• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.10.2019

15:01

PUTINOV NOVI MANEVAR SAHRANJUJE AMERIČKE SANKCIJE! RUSIJA KREĆE U OSVAJANJE OVOG KONTINENTA! Oprašta im 20 milijardi duga, ali to je ništa spram ONOGA ŠTO ĆE TAMO DOBITI! (FOTO/VIDEO)

Vesti

PUTINOV NOVI MANEVAR SAHRANJUJE AMERIČKE SANKCIJE! RUSIJA KREĆE U OSVAJANJE OVOG KONTINENTA! Oprašta im 20 milijardi duga, ali to je ništa spram ONOGA ŠTO ĆE TAMO DOBITI! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Zvanična Moskva otpisala je više od 20 milijardi dolara duga koje su afričke države akumulirale tokom sovjetske ere, i najavila dupliranje trgovinske razmene. U isto vreme, Moskva planira da ove godine u Afriku isporuči oružje u vrednosti od četiri milijarde dolara!

"Otpis duga nije samo čin velikodušnosti, već i manifestacija pragmatizma jer mnoge afričke države nisu u stanju da plate kamate na te kredite", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin za rusku agenciju Tass uoči Rusko-afričkog foruma u Sočiju.

Rusija je odlučna da poveća svoje prisustvo u Africi na državnom nivou, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na forumu "Rusija-Afrika" u Sočiju. Ova potez Rusije može se tumačiti i u svetlu zapadnih sankcija, odnosno kao još jedan Putinov manevar da ublaži posledice sankcija Rusiji. 

Obraćajući se kasnije učesnicima foruma, Putin je pozvao da se trgovina između Rusije i afričkih zemalja udvostruči u narednih četiri do pet godina. 

"Mnoge ruske kompanije dugo i uspešno sarađuju sa partnerima iz najrazličitijih sektora afričke ekonomije i odlučne su da povećaju svoje prisustvo u Africi. Mi ćemo, naravno, podržati takve planove i na državnom nivou", naglasio je Putin.

 

 

Rusija takođe planira da pomogne u radu na približavanju trgovinskih režima i proširi svoju mrežu trgovinskih predstavništava u Africi, dodao je Putin.

On je najavio da će Rusija na svaki način pomagati u približavanju trgovinskih režima koji rade u okviru afričke zone slobodne trgovine i zajedničkog tržišta Evroazijske ekonomske unije... Komentarišući saradnju u oblasti medicine, Putin je rekao da je ruska vakcina protiv ebole, koja se isporučuje zemljama Afrike, najbolja na svetu.

"Uspešno je uspostavljena saradnja u borbi protiv opasnih zaraznih bolesti... Naša zemlja je jedna od prvih koja je reagovala na epidemiju ebole, izdvojivši više od 60 miliona dolara za borbu protiv nje i treba reći da je vakcina bila vrlo efikasna i, prema mom mišljenju, najbolja na svetu", istakao je Putin.

Samit i ekonomski forum "Rusija-Afrika" održava se danas i sutra u Sočiju, a pozvani su lideri sve 54 afričke zemlje, a njih 43 potvrdilo je prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat.

Generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Aleksandar Mihejev na marginama foruma „Rusija-Afrika“ izneo je detalje o prodaji ruskog oružja afričkim zemljama.

 

 

„Radi se o tehnici za vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu, oklopnim vozilima, malokalibarskim naoružanjem i protivtenkovskim raketnim sistemima“, precizirao je Mihejev.

Moskva trenutno ispunjava ugovore o snabdevanju oružjem 20 afričkih država, uključujući Ugandu, Ruandu, Mozambik i Angolu, dodao je sagovornik agencije.

Pritom, ukupna vrednost naručenog naoružanja za ovu i naredne godine iznosi 14 milijardi dolara, rekao je direktor Savezne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.

Na forumu u Sočiju je objavljeno i da su Rusija i Niger potpisali ugovor o isporuci 12 uradarnih helikoptera Mi-35. Osim toga, Eritreja je pokazala interesovanje za ruske raketne čamce i helikoptere.

Samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održava se u Sočiju 23. i 24. oktobra. Na samit su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak 43 od njih potvrdilo je svoje prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat. Novinska agencija „Rusija danas“ je informacioni partner foruma.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija