• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: politika.rs/informer.rs

21.11.2019

12:25

AKO OD SADA U GRČKOJ URADITE OVU STVAR, možete da platite i 10.000 EVRA! SRBE čeka VELIKA PROMENA

Vesti

AKO OD SADA U GRČKOJ URADITE OVU STVAR, možete da platite i 10.000 EVRA! SRBE čeka VELIKA PROMENA

Podeli vest

Zakon će biti najteže sprovesti u kafićima, restoranima i noćnim klubovima. Ima još mnogo Grka koji pred TV kamerama izjavljuju da će radije platiti kaznu nego piti kafu bez cigareta

Refren mnogih pesama, „jedna cigareta, jedno piće”, što je bilo dovoljno za tugu, ali i sreću, u Grčkoj više ne važi.

Bar ne na javnim mestima i u prisustvu dece do 12 godina, jer od danas zvanično na snagu stupa zakon o zabrani pušenja, preciznije – počinje primena drastičnih kazni od 100 do 10.000 evra za one koji taj akt prekrše.

RAK PLUĆA UBICA BEZ NAJAVE! Ovo su simptomi na koje morate reagovati ili će biti kasno!

Pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim prostorijama, u kancelarijama, na javnim mestima, na autobuskim stanicama i u lukama, na aerodromima, sem u prostorijama koje su za to određene. Kažnjava se sa 200 evra i cigareta zapaljena na ulici blizu mesta gde se okupljaju maloletnici, pored vrtića, škola i sportskih terena.

 

LEKARI IZVADILI PLUĆA ČOVEKA koji je pušio tri decenije i nastao je VIDEO KOJI JE ZGROZIO MILIONE LJUDI

Novim, trećim sličnim zakonom pušenje je u Grčkoj zabranjeno i na sportskim terenima i na otvorenim stadionima. Takođe, ukoliko se puši u privatnom automobilu u kojem je dete do 12 godina, kazna je 1.500 evra, a ako je reč o službenom vozilu, ona raste na 3.000 evra.

Zakon će biti najteže sprovesti u kafićima, restoranima i noćnim klubovima. Ima još mnogo Grka koji pred TV kamerama izjavljuju da će radije platiti kaznu nego piti kafu bez cigareta. Međutim, time dovode u opasnost vlasnika objekta, koji zbog toga može da bude kažnjen sa 500 evra.

AKO PUTUJETE U GRČKU, OPREZ! Pušenje u kolima moglo bi da vas košta od 1500 do čak 3000 EVRA!

Ceh za vlasnike raste s veličinom ugostiteljskog objekta, tako da, ako je reč o restoranu od 100 kvadrata, kazna za pušenje je 2.000 evra. Ukoliko istu grešku ponovi pet puta, može da ostane i bez licence. U noćnim klubovima većim od 300 kvadrata, gde se do sada pevalo i veselilo u oblacima dima, najmanja kazna je 6.000 evra i raste za još po hiljadu evra za svako ponavljanje prestupa. Više nema ni delova restorana i noćnih klubova koji su odvojeni za pušače.

„Grci moraju da brinu o svom zdravlju i ostave cigarete”, poručio je premijer Kirijakos Micotakis uoči današnjeg, sudbonosnog dana za grčke pušače. „Zabranu pušenja doživljavamo kao smelu i modernu inicijativu u interesu zdravlja nacije, odluku koju su sprovele mnoge zemlje, što znači da i Grčka to može.”

Micotakis podseća na to da sličan zakon donet još 2009. godine nije primenjivan zbog slabosti administracije, te da ova vlada smatra da za to više nema nikakvog opravdanja.

Tom prvom zakonu o zabrani pušenja u Grčkoj svi su se javno podsmevali. Bojkotovali su ga i mediji. On je bio blaži u poređenju s današnjim jer se tada za svakog pušača koji ne poštuje zakon predviđala kazna od 50 evra dok je ona sada 100. Uvedena je bila „vruća linija” preko koje su građani mogli da prijavljuju slučajeve narušavanja zakona i da zatraže pomoć kako bi ostavili cigarete.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sale

pre 4 godine

bravo za grke! stite zdravlje svog stanovnistva. a u SRB?! bas njih briga za decu, nepusace i zdravlje.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija