• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/informer.rs

24.10.2019

11:19

STIDE SE DIKTATORA! Posmrtni ostaci generala Franka SKLANJAJU SE IZ MAUZOLEJA U MADRIDU NA DISKRETNO MESTO! Španci više ne žele da VELIČAJU FAŠISTU! (FOTO/VIDEO)

Vesti

STIDE SE DIKTATORA! Posmrtni ostaci generala Franka SKLANJAJU SE IZ MAUZOLEJA U MADRIDU NA DISKRETNO MESTO! Španci više ne žele da VELIČAJU FAŠISTU! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Španske vlasti ekshumiraju i prebacuju posmrtne ostatke nekadašnjeg vojnog diktatora, generala Franciska Franka

Posmrtni ostaci izvađeni su iz velikog mauzoleja u kompleksu Doline palih van Madrida, gde su bili više od 40 godina i helikopterom se prebacuju u diskretni grob u blizini glavnog grada.



Medijima nije dozvoljeno da prate ekshumaciju, a ceremoniji prisustvuje mali broj ljudi, među kojima su ministarka pravde Dolores Delgado, sveštenik, forenzičar i 22 Frankovih naslednika, prenosi Rojters.



Postupak je odobren nakon što je Vrhovni sud nedavno odbio prigovore Frankove porodice. Naime, španska vlada je saopštila da posmrtni ostaci diktatora više ne mogu da počivaju u javnom mauzoleju, jer se time "samo uzdiže i veliča njegovo ime i status".

Kako podsećaju svetski mediji, tokom Frankove četrdesetogodišnje vladavine Španija je bila jedna od najgorih diktatura. Ubijeno je više stotina hiljada ljudi. Vladavina ovog diktatora za mnoge je i danas podsećanje na bolnu prošlost ove zemlje.

Ovim činom ekshumacije, kako navodi vlada, Španija će simbolično zatvoriti krug i potvrditi orjentaciju ove zemlje ka demokratiji.



Vlada se, kako naglašavaju svetski mediji, odlučila za ekshumaciju uoči izbora u toj zemlji. Naime, u Španiji su opšti izbori zakazani za 10. novembar.

POVAMPIRILI SE FAŠISTI U ŠPANIJI: Više stotina ljudi defilovalo Madridom na obeležavanju godišnjice smrti Franka!


General Franko je, podsetimo, vladao Španijom od 1939. i 1975. godine. Frankove snage odnele su pobedu u Španskom građanskom ratu, koji je trajao od 1936. do 1939. godine i zbacile demokratski izabranu vladu uz pomoć Trećeg rajha i Italije, a njegova vladavina smatra se jednim od najmračnijih perioda ove zemlje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija