• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.06.2019

22:33

HIT PRIČA! BRITANSKI MEDIJI U PARANOJI ZBOG ČUVENOG RUSKOG CRTAĆA! Putin pesmama iz "Maše i medveda" osvaja svet

Vesti

HIT PRIČA! BRITANSKI MEDIJI U PARANOJI ZBOG ČUVENOG RUSKOG CRTAĆA! Putin pesmama iz "Maše i medveda" osvaja svet

Podeli vest

U novoj sezoni popularnog crtaća Maša na ruskom peva šaljive pesme uz poznate nacionalne melodije raznih zemalja. Britanci smatraju da je to nova "ofanziva" Kremlja na zapadnu decu

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da osvoji svet pesmama iz popularnog crtaća "Maša i medved", pišu britanski mediji!? Ruski animirani film, koji je londonski "Tajms" svojevremeno okarakterisao kao propagandu Kremlja, započeo je, prema navodima Britanaca, novu "ofanzivu" na decu, emitujući im svetske nacionalne pesme na ruskom jeziku.

Opasna propaganda

Četvrta sezona "Maše i medveda" počela je nedavno da se emituje, a prva epizoda dostupna je na kanalu na Jutjubu, na kojem ctrać ima čak 22 miliona pratilaca. Tema sezone su putovanja, pa će nestašna devojčica o kojoj brine njen najbolji drug medved u svakoj epizodi otpevati šaljivu pesmu uz melodiju neke poznate nacionalne numere. Pošto je animirani film ruski, Maša svaku pesmu peva na ruskom.

Foto: ilustracija/Informer DN/AP

 Maša kao Putin

Maša je borbena, čak i zlobna, ali istovremeno hrabra. U njoj ima nečeg putinovskog
Entoni Glis

Budući da se u prvoj epizodi novog serijala govori o Italiji, Maša peva uz melodiju pesme "La dona e mobile" iz Verdijeve opere "Rigoleto", ali i uz čuvenu numeru "Santa Lučija".

Iako bi moglo da se kaže da je u pitanju edukativna forma jer će deca čuti melodije poznatih svetskih klasika, Britanci su u tome videli opasnost po najmlađe i čitav svet.

- Opasno širenje Putinove propagande se nastavlja. Ovoga puta na udaru su pesme koje bi svako dete trebalo da nauči na originalnom jeziku. Učenje tih pesama na ruskom deci može da stvori konfuziju. Mogu da shvate da su u pitanju ruske pesme i da je šaljivi tekst u stvari onaj pravi. To je kasnije teško ispraviti - navode stručnjaci za britanske portale.

Britancima takođe smeta to što crtać, koji se u Rusiji prikazuje već deceniju, ima ogromnu popularnost i u inostranstvu. Kako ističu, ruski animirani film osim na Jutjubu ima više od 20 miliona pratilaca i na medija servisu Netfliks, a nova sezona biće emitovana i na italijanskoj televiziji. Takođe, tematski događaji biće priređeni u šoping-centrima u Španiji i na Bliskom istoku.

Zapadna deca će postati ruski agenti

Rusi su se narugali britanskoj paranoji i opsesiji Putinom. Portal "Raša tudej" ironično je naveo da je Zapad u pravu kad strahuje od ruskog crtanog filma, zato što će on njihovu decu pretvoriti u Putinove špijune.
- Ako ste očekivali da će vam Rusi samo osvojiti zemlju, hakovati demokratiju i okrenuti komšije protiv vas, niste bili dovoljno oprezni. Vaša deca mogla bi da budu agenti-spavači Kremlja. Pazite se "Maše i medveda", dečjeg animiranog filma koji londonski "Tajms" s pravom naziva Putinovom propagandom, jer je počela nova sezona. Ovoga puta Kremlj se ustremio na vaše pesme - piše "Raša tudej".

Dodatno, lutke, privesci, šolje i ostali artikli sa likom Maše i medveda od aprila se već prodaju na Amazonu u SAD, a dostupni su i u Nemačkoj, čak i u Britaniji, dok će kasnije ove godine biti u onlajn prodavnicama u Indiji i Latinskoj Americi.

Bezbednosna pretnja

Konfuzija

Učenje popularnih nacionalnih pesama na ruskom deci može da stvori konfuziju
Britanski stručnjaci

Ovo, međutim, nije prvi put da su se "Maša i medved" našli na udaru kritika Zapada. Crtać je od 2016, kad je postao hit u svetu, odmah zasmetao zapadnim zemljama, a najviše Britancima. Londonski "Tajms" je u više navrata pisao o tome da je u pitanju suptilna propaganda Kremlja. List je citirao stručnjake i izvore iz ruskih komšijskih zemalja, koji su naveli da je Putinov cilj da deci u svetu stvori pozitivan stav o Rusiji, te da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. Eksperti su čak našli i sličnosti između Maše i Putina. Naveli su da je ona borbena, čak i zlobna, ali istovremeno hrabra.

- Iako je mala, ona zadaje udarce mnogo većima od sebe. Nije teško primetiti da u njoj ima nečeg putinovskog - naveo je svojevremeno za "Tajms" profesor Bakingemskog univerziteta Entoni Glis.

Inače, crtani film "Maša i medved" na Jutjubu je bio jedan od prvih videa sa više od milijardu pregleda, a i dalje je jedan od pet najgledanijih. Takođe, jedini je video sa toliko pregleda a da nije u kategoriji muzičkih spotova poznatih izvođača.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zap

pre 4 godine

masa je carica. A britanci i ostali zapadnjaci nek puste decu da uživaju dosta je paranoje. Da ovo rade iz Diiznija svi bi bi bili zadovoljni zapadna ljubomora na uspeh ruskog crtanog filma koji decu vezuje za ekrane!!!

Tina

pre 4 godine

A oni s njihovim Hari Poterom,gde se propagira vracanje i sotona,to im je u redu?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija