• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.11.2019

11:47

OVDE JE ŽIVEO POSLEDNJI RUSKI CAR, ALI I NACISTI! Posle obnove Aleksandrova palata se ponovo otvara za posetioce! (FOTO/VIDEO)

Vesti

OVDE JE ŽIVEO POSLEDNJI RUSKI CAR, ALI I NACISTI! Posle obnove Aleksandrova palata se ponovo otvara za posetioce! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Aleksandrova palata, dom ruskog cara Nikolaja Drugog i njegove porodice pre nego što je bio svrgnut i pogubljen, ponovo će se otvoriti za javnost narednog leta

Ponovno otvaranje uslediće nakon obnove ove palate u Carskom selu vredne više desetina miliona dolara, saopštile su ruske vlasti. 

 

Palata, izgrađena krajem 18. veka, smatra se jednim od najboljih radova italijanskog arhitekte Đakoma Karengija. Iako je izgrađena za cara Aleksandra I 1905. postala je stalna rezidencija poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog.

 

Obnova palate u nekadašnjoj carskoj prestonici Sankt Peterburgu počela je 2012, a tri godine kasnije ona je potpuno zatvorena za javnost. 

Tokom rekonstrukcije, čiji su troškovi iznosili dve milijarde rubalja, odnosno 43 miliona dolara, obnavljani su, uglavnom, podovi, stropovi i tapiserije. 

Prve prostorije koje će se opet otvoriti za javnost i poestioce biće sobe cara i carice, kao i Nikolajevo kupatilo dizajnirano u mavarskom stilu. 

- Aleksandrova palata je posebno mesto, jer je izgrađena baš za privatni život carske porodice- kaže Olga Taratjanova, direktorka muzeja u Carskom selu. 

Za razliku od drugih palata, nacistički vojnici nisu uništili Aleksandrovu tokom Drugog svetskog rata. Ona im je služila kao vojno zapovedništvo, ali i zatvor. U dvorištu palate napravili su i groblje za snaga SS-a. 

MALI RUS NE MOŽE DA SE POPNE NA STOLICU, A NJEGOVI NASTUPI OSTAVLJAJU BEZ DAHA Pogledajte zašto ga zovu Mocartom 21. veka (VIDEO)

Baš iz ove palate poslednji ruski car Nikolaj Drugi i njegova porodica proterani su u Sibir, i to u avgustu 1917. Kasnije su svi odvedeni u Jekaterinburg, gde su ih pogubili boljševici 17. jula 1918. godine.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija