• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

24.04.2019

23:21

ŠOKANTNA TVRDNJA OPASNOG ISLAMSKOG EKSTREMISTE: Teroristi Al Kaide šetaju Evropom! Bezbednije je danas u Siriji nego na Balkanu!

Vesti

ŠOKANTNA TVRDNJA OPASNOG ISLAMSKOG EKSTREMISTE: Teroristi Al Kaide šetaju Evropom! Bezbednije je danas u Siriji nego na Balkanu!

Podeli vest

Ejmen Din, bivši član Al Kaide i britanski obaveštajac, kaže da 'veoma opasni ljudi' slobodno šetaju po Evropi, koja potaje opasnije mesto od Bliskog istoka

Veoma opasni pojedinci blisko povezani sa islamističkim grupama slobodno danas šetaju po Evropi i niko više nigde na Starom kontinentu nije bezbedan od terorističkih napada!

Foto: Informer DN

Ovo tvrdi Ejmen Din, bivši član Al Kaide i saradnik britanske tajne službe MI-6. On kaže da migrantska kriza predstavlja veliku pretnju za Evropu jer se teroristi lako infiltriraju među izbeglice. Prema njegovim rečima, trenutno je bezbednije živeti u Saudijskoj Arabiji nego u Parizu i Briselu!?!

Velika opasnost

Oprez

Na Kosovo vratilo mnogo ekstremista koji su bili u Siriji i Iraku, bićemo oprezni
Igor Bečić

Ovaj bivši britanski špijun i terorista koji danas kao azilant živi u Budimpešti upozorava da evropske zemlje moraju biti svesne rizika i da se moraju braniti od subverzivnih ideologija.

- Veoma, veoma opasni pojedinci slobodno šetaju Evropom! Migrantska kriza predstavlja veliku pretnju, a države EU bi morale da se mnogo efikasnije i odlučnije brane od subverzivnih ideologija. U suprotnom, niko neće biti bezbedan! Trenutno se osećam bezbednije na ulicama Budimpešte, pa čak i Saudijske Arabije, nego u Parizu i Briselu, gde veoma opasni ljudi hodaju ulicama. Neću preterati ako kažem da je danas bezbednije u Siriji nego negde na Balkanu... - rekao je Din u intervjuu za mađarski nedeljnik "Hetek".

Činjenice o Dinu

Foto: Informer DN

* Rođen u Saudijskoj Arabiji
* Sa 12 godina naučio napamet Kuran
* Sa 15 godina učestvovao u ratu u BiH
* Potom se zakleo Osami bin Ladenu i pridružio se Al Kaidi
* Godine 1998. postaje saradnik MI-6

Din je, inače, bio jedan od osnivača Al Kaide, ali je tu organizaciju napustio onog trenutka kada je počela da cilja civile.

Dragaš: Nema potpune zaštite

Orhan Dragaš, šef Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da teroristi žele da usade strah od slobodnog kretanja i otvorenih granica.
- Ne smemo zanemariti rizik koji donose povratnici sa ratišta jer, iako su bez oružja, oni i dalje imaju jake ekstremističke naboje. Od njihovih akcija, nažalost, ne postoji potpuna zaštita. Ipak, uveren sam da naše službe sarađuju sa sličnim institucijama drugih zemalja kako bi zaštitili građane... - naglašava Dragaš.

- Regrutovala me je britanska služba dok sam bio na lečenju. Tokom rada u MI-6 pomogao sam da se spreči nekoliko napada i uhvate teroristi, uključujući i moje stare prijatelje. Kada su me razotkrili, bio sam prinuđen da napustim službu... - naveo je Din.

Komentarišući ove navode, šef Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić kaže za naš list da sve ove informacije naš bezbednosni sektor prati sa velikom pažnjom.

- Veliki broj terorista sa ratišta u Siriji i Iraku infiltrirao se u Evropu, to je činjenica. Već smo u nekim evropskim zemljama imali ozbiljne terorističke akcije sa velikim ljudskim žrtvama. Slučaj u Šri Lanki pokazao je da teroristi lako mogu da vrbuju i bombaše-samoubice. Kada znamo da na Kosovu deluju terorističke ćelije i da su se tamo vratili neki od ekstremista koji su bili u Siriji i Iraku, moramo biti jako oprezni... Naše bezbednosne službe imaju kapacitet i sposobnost da zaštite građane - podvlači Bečić.

Čekaju trenutak

Bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan naglašava da terorista uvek ostaje terorista.

EU: Priština da objasni dolazak ratnika iz Sirije

Evropska unija zatražila je od Prištine informacije o akciji povratka terorista iz Sirije na Kosovo, saopštio je juče ministar pravde lažne države Kosovo Abelard Tahiri.
Kako je prenela prištinska "Koha ditore", Tahiri je rekao da će zajedno sa Haradinajevim zamenikom Enverom Hodžajem postupiti po ovom zahtevu Brisela.

- Oni samo čekaju pogodan trenutak za akciju. Negativnu ulogu u raspoređivanju terorista po Evropi ima Amerika. Dobar primer njihove neodgovornosti i zle namere vidimo ovih dana na Kosovu, gde masovno dovode teroriste pod maskom bezopasnih civila. Međutim, sve to liči na spajanje porodica sa džihadistima na Kosovu, koji su verovatno tajnim kanalima pre njih stigli u pokrajinu. Dodatni problem jeste i to što terorizam u Aziji i Africi ne postiže publicitet i pažnju novinara, a to povećava opasnost od akcija terorista upravo u Evropi - zaključuje Karan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija