• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.02.2019

19:55 >> 21:31

POMPEO DELI PACKE MAĐARSKOJ ZBOG PUTINA I KINE! Došao u Budimpeštu da lobira protiv Orbanovog približavanja Moskvi i Pekingu!

Vesti

POMPEO DELI PACKE MAĐARSKOJ ZBOG PUTINA I KINE! Došao u Budimpeštu da lobira protiv Orbanovog približavanja Moskvi i Pekingu!

Podeli vest

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas u Budimpešti da SAD neće dozvoliti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da napravi razdor između prijatelja i NATO-a

Kako prenosi Rojters, Pompeo je rekao i da bi SAD trebalo da budu više angažovane u regionu.

Posetom Budimpešti Pompeo je danas započeo turneju po zemljama Centralne Evrope tokom koje će, kako ocenjuje AP, na vrhu njegove agende biti zabrinutost SAD zbog rastućeg uticaja Kine i Rusije u tom regionu.

Američki zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, kažu da će Pompeo o ovoj problematici razgovarati u Mađarskoj i Slovačkoj tokom posete ovim zemljama u ponedeljak i utorak.

 

 


Ti zvaničnici navode da će američki državni sekretar tamošnjim liderima snažno ukazati na značaj suzbijanja napora Kine i Rusije da te zemlje udalji od Zapada.

Pompeo je izjavio i da će SAD biti prisiljene da smanje opseg pojedinih operacija u Evropi i na drugim mestima, ako države iz tih područja nastave da sarađuju s kineskom kompanijom "Huavej".

"Huavej" je, kako navodi AP, veoma prisutan u Mađarskoj, a Pompeo je rekao da će premijeru Viktoru Orbanu i drugim zvaničnicima objasniti da saradnja s tom kompanijom predstavlja rizik za informacionu bezbednost i privatnost i da bi mogla da osujeti saradnju sa SAD.



Američki zvaničnici su veoma zabrinuti širenjem "Huaveja" u Evropi, pogotovo u članicama NATO-a, kao što je Mađarska, navodi AP, dodajući da oni smatraju da to predstavlja veliku pretnju.

- Oni su suverena država. Donose sopstvene odluke po pitanju ovih stvari. Ono što je imperativ jeste da s njima podelimo saznanja koja imamo o riziku koji predstavlja prisustvo ''Huaveja'' u njihovim mrežama, stvarne rizike po narod. Po gubitak privatnosti njihovog naroda, stvarne rizike da će Kina to iskoristiti na način koji nije u najboljem interesu Mađarske. Imamo obavezu da to podelimo s njima i to ćemo i uraditi. Ali, ovo smo videli širom sveta. To takođe stvara probleme za američko prisustvo, to jest, ako je ta oprema prisutna tamo gde ima bitnih američkih sistema, otežava nam da im budemo partneri - rekao je Pompeo, prenosi AP.



SAD su u više navrata optužile Kinu da koristi tehnologiju kako bi krala tajne, dok je zvanični Peking to demantovao i poručio da SAD žele da "uguše" konkurenta.

Pompeo će, kako se očekuje, razgovarati i o oslanjanju Centralne Evrope na ruske energente. Osim Slovačke i Mađarske, Pompeo će posetiti Poljsku, Belgiju i Island.

 

 

(VIDEO) RUSIJA, KINA I IRAN SPREMNI ZA RAT SA SAD U VENECUELI - Ko sada pada, MADURO ILI TRAMP?




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Šta je to što Kina može da ukrade od Mađarske i njenog naroda? Suverene zemlje sarađuju, ne svađaju druge narode bez razloga. Otvorena i transparentna saradnja je legitimno pravo svake države. Mađarska treba da gleda svoje interese. A jeftiniji gas jeste interes. ovo nema veze sa ideologijom, globalizmom, EU propisima ili bilo čim drugim. Amerika treba da ponudi nešto originalno u svrhu saradnje sa drugima, a ne da čini štetu po džepu građana.

laki

pre 5 godina

Amerika optuzuje Kinu za nedokazanu spijunazu, a ta ista amerika je spijunirala Nemacku i sve zemlje EU. Sta eci...nemaju ni mrvicu srama.

USRANAC

pre 5 godina

USRA kao da šizofrenira, malo po malo, Rusija Kina Rusija Kina. Izgleda da su pljačkašima i ubicama sveta pičele da klimaju noge ili su u klimaksu kao Francuska sobarica.

SS

pre 5 godina

Samo oni u svetu imaju sopstvene interese i samo oni da se bogate,da otimaju,a ovi poltroni nikako da shvate.Prave ih robovima zajedno sa prijateljima nacistima kojima su oni isti '45 otvorili vrata ponovnog pakla u Evropi.Valjda će prevladati razum pogotovo kod mađara koji ne daju na sebe.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija