• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

19.11.2019

20:10

"BOLIVIJSKO BLAGO" KOJE JE ZBACILO MORALESA S TRONA! Nafta 21. veka je od njega napravila GLAVNOG NEPRIJATELJA EKOLOGIJE

Vesti

"BOLIVIJSKO BLAGO" KOJE JE ZBACILO MORALESA S TRONA! Nafta 21. veka je od njega napravila GLAVNOG NEPRIJATELJA EKOLOGIJE

Podeli vest

Dešavanja u proteklih par dana u Boliviji u kojima je "svrgnut" dugogodišnji predsednik Evo Morales, zainteresovala je celu planetu, a sada su se pojavile nove informacije vezane za litijum kojim ova zemlja obiluje, a on je ključan za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove i električne automobile

Naime, neredi su nastali manje od nedelju dana nakon Moralesove odluke da poništi ugovor sa jednom od stranih kompanija za razvoj nalazišta litijuma. 

Njegova odluka od 4.novemra da poništi sporazum iz decembra 2018. godine sa nemačkom kompanijom ACISA (ACI Systems Alemania) usledila je nakon nekoliko nedelja protesta stanovnika regije Potosi koji su tražili veću dobit od eksploatacije litijuma.

Već 10. novembra Morales je bio primoran da posle 14 godina na vlasti podnese ostavku, a nakon što je vrhovni zapovednik oružanih snaga od njega tražio da "odstupi" sa mesta predsednika.

Nazvana po jednom od gradova na najvišoj nadmorskoj visini na svetu Potosi, ova regija krije između 50 i 70 odsto svetskih rezervi litijuma koji se nalazi ispod isušenog slanog jezera Salar de Ujuni. Površina mu je oko 10.000 kvadratnih kilometara.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, samo ispod ovog isušenog jezera leži oko 9 milion atona litijuma, ili oko četvrtine svetskih rezervi. Istovreno, Svetska banka prognozira da će potražnja za ovim najlakšim metalom da raste vrtoglavo pa će se udvostručiti već 2025, dok će dostići 1.000 odsto današnje potražnje do 2050. godine. Zbog scega ovoga, litijum se naziva i naftom 21.veka.

POTPUNA KATASTROFA! BROJ MRTVIH RASTE, a zbog političke krize u Boliviji NEMA HRANE, kao NI GORIVA!

Ovaj Moralesov potez otvorio je vrata ili novim pregovorima o sporazumu koji bi stanovnicima ovog regiona doneo veću dobit ili direktnoj nacionalizaciji bolivojske industrije vađenja litijuma.

U tom pravcu su bile i Moralesove izjave da je "vlada odlučna u nameri da industralizuje zemlju i da je uložila mnogo kako bi se litijum prerađivao u Boliviji, a izvozio u gotovim proizvodima kao što su baterije". Prema procenama mnogih analitičara, upravo taj stav ga je koštao fotelje. 

Istovremeno sa sve češćim iznošenjem teze da "bolivijski litijum pripada narodu Bolivije a ne stranim kompanijama" kreće i medijski rat protiv Moralesa.

Tako su temelji za njegovo rušenje postavljeni nekoliko meseci pre njegovog svrgnuća kada je Morales predstavljen kao "neprijatelj životne sredine" kroz priče da Bolivija ne radi ništa po pitanju šumskih požara koji su devastirali Amazoniju, uprkos fotografijama na kojima se predsednik Bolivije video u prtvim redovima gašenja.

Morales je tako postao "neprijatelj ekologije" uprkos najavi da će se proizvodnja električnih automobila, ključnim za smanjenje efekta staklene bašte, pokrenuti baš u Boliviji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija