• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

08.10.2019

21:27

UKLETA VOJNA BAZA ZA AMERE! Za 13 godina ČETIRI AMERIČKA AVIONA SRUŠILA SE U NEMAČKOJ! (VIDEO)

Vesti

UKLETA VOJNA BAZA ZA AMERE! Za 13 godina ČETIRI AMERIČKA AVIONA SRUŠILA SE U NEMAČKOJ! (VIDEO)

Podeli vest

Američki vojni avion F-16 srušio se danas u predgrađu Trira na zapadu Nemačke, a pilot letilice se bezbedno katapultirao i kasnije je prevezen u bolnicu, gde su mu konstatovane manje povrede

Američki avioni stacionirani su u bazama širom kontinentalne Evrope od kraja Drugog svetskog rata, a današnji incident nije prvi koji se desio.

 

Avio-baza „Špangdalem“ nalazi se u blizini opštine Špangdalem u državi Rajna-Palatinat između nemačkih gradova Bitburg, Trir i Vitlih. U Špangdalemu je smeštena 52. lovačka eskadrila američkog Ratnog vazduhoplovstva i uključuje 24 lovačka aviona F-16.

 

Eksadrila izvršava zadatke u konfliktnim situacijama, a služi i za pretovarivanje tereta kada je reč o transportnim avionima.

 

U avio-bazi služi oko 4.000 američkih vojnika, 1.000 civila, a tu se nalazi i otprilike isti broj članova njihovih porodica. U bazi radi i oko 800 nemačkih radnika.

„Špangdalem“ su osnovali francuski vojnici 1951. godine, a početkom 90-ih godina bazu su dobili na raspolaganje Amerikanci, koji su i dovršili njenu izgradnju.

Međutim, ova baza u Nemačkoj kao da je ukleta po Amerikance, s obzirom da su se tu, ili u blizini desile sledeće nesreće:

- 14. septembra 2006. godine nedaleko od baze srušio se lovac F-16, koji je zakačio stub tokom leta. Pilot se katapultirao i preživeo.

Foto: Tanjug/AP

 

- 1. aprila 2011. godine na 25 kilometara od baze srušio se avion „Ferčajld A-10C“ „Tanderbolt II“ američkog Ratnog vazduhoplovstva. Pilot je takođe preživeo, jer se katapultirao na vreme.

SRUŠIO SE AMERIČKI LOVAC F-16! Pao u šumsku oblast na zapadu Nemačke, nedaleko od vojne baze!

- 11. avgusta 2015. godine lovac F-16 iz 480. lovačke eskadrile srušio se tokom trenažnog leta i pao u šumu, ali je pilot spasen. Bilo je utvrđeno da je do nesreće došlo zbog kvara.

Pogledajte i bonus video:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija