• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/AP

25.08.2019

17:03

(FOTO) DIPLOMATSKI ŠOK! Iranska delegacija IZNENADA SE POJAVILA na samitu G7 u Bijaricu!

Vesti

(FOTO) DIPLOMATSKI ŠOK! Iranska delegacija IZNENADA SE POJAVILA na samitu G7 u Bijaricu!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif stigao je danas u Bijaric, gde se održava samit Grupe 7, saopštio je portparol iranskog ministarstva

Kako navodi AP, Zarif se neće sastajati sa američkim zvaničnicima dok je na samitu.
 

Kako navodi AFP, iranski šef diplomatije došao je na samit G7 u "neočekivanom i dramatičnom pokušaju da razbije diplomatski ćorsokak zbog spornog nuklearnog programa Teherana" iz 2015. godine.

 

 

Zarifovo prisustvo nije najavljeno i predstavlja pokušaj domaćina samita Emanuela Makrona da pronađe način za ublažavanje tenzija između Irana i Sjedinjenih Država, piše francuska agencija. Ne očekuje se sastanak licem u lice iranskog ministra i prvog čoveka SAD Donalda Trampa, navodi se.

- Zarif ... stigao je u Bijaric ... kako bi nastavio razgovore o nedavnim merama predsednika Irana i Francuske - napisao je na Tviteru portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi, nakon što su sajtovi za praćenje letova primetili da je Zarifov avion sleteo u Francusku.

 

 

I francusko predsedništvo je potvrdilo njegov dolazak, ali je naglasilo da nisu planirani razgovori sa američkom stranom.

Uoči samita Zarif je u petak u Parizu razgovarao sa Emanuelom Makronom i francuskim šefom diplomatije Žan Ivom Le Drianom. Zarif je tada izjavio da je spreman da razgovara sa Francuskom i naglasio da je samit G7 dobra prilika da se obave konsultacije sa ostalim državama - potpisnicima nuklearnog sporazuma.

 


Zaoštravanje situacije u oblasti Persijskog zaliva počelo je pošto je 19. jula Vojna mornarica Islamske revolucionarne garde zadržala u iranskim teritorijalnim vodama britanski tanker "Stena impero" i nakon toga je pratila do luke Bender Abas. Taj incident je bio odgovor iranskih vlasti na zadržavanje iranskog tankera u britanskom Gibraltaru.

 

SAD su saopštile da će formirati međunarodnu koaliciju koja bi patrolirala vodama oko Irana i Jemena. Velika Britanija je, takođe, saopštila da namerava da formira zajedničku evropsku misiju za zaštitu komercijalnih brodova u Ormuskom moreuzu. Britanija se kasnije složila da se priključi američkoj misiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija