• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com/informer.rs

23.10.2019

14:56

(FOTO) OBJAVLJENA KARTA RASPOREDA VOJNIH SNAGA U SIRIJI! Putin i Erdogan ucrtali liniju i dogovorili: KURDI IMAJU 150 SATI DA SE POVUKU!

Vesti

(FOTO) OBJAVLJENA KARTA RASPOREDA VOJNIH SNAGA U SIRIJI! Putin i Erdogan ucrtali liniju i dogovorili: KURDI IMAJU 150 SATI DA SE POVUKU!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kartu sprovođenja sporazuma sa Turskom o Siriji

Prema legendi na karti, na granici Sirije i Turske biće razmešteno 15 punktova sirijske pogranične službe.

U utorak su predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih pregovora potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. Oni su ponovo potvrdili svoju posvećenost jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije i obezbeđivanju nacionalne bezbednosti Turske i izrazili podršku Adanskom sporazumu.

U memorandumu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

ERDOGAN DONEO TAJNI ROKOVNIK NA SASTANAK S PUTINOM, PA ZABORAVIO DA GA ZATVORI! Lider Rusije je samo uperio prstom, ali KAMERE SU VEĆ SNIMILE PRESUDNI DETALJ! (VIDEO)

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije. 

Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do severne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija