• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/informer.rs

07.11.2019

15:54

U SMOLENSKU pronađeni posmrtni ostaci NAPOLEONOVOG OMILJENOG GENERALA!

Vesti

U SMOLENSKU pronađeni posmrtni ostaci NAPOLEONOVOG OMILJENOG GENERALA!

Podeli vest

Forenzičkim testiranjem DNK u Francuskoj potvrđeno je da ostaci iskopani prilikom arheološkog istraživanja u blizini Smolenska pripadaju Napoleonovom omiljenom generalu Šarlu Etjenu Gudinu

- Tačno je da je francuska strana obavila DNK testiranje. Uzeli su neke uzorke od nas, a budući da je u njima kolagen bio dosta dobro sačuvan, mogli su da izvrše DNK testiranje. Na inicijativu potomka porodična grobnica je otvorena i izvršeno je poređenje. Analiza je potvrdila da je DNK iz posmrtnih ostataka pronađen u blizini Smolenska identičan kao kod rođaka generala Gudina- rekla je Natalija Ferapontova, portparol Instituta za arheologiju pri Ruskoj akademiji nauka.

 

 


Istovremeno obavljeni su DNK testovi u Centru za forenzička ispitivanja Ruskog istražnog odbora, gde su stručnjaci takođe uspeli da izvuku DNK.

Gudin je bio školski drug Napoleona Bonaparte i njegov blizak prijatelj, kao i omiljeni general. Sa njim je učestvovao u brojnim pohodima, a 1812. godine pogođen je topovskom kuglom u borbama za Valutino kod Smolenska tokom francuske invazije na Rusije.

 

 

 

 

Tada su mu obe noge amputirane, i prebačen je u bolnicu u Smolensk, gde je posle tri dana preminuo od gangrene, piše BBC.

Svetski mediji podsećaju da je njegovo srce prebačeno u Francusku, a da je skelet ostao u Rusiji više od 200 godina.

Dugo vremena nije se uopšte znalo gde je sahranjen, a njegovi ostaci otkriveni su prilikom arheološkog istraživanja koje je tim francusko- ruskih arheologa započeo u maju.

Predsednik Rusko-francuske fondacije za Istorijske inicijative Pjer Malinovski izjavio je da je DNK testiranje pokazalo 100 odsto da su u pitanju Gudinovi posmrtni ostaci.

On je dodao da će Gudinovi ostaci verovatno biti sahranjeni ispred Doma invalida ili ispred Jelisejske palate u Parizu.

NA DANAŠNJI DAN SE RODIO NAPOLEON! Veliki vojskovođa koji se PLAŠIO MAČAKA!


Inicijativu da Gudin bude sahranjen ispred Doma invalida pokrenuo je njegov direktni potomak Alberik d Orleans, budući da se tamo nalazi i groblje visokIh vojnih zvaničnika, kao i Napoleonov grob.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija