• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.11.2019

17:34

KRENULO RUŠENJE TRAMPA?! Američke diplomate u Kongresu tvrde da je PREDSEDNIK SAD UCENJIVAO VOJNU POMOĆ UKRAJINI ISTRAGOM O BAJDENU! (FOTO)

Vesti

KRENULO RUŠENJE TRAMPA?! Američke diplomate u Kongresu tvrde da je PREDSEDNIK SAD UCENJIVAO VOJNU POMOĆ UKRAJINI ISTRAGOM O BAJDENU! (FOTO)

Podeli vest

U Predstavničkom domu američkog Kongresa počelo je javno svedočenje najvišeg diplomatskog predstavnika SAD u Ukrajini Vilijema Tejlora i savetnika državnog sekretara SAD Džordža Kenta u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa

Sesiju je obraćanjem otvorio Adam Šif, predsedavajući Odborom Predstavničkog doma za obaveštajne službe, koji je istakao da je suština istrage u tome da utvrdi da li je predsednik Donald Tramp zloupotrebio položaj i pozvao Ukrajinu da se meša u američke izbore, te da li je iznuđivao ili ucenjivao zemlju saveznicu.

Šif je rekao da će odgovori na ova pitanja pogoditi ne samo budućnost ovog predsednika, već i odrediti šta Amerikanci mogu da očekuju od bilo kog budućeg predsednika.



- Ako ovo nije za opoziv, šta je onda? Da li je predsednikova dužnost da poštuje Ustav?- upitao je Šif.

Planirano je da najpre svedoci iznesu uvodna izlaganja, a onda će advokati i predstavnici u Kongesu moći da postavljaju pitanja.

Posle nekoliko nedelja ispitivanja iza zatvorenih vrata, u kojima su učestvovale sadašnje i bivše diplomate i zvaničnici, zakonodavci i oni koji će svedočenja pratiti širom zemlje biće u prilici da čuju i Vilijema Tejlora, trenutno visokog američkog diplomatu u Ukrajini i Džordža Kenta, koji nadgleda poslove u Ukrajini, preneo je Glas Amerike.



Predsedavajući komitetom Adam Šif rekao je da su Tejlor, Kent i treća svedokinja koja bi trebalo da se pojavi u petak Mari Jovanovič, bivša ambasadorka SAD u Kijevu, "decenijama predano i uzorno služili našoj naciji" i da veruje da je od vitalnog značaja da američki narod i svi članovi Kongresa, čuju njihove reči o tome šta su doživeli i čemu su svedočili.

I Tejlor i Kent rekli su da je Tramp vršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu o bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu, a pre nego što Ukrajini bude odobrena vojna pomoć od 391 milion dolara, koje je Kijev želeo za borbu protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

Ali republikanci, sudeći po memorandumu koji je juče kružio među članovima stranke uoči početka svedočenja, planiraju da oštro stave pod sumnju to koliko su dvojica zvaničnika razumela Trampove namere u odnosu prema Ukrajini i da insistiraju na tome da je Tramp imao "dubok, istinski i razuman skepticizam" u vezi sa korupcijom u Ukrajini, te da je to što je zadržavao pomoć toj zemlji bilo "u potpunosti razumno".

U razgovoru sa Zelenskim krajem jula, Tramp je zatražio "uslugu" od ukrajinskog lidera u vidu istrage o Bajdenu, o radu njegovog sina Hantera Bajdena u ukrajinskoj kompaniji za prirodni gas i plasiranju teorije da se Ukrajina mešala u izbore 2016. godine na kojima je Tramp pobedio, a ne Rusija, kao što je zaključila američka obaveštajna zajednica.

Foto: Tanjug/AP

 

Memorandum republikanske strategije koji kruži zdanjem Kapitola predviđa četiri stuba odbrane za Trampa: jedan je da poziv od 25. jula ne pokazuje nikakvo uslovljavanje niti ima dokaza o pritisku, drugi da su i Zelenski i Tramp posle toga rekli da nije bilo pritiska tokom poziva, treći da Kijev tada nije bio svestan - već kasnije - da je američka vojna pomoć uskraćena i četvrti da je Tramp na kraju 11. septembra odobrio vojnu pomoć, a da istraga o Bajdenu nije otvorena.

- Ove četiri ključne tačke potkopavaju narativ demokrata o opozivu prema kojem je predsednik Tramp iskoristio američku vojnu pomoć i predsednički sastanak (sa Zelenskim u Beloj kući) kako bi primorao Ukrajinu da istraži političke rivale predsednika- navodi se u tom dopisu.

Šif je rekao pred 435 članova Predstavničkog doma da organizovanje svedočenja koje prenosi nacionalna televizija ima za cilj da "iznese činjenice na svetlo dana i pred Amerikance". Odbor će svedočenja organizovati u tri dana naredne sedmice.

Među svedocima koji bi trebalo da se pojave su i ambasador Kurt Voker, potpukovnik Aleksander Vindman, ambasador Gordon Sondlend i bivša viša direktorka Saveta za nacionalnu bezbednost Fiona Hil.

Republikanci tvrde u svom dopisu, braneći Trampa, da "predsednik radi za američki narod".


DA LI TRAMP PADA?! POČINJU javna svedočenja protiv AMERIČKOG PREDSEDNIKA U PROCESU OPOZIVA!
 


U prethodna tri pokušaja da se opozove predsednik SAD, dva predsednika, a to su Endrju Džonson sredinom XIX veka i Bil Klinton pre dve decenije, opozvani su, ali su oslobođeni u procesu pred Senatom, dok je treći, Ričard Nikson, tokom 70-tih, podneo ostavku i pre nego što bi, izvesno je, bio opozvan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija