• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/informer.rs

11.11.2019

12:43

DRŽAVNI UDAR U REŽIJI AMERIKE! Moskva ZABRINUTA ZBOG SITUACIJE U BOLIVIJI! Mediji podsećaju na ISTORIJAT MEŠANJA CIA U JUŽNOJ AMERICI!

Vesti

DRŽAVNI UDAR U REŽIJI AMERIKE! Moskva ZABRINUTA ZBOG SITUACIJE U BOLIVIJI! Mediji podsećaju na ISTORIJAT MEŠANJA CIA U JUŽNOJ AMERICI!

Podeli vest

Moskva je duboko zabrinuta zbog činjenice da je spremnost bolivijske vlade da traži rešenja kroz dijalog odbačena događajima koji podsećaju na inscenirani državni udar

- Veoma je zabrinjavajuće da je tokom političke krize u zemlji, spremnost vlade da se pronađu konstruktivna rešenja kroz dijalog odbačena razvojem događaja koji podsećaju na inscenirani državni udar- navodi se u saopštenju ruskog Ministarstvao spoljnih poslova.



Rusko ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da Moskva očekuje od bolivijskih političkih snaga da pokažu odgovornost i pronađu ustavni izlaz iz krize.

Podsetimo, predsednik Bolivije Evo Morales je pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta podneo juče ostavku, posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

Reakcija ruskog ministarstva samo je poslednja u nizu koja optužuje "strani faktor" za izazivanje haosa u Boliviji. Ugledni analitičari već su ocenili da je do Moralesove ostavke došlo zbog rastućeg pritiska vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su pokrenuti zbog izbornih neregularnosti, ali koji su finansirani sa strane.

I sam Evo Morales je situaciju u Boliviji nazvao državnim udarom, ali je dodao da svojom ostavkom želi da smiri uzavrelu situaciju u zemlji. 

Posle ostavke bolivijskog predsednika na društvenim mrežama ponovo se pominje uloga drugih država, naročito SAD u izazivanju haosa u ovoj zemlji. Mnogi podsećaju da je Bolivija samo poslednji primer u nizu zemalja, naročito u Južnoj Americi, gde je svrgnuta aktuelna vlast. 

- CIA pokušava da svrgne vlade koje im nisu po volji. Baš briga Amerikance za demokratiju- glasi jedan od komentara.

U prilog ovom mišljenju jeste i podatak da je američka organizacija- Nacionalna zadužbina za demokratiju, svojevrsni ogranak CIA, ogromnim svotama novca finansirao proteste u različitim zemljama sveta. Po nekim tvrdnjama upravo ova organizacija stoji iza političkog haosa u Hong Kongu, pre toga u Venecueli, i na čelu je medijske propagande koja se vodi protiv Severne Koreje.   

Neki podsećaju da je glavni Motralesov protivnik Karlos Mesa član grupacije inter-američki dijalog (Inter- American Dialogue). Sedište ove grupe je u Vašingtonu, a vodi je čovek koji je nekada radio za Nacionalnu zadužbinu za demoktraiju.  

- CIA stoji iza svega- glavni je zaključak. 

Posle ovogodišnjeg pokušaja Amerike da svrgne venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, koji je, reagujući na Moralesovu ostavku na Tviteru napisao da je reč o "puču protiv bratskog predsednika", mediji su podsetili na čitav istorijat mešanja Vašingtona, kako vojnog, tako i svakog drugog ui unutrašnje stvari drugih zemalja, naročito onih u Južnoj Americi. 

Sve je počelo još daleke 1846. godine kada je SAD izvršila invaziju na Meksiko, početkom 20. veka nastavilo se sa Panamom i Kubom, a 1954. direktno je CIA svrgnula predsednika Gvatemale Jakoba Arbenza. Potom su se ponovo zainteresovali za Kubu i svim snagama hteli da sruše Fidela Kastra, pokušavajući čak i da ga ubiju.

Do kraja 20. veka mešali su se u unutrašnjepolitička pitanja u Nikaragvi, karipskom ostrvu Grenada, a potom su uhapsili tadašnjeg predsednika Paname Manuela Norijegu, navodno zbog trgovine drogom, iako je on bio jedno vreme ključni čovek CIA za taj region.

AMERIKANCI OPET UMEŠALI SVOJE PRSTE! CIA stoji iza HAOSA u Boliviji! TROŠILI MILIONE DOLARA kako bi POTKOPALI MORALESA!

Početkom 21. veka uspeli su, doduše samo na dva dana, da sruše venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, a 2009. prvi čovek Hondurasa srušen je u vojnom puču, iza koga je stajala Amerika. Takođe, podseća se da SAD stoje iza odlaska Lule sa vlasti u Brazilu. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija