• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: greekreporter.com/informer.rs

25.10.2019

12:34

OTKRIVEN UZROK SMRTI ALEKSANDRA MAKEDONSKOG! Najmoćniji VOJSKOVOĐA svoga doba UMRO U TEŠKIM BOLOVIMA, OD BOLESTI koja se danas uspešno leči!

Vesti

OTKRIVEN UZROK SMRTI ALEKSANDRA MAKEDONSKOG! Najmoćniji VOJSKOVOĐA svoga doba UMRO U TEŠKIM BOLOVIMA, OD BOLESTI koja se danas uspešno leči!

Podeli vest

Aleksandar Veliki umro je od nekroze pankreasa i spekulacije o svakoj drugoj bolesti, poput malarije ili upale pluća, su isključeni pokazuju rezultati nove grčke studije

Dr Tomas Gerasimidis, profesor emeritus medicine na Univerzitetu Aristotel u Solunu, od 1995. godine proučava mogući uzrok smrti Aleksandra Velikog.

Tokom studije odbacio je nekoliko teorija, usredsređujući se na opisane simptome mukotrpnog bola koje je veliki osvajač pokazivao u poslednjim danima svog života.

Zaključak do kojeg je Gerasimidis došao posle decenija proučavanja je da je Aleksandar Veliki umro od akutne nekroze pankreasa. Veruje se da je ovo stanje izazvalo kolelitijaza, odnosno kamac u žuči u kombinaciji s teškim obrocima i velikom količinom vina.

 

 

Profesor i njegov tim pročitali su sve izvore koji opisuju poslednje dane Aleksandra Velikog, od istoričara kao što su Arian, Ptolemej, Plutarh, Kvint Kurcije Ruf i drugi, kako bi zabeležili opis njegovog stanja i simptoma koje je pokazao. Aleksandrova bolest trajala je samo četrnaest dana.

"Simptomi su bili jaki bolovi u stomaku nakon obilnog obroka i vina, praćenog temperaturom i groznicom tokom 14 dana", napisao je dr Gerasimidis u svom istraživanju.

ALEKSANDAR MAKEDONSKI (NE)IDE ZA GRČKU: Hoće li Skoplje spomenik poslati u Atinu, GRCI KAŽU HOĆE, to je dil iz sporazuma o promeni imena Makedonije!

Prvog dana bolesti Aleksandar je pretrpeo jake bolove u trbuhu praćene visokom telesnom temperaturom, pa su lekari izazivali povraćanje, što je u to vreme bilo prihvaćeno lečenje. Zatim su usledile hladne kupke, očigledno u nastojanju da spusti temperaturu pacijenta.

Drugog dana, Aleksandar je bio iscrpljen i drhtav, dok je još uvek trpeo nelagodu u trbuhu. Međutim, otputovao je u Midiovu palatu, vojni čovek koji je zamenio svog prijatelja Hefaestion-a, koji je umro, i ponovo pojeo obilan obrok i popio dosta vina dok je bio tamo.

Trećeg dana, Aleksandrova visoka groznica nastavila je sa više znojenja i zimice, dok je takođe počeo da oseća poteškoće u disanju i priznao je da se oseća iscrpljeno.

Sledećih dana zdravlje velikog osvajača pogoršalo se još više, sa visokom telesnom temperaturom i žuticom, dok je takođe imao poteškoća u komunikaciji, praćeno zabludom.

Konačno, 13. juna 323. godine pre nove ere, Aleksandar Veliki umro je od teške sepse, izazvane nekrozom pankreasa, piše doktor Gerasimidis u rezimeu svog istraživanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija