• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

09.03.2019

22:13

ZAPAD U PANICI! TAJMS: Putin će preko Erdogana RAZBUCATI NATO!

Vesti

ZAPAD U PANICI! TAJMS: Putin će preko Erdogana RAZBUCATI NATO!

Podeli vest

Avantura predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koja podrazumeva kupovinu ruskih kompleksa S-400 dovešće u opasnost bezbednost NATO-a, a mogla bi da pojača i nesuglasice unutar Severnoatlantske alijanse, piše Tajms

List upozorava da će u slučaju da ugovor ipak bude realizovan, jedan od stubova Alijanse - a to je upravo standardizacija naoružanja i borbene gotovosti - biti srušen. To, prema oceni lista, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ide naruku.

Tursku zbog geografskog položaja često nazivaju mostom između Istoka i Zapada. Ipak, na planu diplomatije Ankara je počela da se povlači sa svog tradicionalnog mesta unutar zapadne alijanse, time što je Erdoganova vlada ušla u proces kupovine ruskih raketnih kompleksa S-400. Prema rečima šefa Ujedinjene komande oružanih snaga SAD u Evropi, generala Kertisa Skaparotija, to može da ugrozi bezbednost NATO-a, piše Tajms.

Prema oceni lista, Erdogan će postupiti razumno ako bude poslušao to upozorenje i ako shvati da bi SAD mogle da uvedu sankcije Ankari.

"Zbližavajući se s Moskvom, Erdogan Putinovom režimu pruža mogućnost da rasparča transatlantski savez, od kojeg je Turska kao članica do sada imala samo korist. Dejstva Vladimira Putina pokreću veoma loše raspoloženje prema Ankari. A tu će na gubitku biti samo turski narod", upozorava Tajms.

Turska je već dobila dva F-35 i planira da naruči još sto tih aviona. Taj posao je ugrožen, jer su SAD zaustavile isporučivanje tih borbenih aviona dok se ne reši pitanje kupovine S-400.

Erdogan se naginje na stranu Kremlja - to je prilično čudna politika, smatra britanski list. Turska je tradicionalno oprezna prema Rusiji, ne bez razloga, navodi Tajms: sadašnji savez Ankare i SAD formiran je 1946. godine, kada su se kod Staljina pojavili "agresivni planovi" u vezi s turskom teritorijom.

AMERIKA PRETI ERDOGANU ZBOG S-400: Turska će se suočiti s teškim posledicama!

Turski lider, nastavlja Tajms, pretvara svoju zemlju u pouzdanog saveznika Rusije. Erdogan je u tu avanturu krenuo i iz unutrašnjih političkih razloga, jer mu predstoje opštinski izbori i želi da pokaže da je jak lider.

Njegovo okretanje prema Moskvi, ocenjuje Tajms, nije toliko uslovljeno neophodnošću da se kupi S-400, koliko diplomatijom u Siriji. Ako Erdogan na kraju prekine posao s Rusijom, vrlo je moguće da će od SAD tražiti da mu uzvrate uslugu, odnosno da prekinu da podržavaju sirijske Kurde.

U međuvremenu, Putin izvlači korist od turske posredničke diplomatije. Prema oceni lista, ruski predsednik zna da je Rusija potpuno sposobna da započne veliki napad na provinciju Idlib u Siriji, poslednje uporište opozicije. U septembru su Erdogan i Putin postigli sporazum na osnovu kojeg je Moskva zaustavila planiranu ofanzivu sirijskih snaga.

List smatra da Rusija ne brine za dobrobit Turske, jer se veoma dobro seća da je Ankara oborila jedan od njenih aviona 2015. godine.

Predsednik SAD Donald Tramp se nezainteresovano odnosi prema NATO-u, ali nije neposredno odgovoran za rusko-tursko zbližavanje, ocenjuje list. Napetost u odnosima Ankare i Vašingtona raste već nekoliko godina, između ostalog zbog sirijskih Kurda. Erdogan, pored toga, smatra da je Amerika iz prikrajka podržala neuspešan pokušaj državnog prevrata 2016. godine.

Odluka Turske da kupi rusku vojnu opremu jeste veliki korak. Ta inicijativa će ugroziti jedan od stubova NATO-a, a to je standardizacija tehnike i vojne obuke. Erdogan kaže da može da kupi i komplekse „patriot", ali da ne može da dozvoli sebi da kupi istovremeno i ruske i američke sisteme.

"NATO se našao u neodređenom položaju. Putin se priprema da proširi provaliju između članica bloka. On ne sme u tome da uspe", apeluje Tajms.

ERDOGAN ODUVAO AMERIKANCE! Ne samo S-400, uzećemo od Putina i S-500! Turska spremna na svaki scenario - VAŠINGTON U ŠOKU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
leonida

pre 5 godina

Što otome nisu razmišljali ranije kad su hteči da likvidiraju Erdogana i kako vi rekoste razbucaju Tursku ? Zapadni centri moći i NATO uvek nađu krivca u nekom drugom, u ovom slučaju Tursku. Turska kao i njen presednik nemaju ništa protiv bilo koga, već jednostavno jačaju svoju odbrambenu moć, kupujući najsavremeniju i najbolju PVO.

Joco

pre 5 godina

Kako se vaše novine glupirate..pa da li Vi znate koliko NATO ima love....jedna od tih država ima budžet svog grada za godinu dana koliko Moskva za 6 godina...

Marko

pre 5 godina

Stvarno ste dno dna, veliku gubitnici u svemu. R. Kosovo u svojim granicama ni pedlja zemlje ne daju, imaju pravo. Ovaj naslov bi trebao glasiti Turci i Nato će totalno uništiti Smrdiju, tako naslov mora glasiti. ha, ha, ha, ha

Dule

pre 5 godina

"jedan od stubova NATO-a ... je standardizacija tehnike" Енглези као и увек, лажу. Недостатак стандардизације им није сметао кад су у НАТО апсорбовали Чешку, Румунију, Бугарску, Пољску које су биле пуне совјетског наоружања и нису поседовале ни један једини западни пиштољ или тромблон, а камоли западне ракете.

Marcco

pre 5 godina

A jeste li vi čuli za izraz "laže kao Turčin"....

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija