• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji list

09.10.2019

13:50

JEZIVA TAJNA NEMAČKOG BUNKERA! Policija OTVORILA BLINDIRANA VRATA I OSTALA UŽASNUTA!

Vesti

JEZIVA TAJNA NEMAČKOG BUNKERA! Policija OTVORILA BLINDIRANA VRATA I OSTALA UŽASNUTA!

Podeli vest

Kada su pripadnici nemačke specijalne policije uspeli da probiju sigurnosne sisteme i otvore blindirana metalna vrata bunkera na uzvišenju iznad gradića na zapadu Nemačke, čekalo ih je iznenađenje: u nekadašnjem bunkeru bilo je oko 2.000 računara.

Ispostavilo se da je reč o najvećem serverskom sedištu Darkneta dosada otkrivenom u Nemačkoj, preko kojeg su kriminalci iz celog sveta na skrivenim stranicama prodavali sve što je zabranjeno: drogu, oružje, falsifikovani novac ili dečiju pornografiju.

U akciji nemačke policije, u kojoj je učestovalo oko 650 policajaca, uhapšeno je sedmoro od 13 optuženih, a pretresi stanova su obavljeni i u okolnim zemljama Luksemburgu i Holandiji, kao i u Poljskoj. Istraga koja je sada uspešno okončana započeta je još pre pet godina, a kako navodi policija, veliki je izazov bio uopšte ući u bunker koji je „osiguran u skladu s najvišim vojnim standardima".

Radi se o terenu površine 13.000 kvadratnih metara koji je bio ograđen žicom i zemljanim nasipima, osiguran video kamerama, a iza žice su bili psi čuvari. Uz to su ulazna vrata bunkera bila osigurana digitalnom bravom.

Foto: Pixabay

 

Preko servera obavljani su poslovi donedavno druge najveće darknetske platforme za prodaju droge, koju je nemačka policija provalila i blokirala početkom maja. Samo preko nje je obavljeno više od 250.000 transakcija i ostvaren je promet od 41 milion evra.

Osim toga su među korisnicima bili i ilegalni portali preko koje je 87 dilera iz celog sveta nudilo drogu. Sa ovog servera, smeštenog u idiličnom izletničkom kraju, je bio pokrenut i napad hakera na 1,25 miliona rutera nemačkog Telekoma 2016. godine. Oni su tada gotovo blokirali rad ovog nemačkog i svetskog telekomunikacijskog giganta i pokušali da uzmu podatke i šifre korisnika. Tada se u Nemačkoj nagađalo da iza tog napada stoje ruski hakeri, pa je čak i kancelarka Angela Merkel bila dala izjavu koja upućuje u tom pravcu. Sada je nemačka policija objavila, da je napad izveden preko računara u bunkeru.

Foto: Pixabay

 


Za razliku od interneta, u kojem je mnogo toga centralno organizovano i na neki način transparentno, Darknet funkcioniše bez središnjeg sistema - tu je svaki računarlo istovremeno i server, koji međutim skladišti samo mali deo informacija - i to još u kodiranom obliku. Uz to je anoniman i prenos podataka između pojedinih računara u Darknetu, a pronađen je i način da se tzv. meta-podaci učine neupotrebljivima za posmatrače sa strane, piše Jutarnji list.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija