• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.04.2019

18:16

BITKA ZA TRIPOLI NE JENJAVA: U borbama najmanje 49 mrtvih, 80 povređenih

Vesti

BITKA ZA TRIPOLI NE JENJAVA: U borbama najmanje 49 mrtvih, 80 povređenih

Podeli vest

U borbama u libijskoj prestonici Tripoliju do sada je ubijeno 49 osoba, uključujući i civile, ukazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Od početka sukoba prošle nedelje raseljeno je, prema podacima UN, 2.800 lica, prenosi AP.

Koordinator UN u Libiji Marija de Valje Riviero izjavila je da zbog sukoba hitne službe nisu u mogućnosti da pomognu povređenima i civilima.

Upozorila je da će sukobi pogoršati stanje u migrantskim kampovima u glavnom gradu Libije.

Ministarstvo zdravlja u Tripoliju saopštilo je ranije danas da je u sukobima stradalo najmanje 25, a ranjeno 80 ljudi.

Među mrtvima ima boraca sa obe strane i civila, uključujući i čitavu porodicu, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja za Rojters.

U Libiji su od prošle sedmice obnovljeni sukobi kada je Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Kalifom Haftarom sa istoka krenula u osvajanje zapada zemlje i centra Tripolija, gde kontrolu ima međunarodno priznata vlada, predvođena Fajezom Sarajem.

BITKA ZA TRIPOLI! Ambasada Srbije u Libiji: Građani Srbije bezbedni



Saraj je uzvratio "novom Gadafiju", kako Haftara nazivaju njegovi protivnici, operacijom "Vulkan gneva", radi odbrane prestonice Libije.

Od pada bivšeg lidera Libije Muamera Gadafija, zemlja je ušla u nestabilnosti sa dve suprostavljene administracije i nizom oružanih grupa koje se bore za vlast i kontrolu nad naftnim poljima.

Od leta 2014. godine politički je podeljena na dve vlade - samoproglašenu na istoku zemlje, pod kontrolom Kalife Haftara (75), i međunarodno priznatu vladu, sa sedištem u Tripoliju, sa premijerom Fajezom Sarajem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija