• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Sputnjik

18.11.2019

14:04 >> 14:32

UKRAJINCI ISPOVOCIRALI RUSE, UPALI IM NA TERITORIJU, A SAD IH TUŽAKAJU HAGU! Moskva vratila Kijevu zaplenjene brodove iz Kerčkog moreuza, ali to NIJE KRAJ DRAME!

Vesti

UKRAJINCI ISPOVOCIRALI RUSE, UPALI IM NA TERITORIJU, A SAD IH TUŽAKAJU HAGU! Moskva vratila Kijevu zaplenjene brodove iz Kerčkog moreuza, ali to NIJE KRAJ DRAME!

Podeli vest

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da je Moskva predala Ukrajini tri broda koja je zarobila prošle godine

Uprkos povratku ukrajinskih brodova, koji su zaplenjeni tokom incidenta u Kerčkom moreuzu, Kijev neće odustati od planova da pozove Rusiju na odgovornost u okviru Međunarodnog tribunala za pomorsko pravo. 

 

 

- Dok se 'Nikopolj', 'Berdjansk' i 'Jani Kapu' vraćaju kući u Odesu, tim Ministarstva spoljnih poslova kreće u Hag gde će se već u četvrtak održati prvo saslušanje arbitražnog suda u slučaju povrede imuniteta tri ukrajinska vojna broda i 24 člana njihove posade (Ukrajina protiv Ruske Federacije) Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pomorskom pravu - napisala je zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine za evropske integracije Elena Zerkaljeva na svom nalogu na Fejsbuku.

Ona je istakla da predaja brodova ne znači da će Kijev odustati od namere da Rusiju pozove na odgovornost pred sudom.

Predavanje Ukrajini brodova, zadržanih pre godinu dana, zbog kršenja ruske granice, nema nikakve veze sa međunarodnim sudom, izjavio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

 

 

- Ne, to nema nikakve veze sa međunarodnim sudom- odgovorio je Peskov na pitanje koji je uzrok predavanja brodova Ukrajini i da li je to vezano sa odlukom međunarodnog suda.

- Što se tiče predavanja brodova, znate da su oni povredili državnu granicu Ruske Federacije. Stoga se time bave naši graničari i Federalna služba bezbednosti, pa vas molim da tražite komentare tamo- dodao je predstavnik Kremlja.

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra 2018. su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedeno je 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti, nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom povezanom sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

(VIDEO) NA IVICI RATA! RUSIJA BLOKIRALA KERČKI MOREUZ: Tri broda Ukrajinske ratne mornarice, bez dozvole UPLOVILA U RUSKE TERITORIJALNE VODE!

Međunarodni tribunal za pomorsko pravo UN u subotu 25. maja je zatražio od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koji su zaplenjeni u Kerčkom moreuzu. Tribunal ne smatra da je potrebno da se od Moskve zahteva da prekine krivični postupak. Osim toga, tribunal je odlučio da Rusija i Ukrajina moraju najkasnije do 25. juna da podnesu izveštaje o događajima u Kerčkom moreuzu. Ruska strana je saopštila da neće učestvovati na saslušanjima, jer tribunal nema nadležnost za razmatranje ukrajinske tužbe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija