• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srpski telegraf

11.02.2019

14:28

ROKAJ MILE! Trampov strateg dolazi da sruši EU uz pomoć Srba - Dodik ključni igrač! Preuzimamo Evropski parlament!

Vesti

ROKAJ MILE! Trampov strateg dolazi da sruši EU uz pomoć Srba - Dodik ključni igrač! Preuzimamo Evropski parlament!

Podeli vest

Stiv Benon, glavni strateg predsedničke kampanje Donalda Trampa, koji se sa svojom organizacijom Pokret (Movement) sprema za evropske izbore u maju, računa na Srbe kao saveznike u projektu preuzimanja Evropskog parlamenta (EP) i rušenju EU ovakve kakva je sada

Prema informacijama koje su procurile iz njegovog štaba, ikona evropskih desničara, kako nazivaju Benona, u najskorije vreme će organizovati sastanak najvažnijih lidera takozvanih suverenističkih partija, italijanskog vicepremijera Matea Salvinija i mađarskog premijera Viktora Orbana, sa Miloradom Dodikom. U međuvremenu, Dodikov SNSD trebalo bi i zvanično da postane deo Pokreta.

Konačni cilj Benona i njegovih saveznika je potpuni zaokret u politici EU i rušenje sadašnje strukture i organizacije Unije. Nova politika zasnivala bi se na neprikosnovenom poštovanju suvereniteta država, izrazito antimigrantskoj politici, ali i približavanju Rusiji i Vladimiru Putinu.

- Čovek za kojeg se s puno prava tvrdi da je presudno uticao na Trampov izbor jer mu je kreirao i vodio celu kampanju ozbiljno računa na čak milion glasova srpske dijaspore i smatra da bi Dodik mogao da odigra ključnu ulogu u njihovom obezbeđivanju. Srba s pravom glasa na evropskim izborima ima mnogo u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, ali i još nekim zemljama i ovo je dokaz da Benon ništa ne prepušta slučaju - navodi sagovornik iz diplomatskih krugova.

S druge strane, i Dodiku bi pobeda Benonove struje unutar EU mnogo značila s obzirom na izazove i pritiske s kojima se Republika Srpska suočava unutar BiH, ali i na međunarodnom planu. Dodik, kako navodi naš izvor, u intenzivnom je kontaktu sa Benonom, što nijedan od njih i ne krije. Sadašnja predsednica RS Željka Cvijanović prošlog leta se u SAD i sastala s Benonom, pošto Dodik, koji je i dalje na američkoj crnoj listi, nije mogao da otputuje.

Analitičar iz BiH Dževad Galijašević najavu trojne saradnje, iza koje bi stao Benon, vidi kao odličan potez i šansu da srpski interesi postanu mnogo vidljiviji u Evropi.

- Dodik ima veoma dobre kontakte sa ovim političkim snagama i želi da im pomogne da u Evropskom parlamentu prođu u skladu sa svojim interesima, a samim tim i interesima Srba. Nacionalne stranke su sigurna evropska perspektiva jer je očito da liberalna politika uzmiče. Legitimno je da u Evropi sebi obezbedite saveznike, da im u određenim fazama pomognete da budu jači i time ojačate i svoju poziciju - ističe Galijašević.

Lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, koji je bio u prilici da iz prve ruke na kongresu Nacionalnog fronta u Francuskoj u martu prošle godine čuje Benona, kaže za Srpski telegraf da je Amerikanac još tada iznosio deo strategije za osvajanje EP.

- Mi već godinama sarađujemo sa evropskim suverenistima i uvek smo se trudili da Srbe u dijaspori povežemo sa njima. Prema našim računicama, Srbi mogu da obezbede pet mandata u EP, što bi moglo da bude presudno u formiranju nove Evropske komisije jer će ovi izbori biti više nego neizvesni. Naravno, poziv autoriteta kakav je Dodik još više bi homogenizovao našu dijasporu - ocenjuje Parović.

 
 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rodoljub

pre 5 godina

Kakva priča!!! Na stranu što nam otimaju Kosmet, Ameri će sa Srbima da sruše EU??!! Predlažem da ovaj članak preselite u do danas još ne otvorenu rubriku "Politički Sci-fi"

HAG

pre 5 godina

Rušenje EU i približavanje rusiji i vladimiru putinu a uz pomoć srba ???!!! ha ha ha Prestali ste uzimati terapiju ?: )

Stepa

pre 5 godina

Srbin vise I ne pokusava da sakrije da je fasista Mislim u srbiji I zversko srpskoj ima fasista kolko to sveti sava Oce I to je proverene jer ko moze ciniti Sa ljudima Ono sta Srbin cini bosnjacima 92 95 ako ne fasisticka zver AL ova Mi se svidja ovaj naslov vucicevog psa novinara srbi fasisti I banon fasista ruse evropu Oce neku drugu EU Verovatno onu u kojoj ce opet bar 100 miliona ljudi da pogine I gde ce srbija fmda nastavi tamo gde Stade 1995 I 1999

Borac

pre 5 godina

KAKO VAS NIJE SRAMOTA DA OBJAVITE IZJAVE GALIJASEVIC KOJI JE POSTROJAVAO MUDZAHEDINE U ZAVIDOVICIMA ZA DOCEK ALIJE IZEDBEGOVICA KAO OZBILJNE NOVINE I PORTAL NEMOJTE VRIJEDJAT SRPSKE BORCE I PORODICO POGINULIH. AKO VEC DODIKA DIZETE U NEBESA BAR NE SPOMINJITE TOGA MUDZAHEDINE. NEDAJ BOZE DA VUCIC PADNE VIDJECETE KO JE DODIK

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija