• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr/Informer.rs

12.11.2019

13:33

KINEZI 'OSVAJAJU' OPUSTELA RUSKA PROSTRANSTVA! Na Dalekom istoku Rusije zakupili parcele dvostruko veće od Slovenije i registrovali 5.500 firmi!

Vesti

KINEZI 'OSVAJAJU' OPUSTELA RUSKA PROSTRANSTVA! Na Dalekom istoku Rusije zakupili parcele dvostruko veće od Slovenije i registrovali 5.500 firmi!

Podeli vest

Je li na delu kinesko “osvajanje”, pa i ekspanzija na opustela prostranstva Sibira i ruskog Dalekog istoka?

Naime, o Kinezima u Rusiji tamošnji mediji izveštavaju u rasponu od paničnih i turobnih prognoza o tome da će već do sredine ovog veka Kinezi tamo biti značajna, čak i milionska populacija do onih koji sve te mitove o kineskoj “najezdi” žele da umanje.

Ipak, broj Kineza u Rusiji, pogotovo u pograničnim dalekoistočnim krajevima, neprestano raste, kao i broj kineskih turista koji su u tom kraju već godinama najbrojniji. Ruski mediji navode da se povećao i broj rusko-kineskih brakova, ali mnogi tvrde da su zapravo u najvećem broju fiktivni, radi lakšeg dobijanja boravišnih i radnih dozvola. Evidentno je takođe da se Rusi koji žive u tim delovima masovno iseljavaju u evropski deo Rusije. Prema nekim procenama, uz samu rusko-kinesku granicu živi samo dva miliona Rusa, a s druge strane oko 300 miliona Kineza.

Bogatstva

U evropskom delu Rusije, koji obuhvata 20 odsto celokupne teritorije zemlje, živi oko 80 odsto celokupnog stanovništva Rusije, odnosno više od 113 miliona na 20 odsto teritorija. S druge strane, manje od 35 miliona ljudi živi na nešto manje od 80 odsto azijskog dela Rusije. To je oko 13,1 milion kvadratnih kilometara, dakle ni dva stanovnika na kvadratni kilometar, što je jedna od najmanjih gustoća naseljenosti na svetu. Osim toga, više od 75 odsto svih prirodnih bogatstava Rusije, koje su i osnovni izvor njenog prosperiteta, nalazi se na tom području.

ŠPIJUN PRONAĐEN MRTAV! Britanac, koji je SA TERORISTIMA OPERISAO NA BALKANU I KOSOVU, PAO SA BALKONA u Istanbulu!

Podsetimo, Kina ima 1,3 milijarde stanovnika. Ipak, ne zna se tačan broj Kineza u Rusiji. Prema zvaničnim podacima, svaki deseti stranac koji dolazi na rad u Rusiju je Kinez, a prema nekim procenama, u Rusiji je između osam i deset miliona gastarbajtera što tu zemlju smešta, nakon SAD-a, na drugu poziciju prema broju useljavanja.

Gastarbajteri čine gotovo 13 odsto radne snage u Rusiji. Najviše ih je iz Uzbekistana, prema zvaničnim procenama oko 2,5 miliona, a Kineza ima oko 700.000, iako neki ruski mediji navode da na Dalekom istoku i u Sibiru radi i nekoliko miliona ilegalnih kineskih radnika. Doduše, navodi se da je prisutan trend smanjenja broja stranih radnika. Rusija je donela i neke restriktivne mere oko useljavanja i radnih dozvola, iako se u ruskim medijima može pročitati da bi se sa smanjenjem broja gastarbajtera iz Srednje Azije Moskva, Sankt Peterburg i ostala urbana središta našli u velikim komunalnim problemima - naime, ne bi imao ko da čisti ulice ili radi na gradilištima.

Poljoprivreda

U Rusiji je registrovano više od 5.500 kineskih kompanija. Poređenja radi, oko 12.000 ih je u Africi.

Neki ruski mediji navode da Kinezi na ruskom Dalekom istoku najviše ulažu u poljoprivredu. Tako u Jevrejskoj autonomnoj oblasti Kinezi poseduju 62.000 hektara obradive površine od 81.000 hektara koliko ih ima u toj pokrajini (Jevrejska autonomna pokrajina prostire se na 36.271 kvadratnom kilometru i tek je nešto manja od dve Slovenije).

U Amurskoj oblasti, koja je površinom veća od Finske, obrađuju oko polovinu obradivog poljoprivrednog zemljišta, a u Zabajkalskom kraju u Sibiru na 49 godina zakupili su 40.000 kvadratnih kilometara (Slovenija ima 20.236 kvadratnih kilometara) za korićtenje tamošnjih šuma.

HTELI SU GLADNU RUSIJU, PUTIN IH JE SADA DOKRAJČIO! Ne da neće gladovati, već će i pola sveta hraniti i to OVIM PROIZVODOM sa obnovljenih ruskih farmi! (VIDEO)

Prema zvaničnim podacima, Kinezi u pet pograničnih područja u Sibiru i na Dalekom istoku Rusije poseduju 16 odsto obradivih površina, a neki ruski mediji napominju da je brojka najmanje dvostruka jer mnoga polja formalno imaju ruskog vlasnika, a zapravo se iza svega krije kineski kapital.

Rusi su nezadovoljni i činjenicom da Kinezi ne žele da unajme Ruse za rad, nego uglavnom koriste ilegalne radnike koje prema potrebi dovoze na rad iz Kine. Samo u Jevrejskoj autonomnoj oblasti 20 odsto zemljišta koje obrađuju Kinezi formalno je, piše BBC, u vlasništvu nekog ruskog državljanina. Kinezi najviše uzgajaju soju i povrće.

Iako su mnogi u Rusiji zadovoljni jer bi plodna područja ostala neobrađena i pusta, ipak gotovo 40 odsto Rusa, što pokazuju sociološka istraživanja, smatra da Kina prema Rusiji ima “ekspanzionističke namere”, a oko polovina njih misli da Kina ugrožava teritorijalni integritet Rusije. Trećina Rusa je uverena da Kina potkopava ekonomsku moć zemlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija