• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com/informer.rs

01.08.2019

20:13

(VIDEO) FORBS: AMERIKA JE NEMOĆNA, nema odbranu od ruskog i kineskog SUPERSONIČNOG ORUŽJA!

Vesti

(VIDEO) FORBS: AMERIKA JE NEMOĆNA, nema odbranu od ruskog i kineskog SUPERSONIČNOG ORUŽJA!

Podeli vest

SAD trenutno ne raspolažu nikakvom odbranom od hiperzvučnog oružja koje paralelno razvijaju Rusija i Kina, a uprkos ogromnim sredstvima koje Pentagon izdvaja u te svrhe, prvi sistemi odbrane od takvih raketa u arsenalu američke vojske mogli bi da se pojave tek sredinom 2020. godine, piše list Forbs

Kako navodi autor članka, u stalnoj konkurenciji između ofanzivnog i defanzivnog naoružanja, sa ciljem da se ostvari vojna dominacija, primat uvek ima napadačko oružje, a trenutno i Rusija i Kina razvijaju upravo takvo naoružanje koje Amerika - nema.

Primera radi, navodi list, Rusija trenutno testira najnoviju hiperzvučnu krstareću raketu „cirkon“, koja je u stanju da razvije brzinu od čak 9.500 kilometara na čas, a pored toga testira se još jedna raketa dalekog dometa koja je u stanju da razvije brzinu od 1,6 kilometara u sekundi. Oba ta projektila u stanju su da nose nuklearne bojeve glave.

Pored neverovatne brzine koju može da razvije nakon lansiranja, postoji još jedan „detalj“ koji tu raketu svrstava u jedno od najopasnijih naoružanja - u stanju je da leti na takvoj visini, da nijedan aktuelni PVO sistem nije u stanju da je otkrije.

(VIDEO) SPECIJALNI AVION POLETEO, RUSI KREĆU U METEOROLOŠKI RAT! IZAZIVAJU VEŠTAČKU KIŠU da bi spasili Sibir!

Pored toga, ta raketa, za razliku od klasičnih balističkih projektila, ima mogućnost manevrisanja, samim tim nije moguće predvideti njenu trajektoriju leta, a pored toga, tokom leta okružena je vrućom plazmom koja upija sve radio talase i čini je nevidljivom za radare, te ju je moguće primetiti isključivo infracrvenim senzorima.

Prema saznanjima američkih obaveštajnih službi, "cirkon" bi trebalo da se pojavi u arsenalu ruske mornarice u bliskoj budućnosti, upravo zato hiperzvučno oružje i predstavlja najveći izazov u mandatu američkog predsednika Donalda Trampa, ocenjuje autor.

S tim u vezi, predstavnici vodeće američke kompanije koja se bavi razvojem protivvazdušnih sistema "Lokid Martin“"tvrde da je moguće modernizovati postojeće sisteme kako bi se osigurala zaštita od hiperzvučnog oružja, ali za te svrhe još nisu izdvojena nikakva sredstva, objašnjava Forbs.

Međutim, ni to nije dovoljno, upozorava autor članka, jer da bi se osigurala odbrana od takvih raketa neophodno je da komanda tačno zna trajektoriju leta rakete, u suprotnom bilo kakva odbrana postaje beskorisna. A pored tradicionalnih satelitskih sistema, Americi će biti potrebna i nova generacija raketa-presretača, kao i potpuno automatizovani sistem vođenja borbi, jer u slučaju napada hiperzvučnim raketama odgovor mora biti munjevit.

Američki list dodaje i da je rad u tom pravcu već pokrenut, doduše u tajnosti, a pored "Lokid Martina" u razvoj tih odbrambenih sistema naoružanja uključen je i "Rajtion".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BRAVO

pre 4 godine

Znaci najbolje resenje je odmah napasti amere i zavrsiti sa tim.

Branko

pre 4 godine

Nije na odmet da se malo edukuju ovi nasi REGIONALNI NATO-SIMPARIZERI koji nose NATO-NAOCARE i ne zele da vide dalje od svog nosa, a kamoli da pogledaju ISTINI u OCI !!!!????

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija