• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.03.2021

12:54

DECA SU UMIRALA, RODITELJI PLAKALI, a onda se DESILO ČUDO! Na ovoj slici zabeležen je NAJNEVEROVATNIJI TRENUTAK U ISTORIJI MEDICINE

Vesti

DECA SU UMIRALA, RODITELJI PLAKALI, a onda se DESILO ČUDO! Na ovoj slici zabeležen je NAJNEVEROVATNIJI TRENUTAK U ISTORIJI MEDICINE

Podeli vest

Crno-bela slika koja se ovih dana ponovo širi društvenim mrežama u Srbiji na prvi pogled možda i ne pleni pažnju, ali priča koja stoji iza trenutka ovekovečenog na ovoj fotografiji ostavlja bez daha.

Kako je u svom postu na stranici "Radioaktivni komarac" naveo njen autor, na slici je zabeležen jedan od najneverovatnijih trenutaka medicine.

- Naime 1922. godine na Univerzitetu u Torontu, naučnici su otišli u bolničko odeljenje s decom koja su bila u komi i umirala od dijabetičke keto-acidoze. Zamislite sobu punu roditelja koji sede kraj kreveta i čekaju neizbežnu smrt svog deteta. Naučnici su išli od kreveta do kreveta i ubrizgavali deci novi prečišćeni ekstrakt - insulin. Kada su poslednjem detetu ubrizgali insulin, prvo dete kojem su ubrizgali se probudilo iz kome. Jedno po jedno, sva deca su se probudila iz dijabetske kome. Soba smrti i mraka postala je mesto radosti i nade. Zahvaljujući doktorima Bantingu i Bestu, koji su zbog svog otkrića insulina naredne godine dobili Nobelove nagrade u oblasti fiziologije i medicine. Pre nego što je Banting počeo da spašava živote insulinom, bio je doktor za vreme Prvog svetskog rata u kanadskoj vojsci. U bici kod Kambreja, uprkos povredama koje je zadobio, uspeo je da pomaže drugim muškarcima 16 sati sve dok ga drugi doktor nije zaustavio. Bio je nagrađen i 1919. godine za herojstvo - navodi se u objavi.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija