu da ubede svoj polupismeni narod.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija