• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

19.11.2019

08:37

MISTERIJA NESTALOG ROKFELEROVOG SINA! U trenutku mu se izgubio svaki trag, a nedavno su o njegovoj sudbini isplivali JEZIVI DETALJI! (VIDEO)

Vesti

MISTERIJA NESTALOG ROKFELEROVOG SINA! U trenutku mu se izgubio svaki trag, a nedavno su o njegovoj sudbini isplivali JEZIVI DETALJI! (VIDEO)

Podeli vest

Majkl Rokfeler, sin Nelsona Rokfelera, guvernera Njujorka i praunuk Džona D. Rokfelera, prvog dolarskog milijardera u istoriji, imao je samo 23 godine kad je na današnji dan 19. novembra 1961, godine nestao na obalama Nove Gvineje

Krenuo je na antropološku ekspediciju tokom koje je hteo da istraži lokalna plemena, ali se sa s tog putovanja nikad nije vratio. Njegova porodica je organizovala opsežnu potragu, ali nikad nije pronađen, ni živ ni mrtav. Njegov nestanak je ostao misterija do danas, a postoje brojne teorije o njegovoj sudbini. 2014. novinar "Nacionalne geografije "nakon posete ostrvu napisao je da su ga ubili pripadnici lokalnog plemena na stravičan način, ali za to nema dokaza.

Iako je mogao lagodno da žvi kao najmlađi sin guvernera Nelsona Rokfelera i da nasledi porodični posao, Majkl je želeo nešto drugo. Uključio se u rad Muzeja za primitivnu umetnost koji je osnovao njegov otac, a zatim je odlučio da uradi nešto posebno.

- Rekao je da želi da uradi nešto što niko dosada nije uradio i da donese ogromnu kolekciju u Njujork - prenosi reči njegovog kolege Karla Heidera portal ATI.

Već je pre toga mnogo putovao i po nekoliko meseci živeo u Japanu i Venecueli, ali želeo je naći nešto doista retko. Uputio se na obale Nove Gvineje (tadašnje holandske kolonije) kako bi prikupio umetnička dela naroda Asmati.

SLOBA PIO VISKI S ROKFELEROM! Otkriveni šokantni detalji iz života BIVŠEG PREDSEDNIKA Srbije i Jugoslavije!

Asmati su imali izuzetno malo kontakata s spoljnim svetom i verovali su da područja izvan njihovog ostrva nastanjuju duhovi, a za belce su verovali da poseduju natprirodne moći. Majkl se uputio u selo Otsjanep, gde je živela većina ovog naroda. Dopustili su im da ih fotografiše, ali nisu hteli da mu prodaju svoja dela, što je njega samo još više podstaklo na to da donese deo njihove kulture na zapad. Dok je boravio s plemenom, naučio je da njihovi ratnici imaju običaj da uzimaju glave svojih neprijatelja, kao i da jedu njihovo meso.

- Ova divlja zemlja je drugačija od svega što sam video dosad. Mislim da ću uspeti - zapisao je u on.

Ubrzo nakon povratka, ponovno se zaputio u istraživanje plemena, a ovaj put je poveo i antropologa Renea Vasinga. Kad su se 19. novembra 1969. čamcem počeli da se približavaju ostrvu, zateklo ih je olujno nevreme. Iako su od obale bili udaljeni 20-ak kilometara, Majkl je odlučio da okuša sreću.

- Mislim da ću uspeti - rekao je, skočio u vodu i zaplivao, nakon čega ga nikad ga više nisu videli.

Njegova bogata i uticajna porodica nije štedela pri pokušajima pronalaska sina. Za njim se tragalo brodovima, avionima i helikopterima, a čak su i njegovi roditelji otputovali na ostrvo. Nakon devet dana uzaludne potrage, holandska vlada je proglasila da nema nade da će ga pronaći živog.

Dve nedelje kasnije proglašen je mrtvim, a kao razlog smrti navedeno je utapanje. Njegova misteriozna smrt je danima punila novinske stupce, a počela su i nagađanja o njegovom tragičnom kraju. Neki su smatrali da su ga napali morski psi, drugi da je pobegao i da živi skriven u Novoj Gvineji, ali čini se da je njegova sudbina bila još gora.

2014. novinar Karl Hofman je u članku za "Nacionalnu geografiju" otkrio da je holandska istraga pronašla dokaze da su ga ubili pripadnici plemena Asmati. Dvoje holandskih misionara koji su godinama živeli na ostrvu i govorili su njihov jezik, prijavili su lokalnim vlastima da su čuli od pripadnika plemena da je Majkl ubijen. Ubrzo je na ostrvo poslata policija, a istražitelj se vratio sa istim zaključkom i lobanjom koja je navodno pripadala mladom istraživaču.

Holandske vlasti su to navodno zataškale, a pretpostavlja se da je razlog tome bila činjenica da su do tad već izgubili pola ostrva, koji je tada pripao novonastaloj Indoneziji, pa su se bojali da bi se to moglo dogoditi i s ostatkom ostrva ako se pročuje kako ne mogu da kontrolišu lokalna plemena.

Novinar Karl Hofman i sam je otputovao na ostrvo, a tamo su navodno svi znali da je pleme Asmati ubilo američkog turistu, ali su to skrivali iz straha od odmazde. Nekoliko godina pre Majklove posete, grupa Holanđana je pokušala da razoruža pripadnike plemena, ali sve se završilo sukobom i četiri člana plemena su ubijena. Njihovi potomci su navodno u znak osvete ubili nesrećnog Majkla koji je slučajno doplivao baš do njih.

Prema njegovim navodima, odrezali su mu glavu, pojeli mozak, a ostatak njegoog tela su skuvali i pojeli. Navodno su se i kupali u njegovoj krvi, dok su od njegovih kostiju napravili oružje. U skladu sa njihovim verovanjem, tako su uspostavili ravnotežu i osvetili svoje mrtve.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija