• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ Tanjug

05.10.2019

18:20

BIO U KONTAKTU SA DŽIHADISTIMA I PRE MASAKRA NAPISAO ALAHU AKBAR! Ubica iz Pariza uoči napada na policijsku stanicu POPRIMIO RADIKALNE STAVOVE! (VIDEO)

Vesti

BIO U KONTAKTU SA DŽIHADISTIMA I PRE MASAKRA NAPISAO ALAHU AKBAR! Ubica iz Pariza uoči napada na policijsku stanicu POPRIMIO RADIKALNE STAVOVE! (VIDEO)

Podeli vest

Službenik zaposlen u sedištu policije u Parizu, koji je nožem ubio četvoro kolega, najverovatnije je bio u kontaktu sa članovima pokreta Salafista, izjavio je danas francuski tužilac Žan-Fransoa Rikar

Salafizam je radikalna verzija islama, čija jedna grupacija spada u džihadiste i teroriste, koji silu video kao legitimno sredstvo. Juronjuz otkriva da je napadač, nekoliko nedelja uoči masakra poprimio vrlo radikalne stavove, kao i ponašanje.

 

 

Rikar je objasnio da je napadač Mikael Harpon (45) proteklih nedelja pravdao teroristički napad na satirični časopis Šarli Ebdo 2015. u Parizu, kada je usmrćeno 12 novinara i članova redakcije.

On je dodao da je ubica, takođe, počeo drugačije da se oblači, noseći religioznu odeću, i da je prestao da razgovara sa ženama.

Samo 30 minuta pre nego što je ubio tri policajca i jednu službenicu, poslao je nekoliko SMS poruka u kojima je, između ostalog, pisalo: "Alahu akbar". 

- Tokom istrage i pretragom njegovog kompjutera otkrili smo da je bio u stalnom kontaktu sa nekolicinom članova salafističkog pokreta- izjavio je Rikar. 

 

 

Rikar je rekao da odbukcija pokazuje da je došlo do "ekstremnog nasilja" tokom napada, koji je trajao nekoliko minuta.

On je dodao da je napadač optužen pre deset godina za nasilje u porodici, prenosi AP.

Njegova supruga nalazi se u pritvoru, gde će ostati do ponedeljka.

 

 


Rikar je rekao da je ona razmenila 33 tekstualne poruke sa svojim suprugom o islamu, nekoliko časova pre napada.

Francusko tužilaštvo otvorilo je juče istragu u kojoj je kao potenijalni teroristicki čin okarakterisalo ovaj napad.

Napadača su ubili pripadnici policije, a u kancelariji pariskog tužilaštva je rečeno da se istragom pozadine napada došlo do saznanja da je policijski sluzbenik ubio kolege zbog povezanosti sa "terorističkom organizacijom i teroristima".

 

 

UBICA JE ČUO GLASOVE U GLAVI I IMAO PSIHOTIČNU EPIZODU! Žene je izbegavao, POSVAĐAO SE SA ŠEFOVIMA I ONDA KRENUO U KRVAVI PIR U POLICIJSKOJ STANICI! (VIDEO)


Francuski mediji su u četvrtak posle napada objavili da je 45-godišnji napadač pre 18 meseci prešao u islam.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija