• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

24.05.2019

22:00

OTKRIVAMO! EVROPLJANI SMISLILI 'REŠENJE' ZA KOSOVSKI PROBLEM! Nepristojna ponuda EU: Kopaonik za Kosovo!?

Vesti

OTKRIVAMO! EVROPLJANI SMISLILI 'REŠENJE' ZA KOSOVSKI PROBLEM! Nepristojna ponuda EU: Kopaonik za Kosovo!?

Podeli vest

Iz Brisela u Beograd diplomatskim putem stigla poruka da je EU sprema na razgraničenje, ali samo tako da se 'granica' sa vrha Kopaonika pomeri u podnožje ove planine

Evropski zvaničnici uputili su vlastima u Beogradu poruku da je EU spremna da se kosovska kriza reši razgraničenjem, ali samo tako da se 'granica' sa pola Kopaonika pomeri u podnožje ove planine!

Kako saznajemo, ova 'nepristojna ponuda EU' stigla je u Beograd pre desetak dana diplomatskim kanalima. Evropljani su poručili da su spremni da prihvate dogovor Srba i Albanaca o razgraničenju, ali jedino pod uslovom da se to odnosi samo na administrativnu liniju na Kopaoniku, dok o severu pokrajine i želji Šiptara da Kosovu pripoje i takozvanu 'preševsku dolinu' neće da pričaju.

Probni balon

Zapadni lideri, tvrde naši odlično obavešteni izvori, u poruci su istakli da su spremni da Srbiji 'daju ceo Kopaonik' kako bi se kriza s Albancima konačno rešila.

Foto: Informer DN

Bjegović: To je sramotna ponuda Evrope

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons', nada se da je ovo poslednja sramna ponuda Srbiji koja stiže od nekih delova nesposobne i potkupljene EU.
- Valjda će napokon uvideti da nisu u stanju da reše problem naše južne pokrajine i da nas ne mogu slomiti pritiscima i ultimatumima. Jedino princip obostranog zadovoljena interesa može uroditi plodom. Rešenje ovog problema treba da se vrati pod okrilje Saveta bezbednosti UN - ističe Bjegović.

- Od 1999. godine Srbija ne kontroliše ceo Kopaonik. Na oko 300 metara od Pančićevog vrha patroliraju vojnici KFOR... Evropska unija sada neformalno nudi Beogradu da se ta 'granica' koriguje i da Srbiji pripadne ceo Kopaonik. Time bi se, kako su oni zamislili, stavila tačka na pregovore u Briselu. U njihovoj 'ponudi' se uopšte ne spominje sever Kosova ili želja Albanaca da lažnoj državi pripoje i takozvanu 'preševsku dolinu'... - objašnjava naš izvor.

Niko juče zvanično nije želeo da komentariše naša saznanja. Na drugoj strani, Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da je očigledno da je u EU zavladala nervoza zbog zastoja dijaloga i lokalnih izbora na severu Kosova.

- U situaciji kad Berlin uporno ponavlja da ne pristaje na promenu 'granica' Kosova, nudi se 'koncesija' nad Kopaonikom, čime bi se Srbiji dalo 'nešto malo za sve'. U pitanju je, u stvari, jedan od niza probnih balona. Modaliteti EU i SAD su različiti, ali je cilj istovetan, a to je srpsko priznanje tzv. Kosova i njegov prijem u UN i NATO - podvlači Paić.

Nerealan predlog

Istoričar i analitičar Nemanja Starović ocenjuje da bilo koje održivo rešenje za problem Kosova mora na celovit način da tretira sva otvorena pitanja, od teritorije, preko prava Srba na Kosovu, do statusa naše verske i kulturne baštine.

- Razgraničenje, kao jedan od ključnih principa svakog eventualnog sporazuma Beograda i Prištine, moralo bi podrazumevati realistična rešenja, zasnovana na faktičkom stanju i postulatima pravičnosti. U tom smislu, pomeranje administrativne linije u rejonu Kopaonika, koje ne bi podrazumevalo punu integraciju severa Kosova i delova Kosovskog Pomoravlja u državno-pravni sistem Srbije, ne može predstavljati održivo rešenje. Ne vidim kako bi Beograd mogao da prihvati tako nešto - zaključuje Starović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
marko

pre 4 godine

Skadar i Drac Srbiji..to je kompromis koji ce prihvatiti srpski narod. Ostalo nas ne zanima ..dovidjenja prijatno svabe,anglosaksonci i frankopani. Ende

zlotvori bedni

pre 4 godine

Sta li jedu ti evropejci kad su tako pametni da nam trampe nasu njivu za nasu sumu. Misle ovi na zapadu da su Srbima vrane popile mozak, e pa nece moci. Srbija mora ostati cela u svojim medjunarodno priznatim granicama i ostace samo strpljenje dragi moji. Stvarno sam od ovih zapadnih lidera ocekivala bar mrvicu stida zbog toga sto su nam 3 puta bombama rusili drzavu, ubijali narod i malkice mudrosti, ako vec nemaju stida bar da cute.

SS

pre 4 godine

Ako se već jednom ne pokažu zubi svim srpskim dušmanima,ostaće mo na beogradskom pašaluku.

Dejan

pre 4 godine

Peva Tompsona Hitlerov izrod. Zmija zmiji ne vadi oči a Bog zna kakvi prijatelji Srbije i Vučića.Kao i ovaj babojebac pederski Makrončić. Ljudi,gospodo i političati,najebali smo svakako ali daj te da najebemo slavno da ne skidamo gaće sami nego da se pomuči gospoda sa zapada.

Dejan

pre 4 godine

Potomak Hitlera i pizda saveznička... Naši VELIKI "PRIJATELJI" Pa bolje nam misle one Šiptarčine nego ovi smradovi sa zapada.

srbo

pre 4 godine

Ako posle ovoga očekuju nekakvo priznanje,ovo je zabrinjavajuće, ovo je ravno ultimatumu Austrougarske,nije li ista politika stvorila Albaniju,nije li ista politika započela i rat 41. ,nije li ista politika podržala i NDH,dakle obistinila se uzrečica"Nikad rat nije gotov."

Marko

pre 4 godine

Ha, ha vi bi trgovali sa tuđim teritorijem, to je R. Kosovo priznato u badinterovim granicama. To znači da ne možete ukrasti niti metar kosovske zemlje, to nije vaše. Da ne govorimo koliko sami sebe lažete o nekim eksteritorijalnim područjem SPC i 'kulturnih' dobara, srbi o kulturi ha, ha. Koštati će vas SANU projekat v. smrdije. Ostaje vam mićaa smrdija.

arsa

pre 4 godine

Ova ponuda EU pokazuje da zapad nikada nije bio iskren po pitanju formiranja zajednice srpskih opština i da su slagali da će da poštuju dogovoreno.Kako mi da znamo da će i sledeći dogovor da ispoštuju kada njihova garancija ništa ne znači.To dalje ukazuje da treba menjati format i to tako da on može da garantuje dogovoreno.Logikom stvari nameće se sledeće: vratiti rešavanje Kosova pod UN shono rezoluciji 1244, vratiti rešavanje Kosova pod lupu medjunarodnog prava, na osnovu tih zaključaka i dogovora velikih sila, SAD, Francuska, Rusija, Kina a u dogovoru sa Srbijom, donesu konačno rešenje za Kosovo, gde će garancije da budu i UN i velike sile.Zapad se kompromitovao lažima i prevarama, poslednjih 20 godina, ne samo kada je u pitanju Srbija, da sa razlogom može da se postavi pitanje njihovog daljeg učešća u reševanju ovog problema.Ali neka to bude kompromis na koji Srbija i ostatak sveta pristaju.

arsa

pre 4 godine

A što je ovaj tekst u rubrici ''SVET''.Kosovo valjda nije svet za nas

SS

pre 4 godine

Kud puklo da puklo,ali krajnje je vreme da se nacistima i njihovim poslušnicima udari pesnicom o sto i da do znanja da je dosta njihovog mešanja i provociranja,inače osta će mo na beogradskom pašaluku po njima.

Bane

pre 4 godine

Kako kaže car Lazar: "Ko preda Kosovo, prokleto mo pleme i koleno, od ruke mu ništa ne rodilo...

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

nema sta bas prijateljska ponuda...........NIKAD U EU!!!!!

Penzionerj

pre 4 godine

Neka hvala, mnogo ste velikodusni, nece da moze. Nikada!

jan

pre 4 godine

Ma jebite se Vi i Vaše lažarije,več je muka i božja i narodna.šta ste umislili da će ovako moći doveka

Stojan

pre 4 godine

Jedino je resenje je da priznaju svoju krivicu i da vrate Kosovo a da Siptari od u svoju domovinu. Tako bi resili mnoge probleme.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija