• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.10.2019

09:10

DRAMA U JAPANU! VATRA PROGUTALA ZAMAK STAR 500 GODINA! Japanci izgubili svoj simbol, koji je na listi svetske baštine UNESKO! (FOTO/VIDEO)

Vesti

DRAMA U JAPANU! VATRA PROGUTALA ZAMAK STAR 500 GODINA! Japanci izgubili svoj simbol, koji je na listi svetske baštine UNESKO! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Dvorac Šuri na japanskom južnom ostrvu Okinava, koji je na listi svetske baštine Uneska, skoro je potpuno izgoreo u požaru koji vatrogasci još uvek pokušavaju da ugase

Požar je izbio u ranim jutarnjim satima, a stanovnici koji žive u blizini su evakuisani, izjavio je portparol lokalne policije.


Kako prenosi AP, niko nije povređen, a uzrok požara za sada nije poznat.

Zvaničnik vatrogasne službe je izjavio novinarima na licu mesta da je požar prijavila privatna kompanija za obezbeđenje.

Televizijska stanica NHK je objavila snimke na kojima se vidi kako narandžasti plamen "guta" 500 godina star zamak i pretvara ga u "skelet".

Mnogi stanovnici posmatrali su ovaj prizor sa puta na uzvišenju, u tišini fotografišući scene nestajanja 500 godina starog dvorca.

Neki od prisutnih su plakali.

- Šokirana sam. Izgubili smo naš simbol- izjavila je gradonačelnica Nahe Mikiko Široma, obećavši da će učiniti sve da se sačuva ono što je ostalo od dvorca.

Ovaj zamak je simbol borbe i napora Okinave da se oporavi posle Drugog svetskog rata.

Šuri je zapaljen tokom bitke za Okinavu 1945. godine, krajem rata u kojem je na ostrvu poginulo oko 200.000 ljudi, među kojima mnogi civili, podseća AP.

(FOTO/VIDEO) POŽAR KOD STAROG DVORA! Gori zgrada, dim kulja, VATROGASNE EKIPE ODMAH STIGLE!


Zamak je većim delom obnovljen 1992. i proglašen nacionalnim parkom, a na listi Uneska je od 2000. godine.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija