• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.10.2019

19:48 >> 20:03

(VIDEO) VANREDNO STANJE U ČILEU, 11 MRTVIH, VOJSKA NA ULICAMA! Pinjera: Zemlja je u ratu!

Vesti

(VIDEO) VANREDNO STANJE U ČILEU, 11 MRTVIH, VOJSKA NA ULICAMA! Pinjera: Zemlja je u ratu!

Podeli vest

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je da je njegova država "u ratu", posle trodnevnih nereda i pljački u kojima je 11 ljudi izgubilo život, što je najveća socijalna buna još od vremena Augusta Pinočea

- Mi smo u ratu protiv moćnog i nemilosrdnog neprijatelja, neprijatelja koji ne poštuje nikoga i ništa i koji je spreman da koristi nasilje i zločine bez ikakvih ograničenja - rekao je Pinjera juče novinarima.

Foto: Tanjug

U Santjagu je drugu noć zaredom na snazi bio policijski čas, koji traje od 19.00 do 06.00 po lokalnom vremenu. Vanredno stanje je pored prestonice proglašeno, i u velikom broju regiona, kao i u drugim najvećim gradovima.

Foto: Tanjug

General Havijer Iturijaga, kog je Pinjera u petak zadužio da povrati red , pozvao je građane da ostanu "mirni" i da ne napuštaju domove.

Neredi su nastavljeni i juče, a popodne su se demonstranti u centru Santjaga sukobili s policijom dok je u drugim delovima grada došlo do više različitih pljački.

Vatrogasci su naveli da je pet osoba nastradalo kada je tokom pljačke fabrike za proizvodnju odeče izbio požar, dok je još dvoje poginulo u noći između petka i subote u požaru u supermarketu.

Dve osobe su pogođene mecima i hospitalizovane su u "teškom" stanju, posle incidenta s policijom.

Na ulicama glavnog grada Čilea nalazi se skoro 10.000 policajaca i vojnika. Vojne patrole se Santjagom kreću prvi put od pada diktature generala Augusta Pinočea (1973-1990).

 

Protesti su počeli u petak zbog povećanja cene karata za metro u Santjagu. Reč je o najrazvijenijoj mreži podzemne železnice u Južnoj Americi koja dnevno preveze oko tri miliona putnika.

Pinjera je u subotu suspendovao odluku o poskupljenju, ali su se protesti nastavili, potpaljeni besom naroda zbog socijalno-ekonomskih uslova i nejednakosti u zemlji hvaljenoj zbog političke i ekonomske stabilnosti, ali u kojoj su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno u rukama privatnog sektora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija