• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.03.2019

13:38

PRELOMILI! NEMA POMERANJA KAZALJKI NA SATU! Evropski parlament ukinuo letnje i zimsko računanje vremena

Vesti

PRELOMILI! NEMA POMERANJA KAZALJKI NA SATU! Evropski parlament ukinuo letnje i zimsko računanje vremena

Podeli vest

Evropski parlament u utorak je velikom većinom glasao za okončanje pomeranja kazaljki na satu u EU od 2021. godine

Prema predloženom amandmanu, zemlje koje planiraju da ostanu trajno u letnjem računanju vremena trebalo bi da svoje satove poslednji put pomere poslednje nedelje u martu 2021. godine, dok bi one koje preferiraju zimu trebalo da to učine zadnje nedelje oktobra 2021. godine.

Nakon današnjeg glasanja Evropski parlament je spreman za dalje pregovore s Savetom ministara.

Pre donošenja odluke o tome koje će standardno vreme primenjivati, države članice treba da sprovedu javna savetovanja kako bi uzele u obzir želje građana. Takođe u odabiru vremenske zone svakako su relevantni geografski faktori i specifičnosti regija u kojima se nalaze pojedine države članice.

- Za sprovođenje ove Direktive potrebna je međusobna saradnja država članica kako bi se na usklađen i koordiniran način donele odluke o predviđenom standardnom računanju vremena. Potrebno je uspostaviti koordinacijski mehanizam koji će se sastojati od po jednog imenovanog predstavnika iz svake države članice i jednog predstavnika Komisije. U okviru koordinacijskog mehanizma trebalo bi da se razmotri i oceni potencijalni učinak odabira standardnog vremena država članica na funkcionisanje unutrašnjeg tržišta. Kako bi se izbegli poremećaji u saobraćaju, komunikacijama i drugim sektorima, države članice trebalo bi najkasnije do 1. aprila 2020. da obaveste Komisiju u slučaju da nameravaju da promene svoje standardno vreme poslednje nedelje u oktobru 2021. - rekao je hrvatski poslanik u EP-u Davor Škrlec.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kum

pre 5 godina

Od prvog dana kad je to "zimsko računanje vremena" uvedeno bilo je svakom normalnom jasno da je to obična budalaština - čije je to maslo i zašto je to urađeno, ko je iz toga profitirao, verovatno nikad nećemo saznati ali nas je svakako *ebalo suviše dugo

miroljub

pre 5 godina

Ubeđivali su nas da je pomeranje ispravno, sada više nije ??????'

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija