• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

08.11.2019

21:53

SRBIJO, U OVO SE NE MEŠAJ NI PO KOJU CENU! BORBA DVE SILE POSTAJE SVE OPASNIJA - Evropa će biti ili francuska ili nemačka!

Vesti

SRBIJO, U OVO SE NE MEŠAJ NI PO KOJU CENU! BORBA DVE SILE POSTAJE SVE OPASNIJA - Evropa će biti ili francuska ili nemačka!

Podeli vest

Ocena Emanuela Makrona da je NATO doživeo moždanu smrt, a da je EU na ivici ponora, izazvala je podelu u srcu Evrope, pošto se francuskom predsedniku suprotstavila nemačka kancelarka Angela Merkel

Za Merkelovu su Makronove reči preoštre i naglašava da to nije njeno mišljenje.

Počelo u Sorboni

Na pitanje da li otvoreno razilaženje u stavovima između nemačke kancelarke i francuskog predsednika ukazuje na to da se Evropa nalazi pred sukobom između Merkelove i Makrona, odnosno između dva različita koncepta vođenja EU, dugogodišnji dopisnik lista „Politika" iz Nemačke Miroslav Stojanović kaže:

- Evropa se sasvim sigurno našla u haosu koji poodavno traje i teško je proceniti kuda će dalje ići. Makronova izjava nije u suštini ništa novo, samo su nove formulacije koje su veoma drastične i veoma brutalne o tome da je 'NATO doživeo moždani udar i da se Evropa nalazi u kolapsu'. To je sada, po intonaciji, dramatičnije nego što je on inače govorio".

Ali, smatra on, Makronov koncept poznat je još od onog čuvenog govora na Sorboni, kada je rekao da EU više ne može praviti neku unutrašnju koheziju sa postojećim mehanizmima i u kompoziciji sa 28, odnosno 27 članica, te da joj je potrebna radikalna reforma.

- Već tu su se Merkelova i Makron razišli - objašnjava Stojanović.

BRUTALNI MAKRON OTKRIO PRAVO STANJE - SRBIJA JE SADA U BOLJOJ POZICIJI! Ne guramo prst u oko velikim, ali radimo posao!

Kako on kaže, Angela Merkel nije izašla sa svojim konceptom, ali je veoma hladno dočekala Makrona, koji je upravo u Berlinu očekivao najveću podršku.

- Taj tandem je ranije uvek otvarao neku novu stranicu u tom najvećem posleratnom projektu - EU. Međutim, taj tandem odavno ne funkcioniše skladno - primećuje Stojanović.

Makron, kaže Stojanović, pokušava da jačom intonacijom animira ostale članice Evropske unije, što, međutim, dosta teško ide, jer mnogi ne dele njegovo mišljenje.

Koncentrični krugovi

Francuski predsednik je, podseća, izašao sa konceptom da bi trebalo "vaskrsnuti" neke stare ideje o, recimo, koncentričnim krugovima i unutrašnjem jezgru EU, koje bi činile praktično zemlje koje su i osnovale bivšu Evropsku ekonomsku zajednicu, na kojoj je EU i nastala, i radikalno reformisati evrozonu.

- Taj stav, međutim, ne dele neke članice u evrozoni, a pogotovu ne one zemlje koje još nisu u evrozoni, Višegradska grupa, istočne zemlje i tako dalje. Takođe, Makron je rekao nekoliko stvari koje zabrinjavaju ne samo članice EU, već i države izvan nje, poput onih da od proširenja Unije nema govora, kao i da treba reformisati mehanizme, odnosno 'pravila igre', i pre nego što počnu pregovori. To znači da ta tema u dogledno vreme neće uopšte biti stavljena na dnevni red, jer je proces reformi u EU komplikovan, a svaka od zemalja ima neki posebni interes - napominje Stojanović.

Merkel bez koncepta

On dodaje da Makron nije dozvolio čak ni simbolično otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a da je veliki gnev izazvao i u Sarajevu, jer je ocenio da Bosna i Hercegovina predstavlja „tempiranu bombu na pragu EU, zbog povratka terorista sa sirijskog i drugih ratišta. Angela Merkel, za razliku od Makrona, nema neki razrađen koncept.

ZAHAROVA IMENOVALA BRITANCA KOJI JE SPREMAO ŠIPTARE ZA MASAKRE SRBA! Isti čovek sada je vođa Belih šlemova u Siriji!

- Ona je od političara koji su 'tiha voda', ide korak po korak i ne pravi neke velike reformske zahvate. Od nje ne treba očekivati, bar ne do kraja ove godine, ni jednu ideju, jer se ona pozabavila unutrašnjim problemima, s obzirom na to da se krajem godine svodi saldo članica velike koalicije u Nemačkoj - kancelarkine partije CDU i Socijaldemokratske partije, o tome da li će nastaviti veliku koaliciju ili ne - smatra Stojanović.

Sasvim je sigurno, nastavlja on, da Makron želi da se postavi kao novi vođa Unije i da, na neki način, lidersku palicu preuzme od Angele Merkel.

- Makron je mlad, energičan i veoma radikalan u idejama. On ima problema i u sopstvenoj kući, sećamo se svi protesta 'žutih prsluka' i, zbog nezadovoljstva koje i dalje postoji u Francuskoj, predsednik mora nešto da uradi na spoljnopolitičkom planu, kako bi umirio unutarpolitičku scenu. Naime, približavaju se izbori, a njegova stranka je nastala praktično ni iz čega, i on mora da održava 'temperaturu' na polju spoljne politike - kaže iskusni novinar.

LAZANSKI NA RADNOM RUČKU SA LAVROVOM: Rusija ceni zemlje na Balkanu koje su prijatelji kao Srbija!

Za sada, zaključuje Miroslav Stojanović za Sputnjik, osim onog koji zastupaju Merkelova i Makron, u Evropi ne postoji treći koncept konsolidacije Evropske unije niti ličnost koja bi mogla da ga nametne kao temu, a kamoli da ga realizuje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija