• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: radiosarajevo.ba/informer.rs

13.11.2019

10:52

RUSKA PROFESORKA UPOZORAVA: Preti opasnost od stvaranja KALIFATA U BiH!

Vesti

RUSKA PROFESORKA UPOZORAVA: Preti opasnost od stvaranja KALIFATA U BiH!

Podeli vest

Elena Ponomarjeva, profesorka na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva spoljnih poslova Rusije izjavila je za ruski tv Crvena zvezda da predviđa formiranje kalifata u BiH!

„Geostratepki položaj Balkana je potencijal za borbu svetskih sila za prevlast u ovom regionu. Osmansko carstvo s 1389. do 1878. godine upravljalo je ovim prostorom, što je rezultiralo islamizacijom Srba i Albanaca, što je dovelo do i nekih novih problema, a koje su vezane za pojavu novih nacija u ovom regionu“, kazala je Ponomarjeva.

Profesorku su pitali i ko su onda „jugoslovenski (bosanski) muslimani“?

„To su Srbi koji su prihvatili islam kao svoju religiju, koji su kasnije u socijalističkom periodu formirali i posebnu naciju“, istakla je Ponomarjeva.

Ona je rekal da su se u 90-ih godina „narodne elite“ posvađale i razrušile Jugoslaviju, nakon čega su određene republike bivše Jugoslavije krenule putem pirključenja NATO savezu.

TRAMP ZAPRETIO EVROPI: Svoje teroriste uzećete MILOM ILI SILOM!

„Mislim da NATO ne postavlja visoke ciljeva. Alijansa rešava isključivo vojne zadatke. Balkan je za njih bitan geostrateški položaj, to je most prema Maloj Aziji i onda prema Bliskom Istoku. Formiranje vojnih baza na ovom području omogućuje NATO savezu geopolitičku prednost“, smatra Ponomarjeva.

Upitana kako vidi budućnost Balkana, profesorka Ponomarjev kaže:

„Imam prilično pesimistične scenarije budućnosti regije. Na Balkanu je moguć pokušaj stvaranja još jednog takozvanog kalifata. Ovo nikako nije utopija, s obzirom na snažan migracijski tok sa Bliskog Istoka i Severne Afrike. Strukture kalifata mogu se oblikovati za 10-15 godina“, kazala je Ponamarjeva.

(VIDEO) FSB SPREČILA TERORISTIČKI NAPAD U MOSKVI: Uništena ćelija ISIS u predgrađu ruske prestonice!

Međutim, dodala je da je većina muslimana na Balkanu do sada odbacila ideje radikala.

"Ekstremistički centri ne prestaju sa radom i vrbovanjem, što je olakšano u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji, nezaposlenosti i gubitku vere mladih u budućnost. To se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu", zaključila je Ponomarjeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija