• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.06.2019

13:43

AGONIJA ASANŽA SE NASTAVLJA! AMERIKA podnela zahtev Britaniji ZA IZRUČENJE osnivača Vikiliksa!

Vesti

AGONIJA ASANŽA SE NASTAVLJA! AMERIKA podnela zahtev Britaniji ZA IZRUČENJE osnivača Vikiliksa!

Podeli vest

Ministarstvo pravde SAD dostavilo je zvaničnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu formalni zahtev za izručenje Džulijana Asanža, što znači da je malo verovatno da da će biti daljih optužbi SAD protiv osnivača VikiLiksa, piše Vašington Post

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je da je zahtev poslat u četvrtak. Prema sporazumu Sjedinjenih Država sa Britanijom zahtev se mora poslati u roku od 60 dana nakon Asanžovog hapšenja 11. aprila u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Isti sporazum zabranjuje SAD da procesuiraju Asanža za bilo kakve navodne zločine osim onih koji su navedeni u zahtevu za izručenje, osim ako se ta dela dogode nakon njegovog izručenja. U optužnici sa 18 tačaka podnetoj prošlog meseca, tužioci su optužili Asanža za kršenje Zakona o špijunaži i zaveru za hakovanje vladinog kompjutera.

(EKSKLUZIVNI VIDEO) SNIMAK DŽULIJANA ASANŽA U ZATVORU! Zatvorenik snimio osnivača Vikiliksa iza rešetaka!

Ministarstvo pravde nije tužilo Asanža za razotkrivanje hakerskog alata CIA iz 2017. godine, koji je nazvan "Trezor 7", prema vladinim zvaničnicima, zbog zabrinutosti da bi to nanelo više štete nacionalnoj sigurnosti. Džošua Adam Šulte, bivši zaposleni CIA, optužen je u saveznom sudu u Njujorku da je te informacije prosledio VikiLiksu.

Kada je Asanž uhapšen, američki zvaničnici su naveli da će tražiti njegovo izručenje, protiv čega se on borio iz zatvora u Londonu. On služi kaznu od 50 nedelja zbog skrivanja u Ekvadorskoj ambasadi 2012. godine, da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. 

PROGON OSNIVAČA VIKILIKSA: SAD izdale novu optužnicu protiv Asanža!

On je prošle nedelje propustio zakazano ročište zbog bolesti, kako su njegovi advokati rekli novinarima. Bio je još pod istragom zbog navodnog silovanja u Švedskoj, iako je sud nedavno presudio da ne bi trebalo da bude izručen, navodi Vašington Post.

Saslušanje Asanža u Britaniji zakazano je za 12. jun.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija