• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.09.2019

19:49

SAHRANJUJU GA POSLE TRONEDELJNE RASPRAVE! Zvaničnici su se 20 DANA SVAĐALI GDE ĆE POČIVATI bivši predsednik Zimbavea!

Vesti

SAHRANJUJU GA POSLE TRONEDELJNE RASPRAVE! Zvaničnici su se 20 DANA SVAĐALI GDE ĆE POČIVATI bivši predsednik Zimbavea!

Podeli vest

Dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe biće sahranjen u svom rodnom distriktu Zvimaba, a ne na nacionalnom Groblju heroja u Harareu, saopštila je danas vlada te zemlje

Ova odluka stigla je, nakon tronedeljnih žučnih rasprava o mestu njegovog počivanja.



Mugabe, koji je bio ogorčen nakon što je svrgnut vojnim pučem u novembru 2017. godine, prema izjavama članova porodice želeo je da bude sahranjen u Zvimabi.

Aktuelni predsednik Emerson Mnangagva, nekadašnji blizak saradnik Mugabea, zalagao se za to da njegov prethodnik bude sahranjen na Groblju heroja.

Time je želeo da demonstrira pomirenje sa njegovom porodicom i pristalicama, prenosi Rojters.

- Porodica pokojnog bivšeg predsednika izrazila je želju da on bude sahranje u Zvimbi. U skladu sa politikom vlade da poštuje želje porodice preminulih heroja, vlada će sarađivati sa Mugabeovom porodicom u ostvarenju njihovih želja- navodi se u saopštenju Ministarstva informisanja.

Sekretar u ministarstvu Nika Mangvana rekao je Rojtersu da će, koliko je njemu poznato, sahrana biti održana u subotu u krugu porodice.

Robert Mugabe preminuo je 6. septembra u 95. godini.

Njegovu vladavinu obeležio je katastrofalan ekonomski pad i političko nasilje, zbog čega je svaki peti stanovnik Zimbabvea emigrirao.

PREMINUO ROBERT MUGABE! Bivši predsednik Zimbabvea umro u 95. godini!



Međutim, mnogi u Zimbabveu i dalje vide Mugabea kao nacionalnog heroja i oslobodioca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija