• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

19.05.2019

15:06 >> 15:10

PAKLENI PLAN AMERIKE ZA IRAN POSTAO REKLAMA ZA S-300: Moskva zahvalna Vašingtonu za promociju ruskih PVO sistema!

Vesti

PAKLENI PLAN AMERIKE ZA IRAN POSTAO REKLAMA ZA S-300: Moskva zahvalna Vašingtonu za promociju ruskih PVO sistema!

Podeli vest

Okruženje Donalda Trampa se približava jednom od svojih glavnih spoljnopolitičkih ciljeva - ratu s Iranom, a u američkim medijima se objavljuju procurele informacije o tome na koji način se jastrebovi iz Vašingtona pripremaju da taj rat dobiju

Sudeći po tim planovima, o kojima otvoreno pišu Njuzvik i Njujork tajms, istorija je malo čemu naučila najradikalnije članove predsedničke administracije, piše autor RIA Novosti Ivan Danilov.

Mnogi u Beloj kući, napominje autor, zaista veruju u to da se protiv Irana može organizovati munjeviti i pobedonosni rat, gotovo bez ikakvih američkih gubitaka. Pritom se pozitivan rezultat ne očekuje prosto brzo, nego za nekoliko dana.

Postoje dva logična objašnjenja za takav neizmerni optimizam, navodi Danilov.

Prvo objašnjenje: pristalice nasilnog rešavanja „iranskog pitanja" uverene su u to da je Iran toliko slab da se njegova kapitulacija može postići bukvalno jednim napadom, nakon kojeg iransko rukovodstvo jednostavno neće moći da zadrži vlast.

Drugo i verovatnije objašnjenje glasi: pristalice nasilne akcije protiv Irana odlično znaju da nikakve „munjevite pobede" neće biti, ali im je važno da po svaku cenu ubede Trampa da ipak počne rat, a za to je potrebno intezivno lagati da će on biti brz i lak.

Indikativno je, ocenjuje Danilov, što je prestala da funkcioniše tradicionalna američka shema, u kojoj se koristi postepeno stvaranje medijske i diplomatske histerije uz pomoć spinovanih „obaveštajnih informacija" o sve većoj opasnosti od buduće žrtve američke agresije.

MIROSLAV LAZANSKI: RATNI SAT OTKUCAVA - Sve spremno za sukob SAD i Irana!

Bez obzira na sav trud američkih medija i obaveštajnih službi, čak i američki saveznici koji su pomagali Vašingtonu da utapa u krvi Srbiju, Libiju i Irak, govore da američke informacije o iranskoj pretnji nisu potvrđene, napominje Danilov.

Ako čak i britanski Gardijan, pozivajući se na izjavu svog lokalnog rukovodioca „operacije za borbu protiv DAEŠ-a", kritikuje američku pripremu za rat s Iranom, znači da na informaciono-diplomatskom planu u Vašingtonu ne ide sve baš kako bi trebalo.

- Visoko rangirani britanski general u koaliciji protiv ISIS koju predvode SAD izjavio je da se opasnost od iranskih snaga u Iraku ili Siriji ne povećava. To direktno protivreči tvrdnjama SAD korišćenim kao opravdanje za jačanje vojne moći u regionu - navodi Gardijan.

Američki časopis Njuzvik navodi kako američki "jastrebovi" zamišljaju kapitulaciju Irana. „Izvor u Pentagonu je izjavio da varijante dejstava podrazumevaju moćnu kampanju raketnih napada kako bi se Teheran doveo za pregovarački sto s Vašingtonom. To zavisi od eskalacije sile. Nezavisno od iranskog razmetanja hrabrošću, kada dobijete 500 raketa na dan, to vam nanosi silnu štetu, a to i jeste cilj. Kada je vaš protivnik oslabljen, vi dobijate više", rekao je jedan činovnik upoznat s planovima.

Iako sagovornici Njuzvika tvrde da aktuelna dejstva (prebacivanje u zonu Persijskog zaliva ne samo raketa, nego i 120.000 američkih vojnika za slučaj eskalacije) uopšte ne predstavljaju signal da je rat neminovan - elementarni zdravi razum i istorijsko iskustvo iz poslednjih 30 godina ukazuju na to da se Vašington očigledno sprema upravo za nasilni scenario.

Najuticajniji (i često veoma dobro informisan) američki list Njujork tajms navodi da Bela kuća svesno pokušava da dovede situaciju do pravog oružanog sukoba: „Jedan američki činovnik, koji je želeo da bude anoniman, izjavio je da novi obaveštajni podaci o sve većoj opasnosti od Irana ne zaslužuju rat kakav planira predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. Činovnik je, takođe, izjavio da je konačni cilj kampanje za ekonomske sankcije koje vodi Trampova administracija poslednjih godinu dana bio da se Iran uvuče u oružani sukob sa SAD."

Moglo bi se, u skladu s tradicijom, pretpostaviti da iza dejstava Trampove administracije stoje naftni interesi, utoliko pre što su vojne intervencije protiv zemalja-izvoznica nafte davna američka praksa.

O KOSOVU MOGU DA ODLUČUJU Mogerinijeva i NATO pukovnici, ali srpska crkva - ne sme - DA NIJE PODMUKLO, BILO BI ŽALOSNO!

Međutim, u ovom slučaju, navodi Danilov, razloge pre treba tražiti na političkoj ravni. Predsednik SAD je došao na vlast ne samo zahvaljujući talasu narodnog nezadovoljstva ekonomskom politikom Obamine administracije, nego i zahvaljujući veoma jasnim obavezama koje je preuzeo na sebe u vezi s radikalnim rešavanjem „iranskog problema". Ta obećanja odigrala su važnu ulogu u podršci koju je Tramp dobio od američkog vojno-industrijskog lobija i od drugih igrača zakulisne američke politike, naglašava autor.

Sada je, očigledno, došlo vreme da se plaćaju računi, bez obzira čak i na to da što će na ekonomskom planu bilo kakva vojna intervencija protiv Irana postati izvor veoma ozbiljnih problema ne samo ekonomskog, nego i vojnog karaktera. I nezavisno od toga šta o tome misle i tvrde neosnovano optimistični planeri iz Pentagona, navodi Danilov.

On upozorava na to da će rat s Iranom neizbežno dovesti do rasta cena nafte, ne samo zbog smanjenog obima iranskog izvoza „crnog zlata", nego i zato što će u opasnosti biti navigacija u Persijskom zalivu.

U okvirima "asimetričnog odgovora" na američku agresiju pod udarom proiranskih snaga mogli bi da se nađu ključni elementi naftne (kako prerađivačke, tako i cevovodne) infrastrukture Saudijske Arabije.

Mogućnost da se u predizbornom periodu u SAD pojavi prava energetska kriza (koja će snažno uticati na cene u samim SAD), mogla bi zaista da zaustavi administraciju Donalda Trampa. Ali, ako u Vašingtonu poveruju u mogućnost da iransko pitanje reše brzo i isključivo u masovnim raketnim napadima, sasvim je moguće da ekonomski rizici neće biti uzeti u obzir.

Još jedna stvar, dodaje Danilov: Kako god se razvijala situacija nadalje, već sad se Vašingtonu može zahvaliti za to što tako efikasno vodi reklamnu kampanju ruskih kompleksa protivvazdušne odbrane.

Prateći američku pripremu za bombardovanje Irana i reakcije Vašingtona na pojavu S-300 u Venecueli, mnoge zemlje počinju da razmišljaju o tome da rusko "osiguranje" od ekscesa američke spoljne politike treba kupovati hitno i po bilo koju cenu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija